Wegetariańskie lasagne graham
Któż
z nas nie lubi włoskiego lasagne? Ja lubię, i to bardzo lubię.
Będąc we Włoszech miałam okazję spróbować wielu odmian
lasagne. Najpopularniejsze jednak to lasagne bolognese i lasagne Napoli. Zdarzają się też słodkie lasagne i lasagne
wegetariańskie.
Ja
dziś zrobię dość szybkie wegetariańskie lasagne. Dodam mleka
kokosowego zamiast klasycznego beszamelu.
Do
dzieła!
Składniki
- warzywa na patelnię z suszonymi pomidorami HORTEX
- 12 płatów lasagne fit graham ( u mnie do formy wchodzi 12 płatów, po 4 płaty na warstwę, czyli będzie 3 warstwy płatów )
- butelka sosu pomidorowego (passata di pomodoro)
- olej kokosowy, oliwa z oliwek
- puszka mleka kokosowego+sól,pieprz, gałka muszkatołowa+mąka
- tarty parmezan, dość duża ilość
Gotujemy
wodę w rondlu. Lekko solimy i obgotowujemy płaty lasagne fit
graham .
Wyciągamy
i rozkładamy , każdy pojedynczo na rozłożonej ściereczce
kuchennej.
Na
dużej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju kokosowego, wrzucamy
warzywa na patelnię, oczywiście usuwamy wcześniej torebkę z
przyprawami, która jest w opakowaniu. Przyprawimy później.
Przykrywamy
i dusimy warzywa , aż będą al dente.
Dodajemy
sos pomidorowy, przykrywamy , doprowadzamy do zagotowania i gotujemy
ok. 5 minut. Po chwili dodajemy przyprawy. Są tak dobrane, żeby nie
przyprawiać już od siebie.
Jeszcze
2 minuty i sos gotowy. Teraz ścieramy parmezan.
Następnie
przygotowujemy sos beszamelowy.
Zagotowujemy
mleko kokosowe. Solimy, pieprzymy i dodajemy szczyptę gałki
muszkatołowej, mąkę i miksujemy na krem. Mąkę dodajemy na oko
ciągle miksując.
Nacieramy
formę olejem kokosowym. Na dno dodajemy trochę sosu pomidorowego z
jak najmniejsza ilością warzyw, następnie trochę białego sosu.
Kładziemy warstwę z płatów makaronu.
Na
tę warstwę kładziemy warzywa w sosie pomidorowym, biały sos,
parmezan.
Przykrywamy makaronową warstwą i powtarzamy operację.
Przykrywamy makaronem i ostatnią warstwą jest sos biały i spora
ilość parmezanu.
Kilka "ścieżek" z oliwy z oliwek i
można włożyć do piekarnika na 190 stopni około 30-40 minut aż do
zezłocenia się wierzchu.
Wegetariańskie
lasagne podane z liściem bazylii są niebywale pyszne, delikatne i
rozpływają się w ustach, ale skórka na wierzchu jest wspaniale chrupiąca .
Jak
dla mnie zawsze najlepsze na drugi dzień.
Moc
z posiłku, bez wysiłku!
Smacznego!

Rewelacyjny pomysł :)
OdpowiedzUsuń