Zupa jaglana z cukinią i szpinakiem
Kolejny
przepis podaję, bezwzględnie na dobre samopoczucie i dla osób na
diecie ogólnie oraz na diecie przy WZJG.
Pochodzi
on z książki "Jaglany detoks.Kolejny krok" Marka Zaremby.
W
oryginale jest rukola, ja zastąpiłam ją szpinakiem, ponieważ
osoba z WZJG niestety nie toleruje rukoli.
Zupa
jest odżywcza, lekka i niesamowicie smaczna. Doskonała przystawka
na każde przyjęcie.
Składniki
- 2 cukinie
- pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 2 szklanki szpinaku, może być więcej
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 cm utartego kłącza imbiru
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta kurkumy
- olej kokosowy extra virgin do smażenia
- otarta skórka z 1 cytryny
- pół łyżeczki curry premium
- sól himalajska do smaku
- nasiona chia do dekoracji jeśli lubicie i tolerujecie
Cukinie
należy umyć i pokroić w kostkę, cebulę w piórka a czosnek oraz
imbir zetrzeć na tarce o małych oczkach.
W
dużym garnku rozgrzewamy olej kokosowy i podsmażamy czosnek, imbir i
cebulę. Dodajemy przyprawy, mieszamy i dusimy chwilkę.
Dodajemy
cukinię i zalewamy wrzątkiem tak, aby poziom wody nie przekroczył
poziomu warzyw.
Doprawiamy
solą i gotujemy pod przykryciem około 10 minut.
Dwie
minuty przed końcem gotowania dodajemy szpinak.
Ściągamy
z palnika i miksujemy na gładki krem.
Dodajemy
skórkę z cytryny, mieszamy.
Dekorujemy
nasionami chia.
Wrzodziejące
zapalenie jelita grubego bardzo lubi zupy-kremy. Nieskomplikowane i
proste w trawieniu.
Cała
dieta właściwie od początku oparta jest na produktach płynnych.
Jeśli możesz zjeść coś w postaci stałej, jak moja mama, to
bardzo dobrze.
Wszystkie
przyprawy muszą być dobrej jakości.
Pamiętać
należy o dopajaniu się wodą mineralną niegazowaną. Chorzy z
wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego, niesłusznie odstawiają
płyny w obawie przed biegunkami.
Ta
zupa to zastrzyk energii, jest bardzo dobrze tolerowana i można ją
zjeść nawet na drugi dzień.
Pięknie
zielona.
Jeśli
nie tolerujesz nasion chia-jedz bez!
Smacznego,
na zdrowie!
Wspaniała zupka :-)
OdpowiedzUsuń