Kuchnia Polska według Karola Okrasy. Wspomnienia z warsztatów kulinarnych Lidl'a
Dokładnie
tydzień temu miały miejsce w Studio Cook Up w Warszawie wyjątkowe
warsztaty kulinarne. Wodzirejem i głównym zapalnikiem był Karol
Okrasa z ekipą.
Warsztaty
były nie tylko okazją do spotkania blogerów z całej Polski, ale
szansą na wspólne gotowanie bliskiej nam kuchni, bo polskiej.
Organizatorzy
zapowiadali niespodziankę i niespodzianka była.
Wspaniała
książka kucharska wydana przez Lidl'a z przepisami Karola Okrasy i
jego gości.
Przepisy
pochodzą z jego rodzinnych stron, niejednokrotnie z domu babci. Mają
bardzo sentymentalny podtekst, który jest nie tylko smaczny , ale
cudownie komponuje się z naszą naturą i polskością.
Głównym
motorem przepisów są produkty nasze, swojskie. Odkryte i
przedstawione na nowo w książce, powodują, że każdemu przyjdzie
na myśl rzucić wszystko i uciec w gotowanie ,by poczuć się jak w
rodzinnym domu, pachnącym sianem, plackami i maślanką.
Mieliśmy
okazję przygotować kilka dań właśnie z tej książki!.
Na
ruszt wzięliśmy zatem
- tatar z sandacza z marynowanymi grzybkami
- tatar ze śledzia na grzankach
- tatar wołowy w omlecie
- tatar z jelenia
- tatar z łososia
- aromatyczna zupa grzybowa na zakwasie z pieczonym dorszem i grochem
- carpaccio z podwędzanej polędwicy z salsą z orzeszkami piniowymi
- opalana sianem pierś z kaczki
- kotleciki ziemniaczane w trzech wersjach- z grzybami, suszonymi pomidorami i smażonym porem
- pierś z kaczki z sosem czekoladowym
Warsztaty
z Lidl'em charakteryzują się miłą atmosferą i profesjonalnym
podejściem.
Stół pięknie nakryty polskimi, polnymi kwiatami.
Ciepli i uśmiechnięci ludzie. W powietrzu można było wyczuć
magiczny zapach cofnięcia się w czasie.
Foto.Kuchenne Wariacje
Przyznam
się Wam prywatnie, że ja nigdy w życiu nie jadłam surowego mięsa.
Nigdy nie miałam odwagi zjeść tatara, a tu proszę bardzo, człowiek
został postawiony przed faktem dokonanym. Nie dość ,że musiał
przyrządzić, to i zjeść.
Karol
Okrasa to człowiek o niesamowitej wiedzy, który tak jak ja
niejednokrotnie improwizuje z ciekawym skutkiem. Człowiek, który ma
odpowiedź na każde pytanie.
To
człowiek, który gotuje, bo kocha to robić!
Oczywiście otrzymaliśmy również książkę z autografem przed jej oficjalną premierą.
Warto
po nią sięgnąć, gdyż jest skarbnicą znakomitych przepisów
przygotowanych przez Karola i jego przyjaciół.
Przystępna,
piękne obfotografowana,smakowita.
Cieszę się, że również Sara miała okazję przyjrzeć się z bliska
całości ,bo jak się to mówi :"Czym skorupka za młodu
nasiąknie....".
Miejmy
nadzieję, że będzie jeszcze więcej takich spotkań i wymiany
doświadczeń.
Dziękuję Organizatorom za zaproszenie!
Przepyszna Kuchnia Polska :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCudowne warsztaty kochana :-)
OdpowiedzUsuńTo musiały być wspaniałe warsztaty. Nie mogę się wręcz napatrzeć na ten pięknie udekorowany stół. Warto było tam być, na pewno :) Pozdrowionka weekendowe :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe warsztaty :-) Nic tylko pozazdrościć ;-)
OdpowiedzUsuń