Szybki makaron ze szpinakiem
Moje
dzieci na szczęście szpinak bardzo chętnie pochłaniają. Z
uśmiechem i w podskokach. Bo jadły szpinak już w okresie
prenatalnym.
Kiedy
mam ochotę na szpinak, a nie mam świeżego w lodówce, to w
czeluściach zamrażarki zawsze znajdzie się paczka mrożonego
,rozdrobnionego szpinaku.
Produkty
mrożone nie są złe, bo zawartość zbierana jest zawsze w momencie
ich największego wysypu i sezonu.
To
danie jest dość szybkie.
Składniki
- makaron o dowolnym kształcie
- paczka mrożonego szpinaku, ale świeży będzie smaczniejszy
- opcjonalnie ser pleśniowy
- ząbek czosnku
- sól u mnie różowa himalajska
- oliwa z oliwek
Zagotuj
wodę, wrzuć makaron, ugotuj al dente.
Szpinak
trzeba rozmrozić, najlepiej na sitku.
Ja
przelewam go dodatkowo wodą i odciskam.
Na
patelni rozgrzej trochę oleju kokosowego, podsmaż czosnek pokrojony
w cieniutkie plasterki.Wrzuć szpinak, smaż z odrobiną soli i
pieprzu. Dosmacz oliwą z oliwek.Jeśli chcesz dodaj ser pleśniowy.
Wrzuć
makaron, wymieszaj, przypraw według uznania.
I
danie gotowe .
Przed
podaniem, jak zwykle u mnie, masa Parmezanu lub Grana Padano.
Prościej
się chyba nie da.
Smacznego!
Pysznie i szybko. Bardzo lubię takie dania :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, szybko i smacznie. Zdrowo. Pozdrawiam Slodkie Okruszki :-)
Usuńszpinak uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńTo coś dla mojej córki. Jako jedyna u nas w domu lubi szpinak a nawet wprost przepada za nim :)
OdpowiedzUsuń