Pierogi z kaszą gryczaną ,mięsem i grzybami leśnymi




pierogi z kaszą gryczaną,pierogi z grzybami,pierogi ruskie,pysznepierogi,łatwe pierogi,pierogi po włosku,


Trochę pracochłonne jeśli chodzi o farsz, ale nieziemsko pyszne pierogi! Zrobione trochę na włoską nutkę.
Farsz można przygotować dzień wcześniej.


Składniki
pierogi z kaszą gryczaną,pierogi z grzybami,pierogi ruskie,pysznepierogi,łatwe pierogi,pierogi po włosku,

  • mięso z łopatki ugotowane, obrane, wychłodzone zmielone w maszynce do mięsa
  • kasza gryczana ugotowana do miękkości, jeden woreczek wystarczy
  • garść grzybów leśnych ,ugotowanych do miękkości w małej ilości wody, wychłodzonych, zmielonych w maszynce do mięsa
  • kilka małych ziemniaczków, ugotowanych, przeciśniętych przez praskę. Posłużą za lepiszcz całej masy
  • sól i pieprz ziołowy do smaku
pierogi z kaszą gryczaną,pierogi z grzybami,pierogi ruskie,pysznepierogi,łatwe pierogi,pierogi po włosku,

pierogi z kaszą gryczaną,pierogi z grzybami,pierogi ruskie,pysznepierogi,łatwe pierogi,pierogi po włosku,

Najpierw robimy farsz na pierogi. Odstawiamy do całkowitego wychłodzenia.
Jeśli jest za sypki dodajemy puree ziemniaczane. U mnie masa na pierogi wyrabiana jest w robocie.
Następnie robimy ciasto. Wałkujemy wykrawamy kółka i na każde kółko kładziemy porcję farszu. Zlepiamy.
Gotujemy w osolonej wodzie około 3 minut od czasu wypłynięcia na wierzch wszystkich pierogów.
Pyszne polane masłem od razu.
Ale mistrzostwo świata w ten sposób- salsę pomidorową lub sok warzywny z kartonu dajemy na ciepłą mocno patelnię. Dosmaczamy oliwą z oliwek, solą, bazylią. Wrzucamy pierogi, ścieramy parmezan. Przykrywamy i jakby dusimy chwilkę, aż lekko napęcznieją i wchłoną w siebie aromat sosu.
Podajemy z parmezanem.
Wino? Czemu nie.

Pyszne, nieziemsko pyszne są takie swojskie pierogi. Warto zrobić więcej.Dziecinnie proste!

pierogi z kaszą gryczaną,pierogi z grzybami,pierogi ruskie,pysznepierogi,łatwe pierogi,pierogi po włosku,

pierogi z kaszą gryczaną,pierogi z grzybami,pierogi ruskie,pysznepierogi,łatwe pierogi,pierogi po włosku,

pierogi z kaszą gryczaną,pierogi z grzybami,pierogi ruskie,pysznepierogi,łatwe pierogi,pierogi po włosku,

Komentarze

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!