Piernik czeski z masą grysikową

piernik czeski, masa grysikowa,masa z kaszy manny,piernik,ciasto ,szybkie ciasto,


Dorwałam stary i kompletnie żółty zeszyt z przepisami mojej mamy i otwarłam na chybił trafił.
Piernik czeski, wspomnienie dzieciństwa.
Pyszny, niezawodny, a przede wszystkim taki, który poleży nawet 4 dni.
Im dłużej ,tym lepiej.

Przepis pisany takim śmiesznym językiem. Ręcznie.
Placek jest super, mówię Wam. Potrzebowałam na imprezę do przedszkola.
Idealnie się kroi i każdemu smakuje!

piernik czeski, masa grysikowa,masa z kaszy manny,piernik,ciasto ,szybkie ciasto,

piernik czeski, masa grysikowa,masa z kaszy manny,piernik,ciasto ,szybkie ciasto,

Składniki na ciasto
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 jaja
  • 150 g cukru
  • trochę przyprawy do piernika , ok łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
  • 150 g margaryny lub masła
  • łyżeczka proszku do pieczenia, płaska
  • szczypta sody
  • 2 łyżki miodu
  • 1 torebka cukru wanilinowego
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%

Masa grysikowa
  • 2 szklanki mleka
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 250 g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 jajko

Dodatkowo powidło śliwkowe. U mnie konfitura jabłkowa z konfiturą z wiśni, z kawałkami owoców ,domowej roboty.

Połączyć wszystkie składniki na ciasto , wyrobić i włożyć na godzinę do lodówki.
Podzielić ciasto na 3 porcje, każdą wałkować na prostokątny placek i piec na złoty kolor.
W zeszycie nie ma podanego czasu ani temperatury, ale działamy intuicyjnie obserwując placki.


Każdy pieczemy osobno.
Odstawiamy.

Teraz przygotowujemy masę grysikową. Gotujemy grysik na mleku i studzimy.
Masło ucieramy z cukrem pudrem, jajkiem i dodajemy stopniowo zimny grysik, ucieramy. Możemy dodać aromat rumowy.

Każdy placek smarujemy powidłem i masą, ale w takiej kolejności. Placek-powidło-masa,spód drugiego placka-powidło. Kładziemy powidłem do masy i znów powidło-masa-spód trzeciego powidłem-przykrywamy i smarujemy wierzch masą. Można posypać na przykład posypką. U mnie wiśniowa.
Wkładamy do lodówki.
Super się kroi i świetnie przewozi, podawać nie bezpośrednio z lodówki. On musi poleżeć w temperaturze pokojowej przed podaniem, stąd jest idealny na wszelkie imprezy.
Smacznego!

piernik czeski, masa grysikowa,masa z kaszy manny,piernik,ciasto ,szybkie ciasto,

piernik czeski, masa grysikowa,masa z kaszy manny,piernik,ciasto ,szybkie ciasto,

piernik czeski, masa grysikowa,masa z kaszy manny,piernik,ciasto ,szybkie ciasto,

piernik czeski, masa grysikowa,masa z kaszy manny,piernik,ciasto ,szybkie ciasto,






Komentarze

  1. Z kaszą manną?Cudowne. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis, ciasto wyszło pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!