Piernik czeski z masą grysikową
Dorwałam
stary i kompletnie żółty zeszyt z przepisami mojej mamy i Otworzyłam sobie na chybił trafił.
Piernik
czeski, wspomnienie dzieciństwa.
Pyszny,
niezawodny, a przede wszystkim taki, który poleży nawet 4 dni.
Im
dłużej ,tym lepiej.
Przepis
pisany takim śmiesznym językiem. Ręcznie.
Placek
jest super, mówię Wam. Potrzebowałam na imprezę do przedszkola.
Idealnie
się kroi i każdemu smakuje!
Składniki
na ciasto
- 500 g mąki pszennej
- 2 jaja
- 150 g cukru
- trochę przyprawy do piernika , ok łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
- 150 g margaryny lub masła
- łyżeczka proszku do pieczenia, płaska
- szczypta sody
- 2 łyżki miodu
- 1 torebka cukru wanilinowego
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
Masa
grysikowa
- 2 szklanki mleka
- 4 łyżki kaszy manny
- 250 g masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 jajko
Dodatkowo
powidło śliwkowe. U mnie konfitura jabłkowa z konfiturą z wiśni,
z kawałkami owoców ,domowej roboty.
Połączyć
wszystkie składniki na ciasto , wyrobić i włożyć na godzinę do
lodówki.
Podzielić ciasto na 3 porcje, każdą wałkować na prostokątny placek i piec
na złoty kolor.
Każdy
pieczemy osobno.
Odstawiamy.
Teraz
przygotowujemy masę grysikową. Gotujemy grysik na mleku i studzimy.
Masło
ucieramy z cukrem pudrem, jajkiem i dodajemy stopniowo zimny grysik,
ucieramy. Możemy dodać aromat rumowy.
Każdy
placek smarujemy powidłami i masą, ale w takiej kolejności.
Placek-powidła-masa,spód drugiego placka-powidła. Kładziemy
powidłami do masy i znów powidła-masa-spód trzeciego z powidłami -przykrywamy i smarujemy wierzch masą. Można posypać na
przykład posypką. U mnie wiśniowa.
Wkładamy
do lodówki.
Super
się kroi i świetnie przewozi, podawać nie bezpośrednio z lodówki.
On musi poleżeć w temperaturze pokojowej przed podaniem, stąd jest
idealny na wszelkie imprezy.
Smacznego!
Z kaszą manną?Cudowne. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Super przepis, ciasto wyszło pyszne :)
OdpowiedzUsuń