Cytrynowo-kokosowy sernik bez pieczenia

sernik bez pieczenia,prosty sernik,sernik na zimno,serowiec,cytrynowy sernik,kokosowy sernik


Czasami zdarza się, że mamy po prostu ochotę na sernik.
Sernik, jak sernik, jednemu nie wyrośnie, drugiemu klapnie, a innemu po prostu się nie chce, bo czasu ma mało.

Sernik złożony jest z sera.
Generalnie trzymamy go w lodówce.
Potrzebowałam sernika, który schłodzi emocje i ukoi nerwy, bo mam mamę w szpitalu. Denerwuję się to też mam spadek cukru i białka.

sernik bez pieczenia,prosty sernik,sernik na zimno,serowiec,cytrynowy sernik,kokosowy sernik

sernik bez pieczenia,prosty sernik,sernik na zimno,serowiec,cytrynowy sernik,kokosowy sernik

Dlatego wiedziona intuicją i zafascynowana prostotą przepisu ANI postanowiłam przygotować sernik bez nadmiaru i przesytu. Prosty ,niesłodki i taki, który ma jedną tylko wadę – znika, po prostu wychodzi z lodówki!
Nie byłabym sobą gdybym nie zmieniła proporcji i zwiększyła nieco jego rozmiar .
Aniu, dziękuje za inspirację, spadłaś z nieba, potrzebowałam TAKIEGO sernika, szybko!
I jest.
To znaczy był!

sernik bez pieczenia,prosty sernik,sernik na zimno,serowiec,cytrynowy sernik,kokosowy sernik

sernik bez pieczenia,prosty sernik,sernik na zimno,serowiec,cytrynowy sernik,kokosowy sernik

Składniki podaję na tortownicę o średnicy 20-22 cm

Składniki na masę serową
  • ok. 700 g sera twarogowego z wiaderka, naturalnego
  • 330 ml śmietany 30%
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 500 ml wrzątku

Składniki na kokosowy spód
  • 200 g (może być mniej, ja lubię kokos więc mi się sypnęło ) wiórków kokosowych
  • 60 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • posypka- u mnie wiórki cytrynowe, ale można użyć wiórków kokosowych, tak jak w przepisie oryginalnym u Ani


Kokos, masło i cukier przełóż do rondla i podsmaż tylko do rozpuszczenia masła, następnie odstaw na bok.
Obie galaretki zalej 500 ml wrzątku, wymieszaj, rozpuść.
Odstaw do całkowitego schłodzenia. Galaretka musi być zimna .
Jeśli masz tortownicę o podanej średnicy, to ok, jak nie, to włóż rant na spód , tak jak ja to zrobiłam i po kłopocie. W każdej tortownicy wyjdzie. Im większa średnica tym sernik będzie niższy ,ale na smaku na pewno nie straci.
Masę wiórkową przełóż na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj i dociśnij.Włóż do lodówki.
Ser z wiaderka zmiksuj z zimną płynną galaretką. Śmietankę ubij na sztywno i wmieszaj już łyżką drewnianą bądź szpatułką w ser. Delikatnie, aż do połączenia wszystkiego.
Ostrożnie przelej masę serową na kokosowy spód, posyp wiórkami cytrynowymi lub odłożonymi wiórkami ze spodu kokosowego.
Włóż ostrożnie do lodówki na całą noc najlepiej.
Podawać na zimno.
Ma wspaniale orzeźwiający smak.
Ale przede wszystkim jest szybki, niezawodny i każdy może go zrobić, kiedy ma mało czasu.
Smacznego!

sernik bez pieczenia,prosty sernik,sernik na zimno,serowiec,cytrynowy sernik,kokosowy sernik

sernik bez pieczenia,prosty sernik,sernik na zimno,serowiec,cytrynowy sernik,kokosowy sernik

sernik bez pieczenia,prosty sernik,sernik na zimno,serowiec,cytrynowy sernik,kokosowy sernik



Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję Marzenko, lubię bo nie jest słodki do przesady...i taki lekki!

      Usuń
  2. Wygląda naprawdę wspaniale :)
    A mamie życzę szybkiego powrotu do zdrowia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smakowicie się zapowiada. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Sernik cudownie wygląda, myślę że tak samo smakuję, dzisiaj będę go robić, tylko nie wiem gdzie kupić wiórki cytrynowe, ale jak nie dostanę zrobię z kokosem..Serdecznie pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiórki sa moim czystym wymysłem, oryginalny przepis od Ani ich nie ma :-)
      Pozdrawiam!

      Usuń
    2. A jak się robi wiórki kokosowe

      Usuń
    3. Hmmm...wiórki można kupić :-) wymysl taki że zamiast kokosowej posypki dałam te wiórki ;-)

      Usuń
  5. witam sernik bardzo smacznie wygląda a przy okazji zapraszam na nowy blog http://moje-wyroby.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń
  6. A jak się robi wiórki cytryowe

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy mogę użyć ser Riccotta?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!