Jaja sadzone na szynce i pomidorach

jaja sadzone,omlet,dania z jajek,jaja w szynce i pomidorach,


Pyszne, mówię Wam pyszne.
Warunek- musi być dobra szynka i pyszne pomidory w puszce!
Śniadanie udane i pełne mocy! W sam raz na sobotę !
 Takie jaja jadałam bardzo często na Sycylii , głównie jako kolację . Było również pakowane do pojemniczków na plażę.
Bo jest zdrowe i wartościowe.
Szybkie w przygotowaniu i lubiane przez moją całą rodzinę.



Składniki
  • jaja od szczęśliwych kur
  • pomidory krojone z puszki
  • dobra szynka
  • sól i pieprz do smaku
  • olej kokosowy do smażenia
  • olej z ostropestu- łyżeczka na osobę przed podaniem
  • świeża bazylia
  • szafran opcjonalnie
jaja sadzone,omlet,dania z jajek,jaja w szynce i pomidorach,

To śniadanie jest totalną improwizacją.
Szynkę pokrój w kostkę i wrzuć na patelnię z olejem kokosowym. Podsmaż chwilkę, aż kuchnia nabierze smakowitego zapachu. Następnie wrzuć trochę pomidorów z puszki.
Dosmacz solą i pieprzem.
Wbij tyle jaj i le potrzebujesz. Zmniejsz ogień, przykryj pokrywką i duś do momentu, aż jaja się ładnie zetną.

jaja sadzone,omlet,dania z jajek,jaja w szynce i pomidorach,

jaja sadzone,omlet,dania z jajek,jaja w szynce i pomidorach,

Najlepiej ,aby żółtko było płynne, ja tak lubię.
Podawaj z olejem z ostropestu i szafranem (opcjonalnie).
Pieczywo wskazane, choćby po to aby wyzbierać dokładnie olej z talerza .
Smacznego dnia!

jaja sadzone,omlet,dania z jajek,jaja w szynce i pomidorach,

jaja sadzone,omlet,dania z jajek,jaja w szynce i pomidorach,







Komentarze

  1. Nie pogardziłabym dziś takim śniadankiem. Zamiast jajecznicy - super pomysł. Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja marzę o takiej kolacji :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Good day I am so grateful I found your weblog, I really found you by error, while I was researching on Aol for
    something else, Anyhow I am here now and would
    just like to say thanks a lot for a marvelous post and a all round exciting blog (I also love the theme/design), I don’t have
    time to read through it all at the minute but I have saved it and
    also added in your RSS feeds, so when I have time I will be back to
    read a great deal more, Please do keep up the
    excellent jo.

    OdpowiedzUsuń
  4. Excellent blog you've got here.. It's hard to find good quality writing like yours
    these days. I seriously appreciate people like you!
    Take care!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of
    any widgets I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter
    updates. I've been looking for a plug-in like this for quite
    some time and was hoping maybe you would have some experience with something like this.
    Please let me know if you run into anything. I truly
    enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!