Zupa jaglana z cukinią i szpinakiem


wrzodziejace zapalenie jelita grubego dieta,WZJG co jesc,marek zaremba,jaglany detoks,kolejny krok,zupa oczyszczajaca z toksyn

Kolejny przepis podaję, bezwzględnie na dobre samopoczucie i dla osób na diecie ogólnie oraz na diecie przy WZJG.
Pochodzi on z książki "Jaglany detoks.Kolejny krok" Marka Zaremby.
W oryginale jest rukola, ja zastąpiłam ją szpinakiem, ponieważ osoba z WZJG niestety nie toleruje rukoli.
Zupa jest odżywcza, lekka i niesamowicie smaczna. Doskonała przystawka na każde przyjęcie.


Składniki
  • 2 cukinie
  • pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 szklanki szpinaku, może być więcej
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 cm utartego kłącza imbiru
  • szczypta kurkumy
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • pół łyżeczki curry premium
  • sól himalajska do smaku
  • nasiona chia do dekoracji jeśli lubicie i tolerujecie


Cukinie należy umyć i pokroić w kostkę, cebulę w piórka a czosnek oraz imbir zetrzeć na tarce o małych oczkach.
W dużym garnku rozgrzewamy olej kokosowy i podsmażamy czosnek, imbir i cebulę. Dodajemy przyprawy, mieszamy i dusimy chwilkę.
Dodajemy cukinię i zalewamy wrzątkiem tak, aby poziom wody nie przekroczył poziomu warzyw.
Doprawiamy solą i gotujemy pod przykryciem około 10 minut.
Dwie minuty przed końcem gotowania dodajemy szpinak.
Ściągamy z palnika i miksujemy na gładki krem.
Dodajemy skórkę z cytryny, mieszamy.
Dekorujemy nasionami chia.
Wrzodziejące zapalenie jelita grubego bardzo lubi zupy-kremy. Nieskomplikowane i proste w trawieniu.
Cała dieta właściwie od początku oparta jest na produktach płynnych. Jeśli możesz zjeść coś w postaci stałej, jak moja mama, to bardzo dobrze.
Wszystkie przyprawy muszą być dobrej jakości.
Pamiętać należy o dopajaniu się wodą mineralną niegazowaną. Chorzy z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego, niesłusznie odstawiają płyny w obawie przed biegunkami.
Ta zupa to zastrzyk energii, jest bardzo dobrze tolerowana i można ją zjeść nawet na drugi dzień.
Pięknie zielona.
Jeśli nie tolerujesz nasion chia-jedz bez!

Smacznego, na zdrowie!

wrzodziejace zapalenie jelita grubego dieta,WZJG co jesc,marek zaremba,jaglany detoks,kolejny krok,zupa oczyszczajaca z toksyn

Komentarze

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!