Pieczone bataty z mięsem z indyka podane z buraczkami domowej roboty


bataty,słodkie ziemniaki,mięso z indyka,kotlety mielone,jak zrobić kotlety mielone,co to jest batat,ćwikła,buraki czerwone,szybki obiad,

Pyszny obiadek , taki własnie u mnie na niedzielę. Można rzec, że w całości pieczony.
Poza buraczkami rzecz jasna. Buraczki zrobiła w sezonie moja mama i są genialne w smaku, pasują do wszystkiego, a moje dzieciaki jedzą je wprost ze słoika.
Obiad nie jest smażony, wszystko przygotowane w piekarniku.

Czasem warto zrobić coś dla zdrowia.
Kompletnie nic skomplikowanego. Cieszy oczy i raduje żołądek. Jak zwykle nie podaję ilości, bo to nie ciasto.

bataty,słodkie ziemniaki,mięso z indyka,kotlety mielone,jak zrobić kotlety mielone,co to jest batat,ćwikła,buraki czerwone,szybki obiad,

Składniki
  • bataty
  • ziemniaki
  • przyprawa bez chemii Karahi Chicken Masala
  • sól u mnie himalajska różowa
  • oliwa z oliwek
  • mięso z indyka na kotlety, mielone
  • jajko
  • pieprz do smaku
  • ząbek czosnku
  • opcjonalnie buraczki do podania
  • bazylia świeża
  • tarty parmezan
  • bułka tarta
bataty,słodkie ziemniaki,mięso z indyka,kotlety mielone,jak zrobić kotlety mielone,co to jest batat,ćwikła,buraki czerwone,szybki obiad,

Ziemniaki i bataty umyj ,obierz, pokrój na cząstki. Wrzuć do miski, dodaj zioła, dosmacz solą jeśli potrzeba, dodaj oliwy z oliwek, wymieszaj i włóż do piekarnika.Zapiekaj w 200 stopniach do zezłocenia się ziemniaków.
Mięso mielone przełóż do miski, dodaj jajo, parmezan, trochę bułki tartej,przyprawy, czosnek przeciśnięty przez praskę.
Formuj kotleciki i wyłóż na blaszkę.
Piecz do zezłocenia się kotletów.
Wykładaj na talerze w towarzystwie buraczków.
Posyp bazylia jeśli lubisz!
Smacznego !

bataty,słodkie ziemniaki,mięso z indyka,kotlety mielone,jak zrobić kotlety mielone,co to jest batat,ćwikła,buraki czerwone,szybki obiad,



Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!