Pieczone bataty z mięsem z indyka podane z buraczkami domowej roboty
Pyszny
obiadek , taki własnie u mnie na niedzielę. Można rzec, że w
całości pieczony.
Poza
buraczkami rzecz jasna. Buraczki zrobiła w sezonie moja mama i są genialne w
smaku, pasują do wszystkiego, a moje dzieciaki jedzą je wprost ze
słoika.
Obiad
nie jest smażony, wszystko przygotowane w piekarniku.
Czasem
warto zrobić coś dla zdrowia.
Kompletnie
nic skomplikowanego. Cieszy oczy i raduje żołądek. Jak zwykle nie
podaję ilości, bo to nie ciasto.
Składniki
- bataty
- ziemniaki
- przyprawa bez chemii Karahi Chicken Masala
- sól u mnie himalajska różowa
- oliwa z oliwek
- mięso z indyka na kotlety, mielone
- jajko
- pieprz do smaku
- ząbek czosnku
- opcjonalnie buraczki do podania
- bazylia świeża
- tarty parmezan
- bułka tarta
Ziemniaki
i bataty umyj ,obierz, pokrój na cząstki. Wrzuć do miski, dodaj
zioła, dosmacz solą jeśli potrzeba, dodaj oliwy z oliwek,
wymieszaj i włóż do piekarnika.Zapiekaj w 200 stopniach do
zezłocenia się ziemniaków.
Mięso
mielone przełóż do miski, dodaj jajo, parmezan, trochę bułki
tartej,przyprawy, czosnek przeciśnięty przez praskę.
Formuj
kotleciki i wyłóż na blaszkę.
Piecz
do zezłocenia się kotletów.
Wykładaj
na talerze w towarzystwie buraczków.
Posyp
bazylia jeśli lubisz!
Smacznego
!
Komentarze
Prześlij komentarz
Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!