Kruche ciasto z konfiturą jabłkową

kruche ciasto z jabłkami,jabłecznik,szrlotka,ciasto z jablkami,szybkie ciasto z jabłkami,jablkami,polskie jabłka,


Podaję Wam dzisiaj przepis na bardzo łatwe kruche ciasto z jabłkami.
A właściwie z konfiturą jabłkową, którą możecie zrobić sami w domu.
Przepis na nią znajdziecie w tym miejscu!
Jest rewelacyjna w smaku i idealna do tego typu słodkości. 

Zabieramy się za ciasto!

kruche ciasto z jabłkami,jabłecznik,szrlotka,ciasto z jablkami,szybkie ciasto z jabłkami,jablkami,polskie jabłka,


Składniki

  • 380 g mąki pszennej
  • pół szklanki cukru pudru
  • 250 g miękkiego masła
  • 3 całe jaja
  • półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • półtora słoika jabłek prażonych
Składniki na ciasto wyrób tak, aby powstała kula.
Ciasto podziel na dwie części – 60 % i 40%, tę mniejszą część zawinąć w folię, włożyć do zamrażarki na pół godziny.
Większą zaś rozwałkować i obkleić nią prostokątną formę do ciasta wyłożoną papierem do pieczenia .
Jeśli korzystacie z konfitury, to przesmażcie ją w rondlu ,odparuje się w ten sposób trochę wilgoci. Łyżka w jabłkach ma stać!

kruche ciasto z jabłkami,jabłecznik,szrlotka,ciasto z jablkami,szybkie ciasto z jabłkami,jablkami,polskie jabłka,

Wychłodzić jabłka.
Wychłodzone wyłożyć na niepodpieczony spód- jeśli chcecie podpieczcie go 10 minut, ale nie jest to konieczne.
Wyrównać jabłka i zetrzeć na nie ciasto z zamrażarki , na dużych oczkach.
Piec w nagrzanym do 185 stopni piekarniku, około 50 minut.
Tak , aby wierzch pięknie się nam zezłocił.

kruche ciasto z jabłkami,jabłecznik,szrlotka,ciasto z jablkami,szybkie ciasto z jabłkami,jablkami,polskie jabłka,

Ot i cała filozofia, kruche ciasto gotowe!


kruche ciasto z jabłkami,jabłecznik,szrlotka,ciasto z jablkami,szybkie ciasto z jabłkami,jablkami,polskie jabłka,

Komentarze

  1. Uwielbiam takie ciasta za tę prostote i za to że są po prostu przepyszne :))))

    OdpowiedzUsuń
  2. Skąd wiesz, że właśnie takie ciasto za mną chodzi? Jejku, no trafione w 100% w moje smaki. Nie potrafię się mu oprzeć. Niezwykle apetyczne. Pozdrowionka cieplutkie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!