Fusilli z pomidorami,szynką i Pecorino Romano DOP
Przepis
powstał pod wpływem tęsknoty , jak zwykle zresztą.
Kiedy
tęsknię za czymś bardzo mocno idę do kuchni.
I
jak zwykle, po włosku sobie gotuję.
A
,że lubię szybko i z niewielu składników, to wyjdzie dodatkowo i
zdrowo i bez potrzeby nadmiaru.
Spodoba
się Wam na pewno jeśli kochacie kuchnie włoską.
Jeśli
jesteście sentymentalni i nie podchodzicie do tematu kuchnia, jak do
jeża.
Gotowanie
to świetna zabawa. Jeśli mamy składniki wysokiej jakości, to
niech ich będzie tylko trzy na krzyż, a wszystko wyjdzie jak
trzeba!
Składniki
- fusilli u mnie Malma
- czerwona cebula- dlatego, że szybciej się zeszkli i jest pyszna!
- olej kokosowy, oliwa z oliwek, 1 łyżeczka oleju z ostropestu
- dużo świeżej bazylii
- puszka pomidorów krojonych
- sól himalajska różowa i pieprz do smaku
- szynka- chudziutka szyneczka "da cucina", gotowana. Włosi używają jej często w kuchni.
- Pecorino Romano DOP
Nastaw
wodę , wsyp sól. Zagotuj i wsyp fusilli.
Gotuj
makaron al dente.
Międzyczasie
na rozgrzaną niewielką ilość oleju kokosowego wsyp cebule w
piórach i ja pięknie zeszklij.
Dosyp
jeśli chcesz czosnku w plasterkach.
Szynkę
pokrój na kawałki i duś wszystko pod przykryciem.
Kiedy
dom napełni się przyjemnym aromatem, dodaj pomidory prosto z
puszki, posól, dosmacz pieprzem, oliwą z oliwek, poszarp sporo
bazylii. Zamknij pokrywa patelnię i duś chwilkę pod przykryciem.
Do
sosu wrzuć makaron.
Wymieszaj.
Zetrzyj
bezpośrednio do makaronu sporo sera owczego Pecorino Romano DOP .
Jest niezwykle aromatyczny i przeniesie Was niemal natychmiast do
słonecznej Italii.
Wymieszaj.
Jeśli
chcesz dodaj oleju z ostropestu. Ja kocham moją wątrobę i czynię
to codziennie, po jednej łyżeczce dziennie.
Wyłóż
na talerze. Jeszcze bazylia i znów ser .
Buon
appetito!
Chodzi za mną makaron, oj chodzi :) Pyszne danie! Mam ochotę na takie smaki. Pozdrowionka serdeczne! :)
OdpowiedzUsuńKlasyka ;-)
OdpowiedzUsuń