Kruche ciasto z konfiturą jabłkową
Podaję
Wam dzisiaj przepis na bardzo łatwe kruche ciasto z jabłkami.
A
właściwie z konfiturą jabłkową, którą możecie zrobić sami w
domu.
Przepis
na nią znajdziecie w tym miejscu!
Jest
rewelacyjna w smaku i idealna do tego typu słodkości.
Zabieramy się za ciasto!
Składniki
- 380 g mąki pszennej
- pół szklanki cukru pudru
- 250 g miękkiego masła
- 3 całe jaja
- półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- półtora słoika jabłek prażonych
Składniki
na ciasto wyrób tak, aby powstała kula.
Ciasto
podziel na dwie części – 60 % i 40%, tę mniejszą część
zawinąć w folię, włożyć do zamrażarki na pół godziny.
Większą
zaś rozwałkować i obkleić nią prostokątną formę do ciasta
wyłożoną papierem do pieczenia .
Jeśli
korzystacie z konfitury, to przesmażcie ją w rondlu ,odparuje się w
ten sposób trochę wilgoci. Łyżka w jabłkach ma stać!
Wychłodzić
jabłka.
Wychłodzone
wyłożyć na niepodpieczony spód- jeśli chcecie podpieczcie go 10
minut, ale nie jest to konieczne.
Wyrównać
jabłka i zetrzeć na nie ciasto z zamrażarki , na dużych oczkach.
Piec
w nagrzanym do 185 stopni piekarniku, około 50 minut.
Tak
, aby wierzch pięknie się nam zezłocił.
Ot
i cała filozofia, kruche ciasto gotowe!
Uwielbiam takie ciasta za tę prostote i za to że są po prostu przepyszne :))))
OdpowiedzUsuńSkąd wiesz, że właśnie takie ciasto za mną chodzi? Jejku, no trafione w 100% w moje smaki. Nie potrafię się mu oprzeć. Niezwykle apetyczne. Pozdrowionka cieplutkie :)
OdpowiedzUsuń