Krem z dyni, jabłek i pora z kukurydzą
O
cudownych właściwościach dyni rozpisują się niejedni.
O
zupach słychać tu i ówdzie. Sezon na zupy trwa, szczególnie na
zupy zdrowe. Przyjemnie jest się rozgrzać talerzem pełnym gęstego
kremu, szczególnie jeśli ten posiłek ma właściwości lecznicze i
poprawiające nastrój.
O tych dobrych właściwościach płynących z
talerza dowiemy się z wielu dostępnych poradników.
Zupa
dość łatwa w przygotowaniu .Pyszna na kolację! Przepis zaczerpnięty z książki Zielenina bez glutenu
Autorka
popularnego bloga kulinarnego Zielenina i wydanej książki
kucharskiej Zielenina na talerzu zaprasza w kolejną podróż po
zielonej, zdrowej i sezonowej kuchni. Tym razem wychodzi naprzeciw
wszystkim, którzy nie tolerują glutenu lub są na niego uczuleni, a
także miłośnikom bezglutenowych kasz, warzyw, owoców oraz innych
naturalnych produktów. Okazuje się, że kasza to prawdziwa królowa
kuchni, można z niej zrobić bezglutenowy chleb, ciasto i przepyszny
budyń.
Autorka postanowiła pokazać, że wegetariańskie gotowanie bez glutenu może być łatwe i przyjemne, a przy tym nie musi rujnować budżetu domowego. Książka została podzielona na części zgodne z porami roku, by w przystępny sposób doradzić, jak korzystać z sezonowych, lokalnych produktów. Kolorowe i pyszne dania oparte na polskich kaszach, warzywach oraz owocach tworzą zgraną całość z aromatycznymi ziołami i przyprawami.
Autorka postanowiła pokazać, że wegetariańskie gotowanie bez glutenu może być łatwe i przyjemne, a przy tym nie musi rujnować budżetu domowego. Książka została podzielona na części zgodne z porami roku, by w przystępny sposób doradzić, jak korzystać z sezonowych, lokalnych produktów. Kolorowe i pyszne dania oparte na polskich kaszach, warzywach oraz owocach tworzą zgraną całość z aromatycznymi ziołami i przyprawami.
Teraz
przejdzmy do zupy.
Składniki
- 1 dynia Hokkaido (ok.1 kg )
- 2 jabłka
- 1 por
- 2 ziemniaki u mnie bataty
- 1 łyżka oleju kokosowego extra virgin
- 1 liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 1 łyżeczka soli, u mnie różowa
himalajska
- 2 ząbki czosnku
- 4 szklanki bulionu
- 1 łyżka chrzanu, u mnie ze słoika
- pół łyżeczki kurkumy
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- pół szklanki kukurydzy
- pół łyżeczki wędzonej papryki
- 2 łyżki oliwy
Umyj
warzywa i owoce i pokrój je w kostkę.
Pora pokrój w krążki.
Ziemniaki pokrój w grubszą kostkę.
W
dużym garnku rozgrzewamy olej kokosowy i podsmażamy pora, solimy i
dusimy do miękkości. Po około 5 minutach smażenia dodajemy dynię
i jabłka,następnie ziemniaki. Smażymy 5 minut.
Mieszamy
,aby się nie przypaliło. Wlewamy bulion i gotujemy na małym ogniu
około 30 minut.Nie więcej.
Doprawiamy
według uznania, dodajemy chrzan i miksujemy.
W
oryginale zupa podawana jest z pieczonym grochem, u mnie z kukurydzą.
Zupa
wspaniale rozgrzewa.
Jest
smaczna i fajna nawet na wynos.
Smacznego!
Wygląda smakowicie , z chęcią wypróbuję ten przepis :)
OdpowiedzUsuńZapraszam również do siebie : http://marcepanowa-kuchnia.blogspot.com/
Pozdrawiam !
To musi być przepyszne! Kocham takie zupki. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Cudowna 😍
OdpowiedzUsuń