Cytrynowo-kokosowy sernik bez pieczenia
Czasami
zdarza się, że mamy po prostu ochotę na sernik.
Sernik,
jak sernik, jednemu nie wyrośnie, drugiemu klapnie, a innemu po
prostu się nie chce, bo czasu ma mało.
Sernik
złożony jest z sera.
Generalnie
trzymamy go w lodówce.
Potrzebowałam
sernika, który schłodzi emocje i ukoi nerwy, bo mam mamę w
szpitalu. Denerwuję się to też mam spadek cukru i białka.
Dlatego
wiedziona intuicją i zafascynowana prostotą przepisu ANI postanowiłam przygotować sernik bez nadmiaru i przesytu. Prosty
,niesłodki i taki, który ma jedną tylko wadę – znika, po prostu
wychodzi z lodówki!
Nie
byłabym sobą gdybym nie zmieniła proporcji i zwiększyła nieco
jego rozmiar .
Aniu,
dziękuje za inspirację, spadłaś z nieba, potrzebowałam TAKIEGO
sernika, szybko!
I
jest.
To
znaczy był!
Składniki
podaję na tortownicę o średnicy 20-22 cm
Składniki
na masę serową
- ok. 700 g sera twarogowego z wiaderka, naturalnego
- 330 ml śmietany 30%
- 2 galaretki cytrynowe
- 500 ml wrzątku
Składniki
na kokosowy spód
- 200 g (może być mniej, ja lubię kokos więc mi się sypnęło ) wiórków kokosowych
- 60 g masła
- 2 łyżki cukru
- posypka- u mnie wiórki cytrynowe, ale można użyć wiórków kokosowych, tak jak w przepisie oryginalnym u Ani
Kokos,
masło i cukier przełóż do rondla i podsmaż tylko do
rozpuszczenia masła, następnie odstaw na bok.
Obie
galaretki zalej 500 ml wrzątku, wymieszaj, rozpuść.
Odstaw
do całkowitego schłodzenia. Galaretka musi być zimna .
Jeśli
masz tortownicę o podanej średnicy, to ok, jak nie, to włóż rant
na spód , tak jak ja to zrobiłam i po kłopocie. W każdej
tortownicy wyjdzie. Im większa średnica tym sernik będzie niższy
,ale na smaku na pewno nie straci.
Masę
wiórkową przełóż na dno tortownicy wyłożonej papierem do
pieczenia, wyrównaj i dociśnij.Włóż do lodówki.
Ser
z wiaderka zmiksuj z zimną płynną galaretką. Śmietankę ubij na
sztywno i wmieszaj już łyżką drewnianą bądź szpatułką w ser.
Delikatnie, aż do połączenia wszystkiego.
Ostrożnie
przelej masę serową na kokosowy spód, posyp wiórkami cytrynowymi
lub odłożonymi wiórkami ze spodu kokosowego.
Włóż
ostrożnie do lodówki na całą noc najlepiej.
Podawać
na zimno.
Ma
wspaniale orzeźwiający smak.
Ale
przede wszystkim jest szybki, niezawodny i każdy może go zrobić,
kiedy ma mało czasu.
Smacznego!
Po prostu cudowny :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko, lubię bo nie jest słodki do przesady...i taki lekki!
UsuńWygląda naprawdę wspaniale :)
OdpowiedzUsuńA mamie życzę szybkiego powrotu do zdrowia :)
Dziękuję!
UsuńBardzo smakowicie się zapowiada. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, dziękuję!
UsuńSernik cudownie wygląda, myślę że tak samo smakuję, dzisiaj będę go robić, tylko nie wiem gdzie kupić wiórki cytrynowe, ale jak nie dostanę zrobię z kokosem..Serdecznie pozdrawiam:))
OdpowiedzUsuńWiórki sa moim czystym wymysłem, oryginalny przepis od Ani ich nie ma :-)
UsuńPozdrawiam!
A jak się robi wiórki kokosowe
UsuńHmmm...wiórki można kupić :-) wymysl taki że zamiast kokosowej posypki dałam te wiórki ;-)
Usuńwitam sernik bardzo smacznie wygląda a przy okazji zapraszam na nowy blog http://moje-wyroby.blog.pl/
OdpowiedzUsuńA jak się robi wiórki cytryowe
OdpowiedzUsuńMożna je kupić w sklepach dla cukierników ;-)
UsuńCzy mogę użyć ser Riccotta?
OdpowiedzUsuń