Sok pełen witamin marchewkowo-jabłkowy z nutą imbiru i cytryny
Ostatnio
bardzo często podaje moim dzieciom świeżo tłoczone soki. Nie
tylko dzieciom, ale również ja sama je piję. Powiem tak. Warto
zainwestować w wyciskarkę ślimakową, wolnoobrotową. Czujemy
niesamowitą różnicę w soku tłoczonym a soku wywirowanym.
Wycisnąć
można dosłownie wszystko, nawet kiełki , listki, nasiona.
Poprawia
się cera, poprawiają włosy a co najważniejsze nasze wyniki z badań
krwi są książkowe.
Taki
sok poprawia koncentrację. To prawdziwy power dla ciała i ducha. Żaden suplement chemiczny nie jest w stanie osiągnąć tego, co
takie soki w 15 minut.
Ja
tego doświadczam na sobie.
Dziś
wycisnęłam sok , który podaję moim dzieciom, chętnie popijam
sama i nie żałuję.
Z
moim własnych doświadczeń wiem, że taki sok działa cuda.
Nigdy
nie odmierzam ilości owoców i warzyw dlatego, że jabłko jabłku
nierówne, marchewka marchewce również.
Czasem
śmieję się, że to sok dla uczniów, którzy mają problem z
dotarciem do biurka w celach odrobienia zadań.
Wszak
marchewka poprawia wzrok!
Składniki
w dowolnych ilościach poza imbirem i cytryną
- marchewki (B1, B2, B3, B6, C oraz E .Ponadto marchew składa się z ok. 90 % wody, ok. 7% węglowodanów, 1% białek 0,2 tłuszczów i celulozy .Najwięcej prowitaminy A przyswoimy pijąc sok ze świeżo wyciśniętych marchewek, bo blisko 100 % jego zawartości ( tj. ok. 7-8 mg/100 g), gotowanej marchwi ok 18 %, z utartego warzywa blisko 83-85 %. )
- jabłka (skutecznie walczą z cholesterolem .Jabłka to prawdziwa skarbnica przeciwutleniaczy, a wiadomo, że antyoksydanty przedłużają życie niemal każdej komórki ludzkiego organizmu i w efekcie całego ciała. Znaczna zawartość flawonoidów ma także niebagatelne znaczenie dla serca i całego układu krążenia. Nie pozwalając blaszkom miażdżycowym przyklejać się do naczyń, są potencjalnym obrońcą przed miażdżycą. Jabłka pomagają schudnąć, wspierają układ odpornościowy, poprawiają urodę i nie wywołują alergii.Dbają o mózg i nasze zęby)
- 2 cm świeżego kłącza imbiru (ułatwia trawienie, niweluje mdłości,zmniejsza zlepianie płytek krwi,leczy przeziębienia, łagodzi bóle menstruacyjne,leczy migreny, działa przeciwobrzękowo,polepsza krążenie krwi i koncentrację i odświeża oddech)
- cytryna (odkwasza organizm,oczyszcza jelita, zawiera substancje przeciwrakowe,przyczynia się do detoksykacji wątroby,jest dobra na grypę i przeziębienie.Cytryny zawierają witaminę C, flawonoidy, witaminy z grupy B, wapń, miedź, żelazo, magnez, fosfor, potas i błonnik .
Choć
cytryny – same w sobie – są kwasowe (pH równe 3.5), to jednak
ich działanie jest silnie alkalizujące, ponieważ zawierają
alkaliczny związek dwuwęglanu sodu, który wchodzi w interakcję z
kwasami metabolicznymi organizmu, powodując ustabilizowanie pH
płynów ustrojowych organizmu na alkalicznym poziomie.Łagodzą
objawy alergiczne,pomagają rozpuszczać kamienie w woreczku
żółciowym, w nerkach, a także rozpuszczają złogi wapnia)
Myjemy
i obieramy co wymaga obrania, kroimy i powoli wyciskamy sok. Możemy
rzecz jasna wpuścić wszystko w sokowirówkę.
Dla
osób aktywnych i przemęczonych polecam do tego soku dodać jednego
buraka ćwikłowego.
Owoce
i warzywa- najlepiej z dobrego źródła.
Dzięki
takim sokom nie piję kawy kilka razy dziennie. Dla mnie to postęp.
Na
zdrowie!
Komentarze
Prześlij komentarz
Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!