Bezglutenowe pierogi z batatem i twarogiem bez laktozy
Moi
Drodzy, pierogi powstały dla osoby z WZJG, na której trzeba było
testować to, co mogła sobie przyswoić. WZJG to paskudztwo samo w
sobie, jeść trzeba, ale nie zawsze można. Trzeba kombinować,
testować, smakować i czekać- przyjmie czy nie?
Przyjęło.
Są
pyszne przede wszystkim. Zrobiłam je w większej ilości, bo takowe
pierogi są super zdrowe, pyszne i inne niż wszystkie. Jak
najbardziej nieskomplikowane podejście do pieroga. Bezglutenowe podejście.
Składniki
na około 60 pierogów. Szklanka u mnie ma 250 ml.
CIASTO
- 2,5 szklanki białej mąki ryżowej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 2,5 szklanki mąki z tapioki
- ok. 400 ml wrzątku
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- sól do smaku, u mnie himalajska
- 100 ml oleju luboliwy z oliwek
FARSZ
- 2 bataty
- 200 g białego twarogu bez laktozy
- sól i pieprz ziołowy do smaku
Ugotuj
na parze lub upiecz w piekarniku 2 bataty. Obierz i pomieszaj z
serem tworząc pastę. Jeśli chcesz możesz dodać smażonej
cebulki.
Nie
ukrywam, że w przygotowaniu ciasta, w fazie początkowej , bardzo
pomaga mi robot planetarny, szczególnie, że operuję wrzątkiem.
Wsypuję
wszystkie składniki sypkie , łącznie z solą, zakładam hak do
ciasta i rozpoczynam wyrabianie. Wlewam wrzątek tak ,aby powstała
klucha, a ciasto się ścięło. I obserwuję ciasto, albo dodaję
mąki, albo dodaję wody. Kula powinna być lśniąca i elastyczna. I
jeszcze ciepła. Nie powinna kleić się do rąk.
Wałkujemy
na placki i wykrawamy kółka szklanka jak na zwykle pierogi.
Nakładamy farsz, delikatnie obgotowujemy. Możemy je podawać w ten
sposób, jak u mnie. Będą bardzo aromatyczne.
Dusimy
je w sosie pomidorowym, posypujemy bazylią, bądź natką pietruszki
i parmezanem.OSOBY ,KTÓRE NIE TOLERUJĄ LAKTOZY MOGĄ JEŚĆ PARMEZAN ! WIĘCEJ W TYM MIEJSCU
Rewelacyjne
w smaku, pyszne!
Po prostu mniam, wyślij mi kochana porcyjkę :-)
OdpowiedzUsuń