Pierogi z kaszą gryczaną ,mięsem i grzybami leśnymi
Trochę
pracochłonne jeśli chodzi o farsz, ale nieziemsko pyszne pierogi!
Zrobione trochę na włoską nutkę.
Farsz
można przygotować dzień wcześniej.
Składniki
- ciasto na pierogi z tego przepisu http://www.zkuchnidokuchni.pl/2014/02/pierogi-ruskie-z-pesto-rosso.html
- mięso z łopatki ugotowane, obrane, wychłodzone zmielone w maszynce do mięsa
- kasza gryczana ugotowana do miękkości, jeden woreczek wystarczy
- garść grzybów leśnych ,ugotowanych do miękkości w małej ilości wody, wychłodzonych, zmielonych w maszynce do mięsa
- kilka małych ziemniaczków, ugotowanych, przeciśniętych przez praskę. Posłużą za lepiszcz całej masy
- sól i pieprz ziołowy do smaku
Najpierw
robimy farsz na pierogi. Odstawiamy do całkowitego wychłodzenia.
Jeśli
jest za sypki dodajemy puree ziemniaczane. U mnie masa na pierogi
wyrabiana jest w robocie.
Następnie
robimy ciasto. Wałkujemy wykrawamy kółka i na każde kółko
kładziemy porcję farszu. Zlepiamy.
Gotujemy
w osolonej wodzie około 3 minut od czasu wypłynięcia na wierzch
wszystkich pierogów.
Pyszne
polane masłem od razu.
Ale
mistrzostwo świata w ten sposób- salsę pomidorową lub sok warzywny z kartonu dajemy na ciepłą mocno patelnię. Dosmaczamy oliwą z oliwek, solą, bazylią.
Wrzucamy pierogi, ścieramy parmezan. Przykrywamy i jakby dusimy
chwilkę, aż lekko napęcznieją i wchłoną w siebie aromat sosu.
Podajemy
z parmezanem.
Wino?
Czemu nie.
Pyszne,
nieziemsko pyszne są takie swojskie pierogi. Warto zrobić więcej.Dziecinnie proste!
Mniam tak pysznie wyglądają :-)
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/