Bezglutenowe pierogi z batatem i twarogiem bez laktozy

pierogi bezglutenowe,pierogi bez glutenu,ciasto napierogibez glutenu,bez laktozy,


Moi Drodzy, pierogi powstały dla osoby z WZJG, na której trzeba było testować to, co mogła sobie przyswoić. WZJG to paskudztwo samo w sobie, jeść trzeba, ale nie zawsze można. Trzeba kombinować, testować, smakować i czekać- przyjmie czy nie?
Przyjęło.


Są pyszne przede wszystkim. Zrobiłam je w większej ilości, bo takowe pierogi są super zdrowe, pyszne i inne niż wszystkie. Jak najbardziej nieskomplikowane podejście do pieroga. Bezglutenowe podejście.

pierogi bezglutenowe,pierogi bez glutenu,ciasto napierogibez glutenu,bez laktozy,

pierogi bezglutenowe,pierogi bez glutenu,ciasto napierogibez glutenu,bez laktozy,

Składniki na około 60 pierogów. Szklanka u mnie ma 250 ml.
CIASTO

  • 2,5 szklanki białej mąki ryżowej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 2,5 szklanki mąki z tapioki
  • ok. 400 ml wrzątku
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • sól do smaku, u mnie himalajska
  • 100 ml oleju luboliwy z oliwek

FARSZ

  • 2 bataty
  • 200 g białego twarogu bez laktozy
  • sól i pieprz ziołowy do smaku
pierogi bezglutenowe,pierogi bez glutenu,ciasto napierogibez glutenu,bez laktozy,

pierogi bezglutenowe,pierogi bez glutenu,ciasto napierogibez glutenu,bez laktozy,

Ugotuj na parze lub upiecz w piekarniku 2 bataty. Obierz i pomieszaj z serem tworząc pastę. Jeśli chcesz możesz dodać smażonej cebulki.

Nie ukrywam, że w przygotowaniu ciasta, w fazie początkowej , bardzo pomaga mi robot planetarny, szczególnie, że operuję wrzątkiem.
Wsypuję wszystkie składniki sypkie , łącznie z solą, zakładam hak do ciasta i rozpoczynam wyrabianie. Wlewam wrzątek tak ,aby powstała klucha, a ciasto się ścięło. I obserwuję ciasto, albo dodaję mąki, albo dodaję wody. Kula powinna być lśniąca i elastyczna. I jeszcze ciepła. Nie powinna kleić się do rąk.
Wałkujemy na placki i wykrawamy kółka szklanka jak na zwykle pierogi. Nakładamy farsz, delikatnie obgotowujemy. Możemy je podawać w ten sposób, jak u mnie. Będą bardzo aromatyczne.
Dusimy je w sosie pomidorowym, posypujemy bazylią, bądź natką pietruszki i parmezanem.OSOBY ,KTÓRE NIE TOLERUJĄ LAKTOZY MOGĄ JEŚĆ PARMEZAN ! WIĘCEJ W TYM MIEJSCU
Rewelacyjne w smaku, pyszne!

pierogi bezglutenowe,pierogi bez glutenu,ciasto napierogibez glutenu,bez laktozy,


pierogi bezglutenowe,pierogi bez glutenu,ciasto napierogibez glutenu,bez laktozy,





Komentarze

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!