Sycylijska macedonia dla dorosłych
Sycylijskie
dni (i noce) potrafią być nieznośnie upalne. Wieczorową porą
najlepiej wybrać się na spacer brzegiem morza, na drinka, na pizzę
czy panino. Życie w porze letniej kwitnie głównie nocą, ale i popołudnia bywają ciekawe....
Poczytajcie...
Sycylijskie
jedzenie w czasie wakacyjnym jest bardzo proste i niezmiernie
orzeźwiające.
Na
kolację teściowa podawała zazwyczaj macedonię- sałatkę owocową
lub zupkę owocową.
Oczywiście
jej wersja była dla wszystkich, nawet dla dzieci.
Kiedyś jednak postanowiłam ją
zaskoczyć.
Był
poranek , pewnej leniwej soboty. Facet od owoców zdążył mi
dostarczyć trzykółką świeże owoce, wódkę miałam z Polski, miętę na
parapetach.
Postanowiłam
zadziałać i zmodyfikować ich śródziemnomorską sałatkę, zwaną pięknie MACEDONIA. Na
Sycylii macedonia dla dorosłych podawana jest z limoncello- likierem
cytrynowym lub z cedro- likierem z żółtego cedru. Obydwa to
doskonały aperitif digestif oraz składnik deserów i sałatek.
Sekret
w tym, by składniki moczyć kilka godzin. To super deser po obiedzie,
jak również genialna przekąska na plażę- gasi pragnienie i
odświeża, sprawia że robimy się bardzo sympatyczni i rozmowni i nic nam nie przeszkadza.
Składniki
to zazwyczaj preferencje smakowe. W sycylijskiej sałatce nie powinno
być raczej owoców pomarańczy ani cytryny, z nich można wycisnąć
sok i wlać do sałatki. Ja jednak zastąpię tę procedurę sokiem
Hortex.
Moją gotową sałatkę włożyłam wtedy do lodówki w celu przegryzienia się. Miała być zaskoczeniem po obiedzie.
Gdy
przed obiadem chciałam ją wyciągnąć, by sprawdzić, zastałam pojemnik do połowy
"wyjedzony" ,a sok wypity. Z salonu dobiegało
niemiłosiernie głośne chrapanie teścia ululanego macedonią.
Trochę przegiął wtedy , szczególnie jeśli wychowany na winie ,a
wódki nie pijący nigdy. Zresztą nikt mu nie kazał wypijać całego
sosu z sałatki!
Obiad zjedliśmy bez niego.
Składniki
- owoce tropikalne Hortex (opakowanie jest 450 g)
- sok jabłko i limonka z kwiatem dzikiej róży Hortex ( sok ma zakryć poziom owoców)
- dość dużo świeżej i aromatycznej mięty (listki).
- kawałek świeżego kłącza imbiru
- opcjonalnie 3 łyżki wódki ,mnie się chyba wtedy więcej od serca chlapnęło :-) Jeśli macedonia jest dla dzieci , rzecz jasna ten krok pomijamy!
Przygotowanie
bardzo proste. Owoców nie rozmrażamy, wsypujemy wprost z opakowania do szklanej miski- u
mnie miska do macedonii z pokrywą. Imbir ścieramy na tarce o
malutkich oczkach, ja używam tarki do parmezanu. Ile imbiru? Jakieś
pół łyżeczki.
Dodać sok, wódkę i miętę poszarpaną na
kawałki. Lekko przemieszać.
Przykryć i włożyć na kilka godzin do
lodówki.
Podawać
w miseczkach do macedonii.
Niezwykle orzeźwiający deser.Można jeść w towarzystwie lodów waniliowych.
Owoce
tropikalne Hortex są już idealnie pokrojone, więc przygotowanie jest niemal żadne,
a efekt końcowy rześki i piorunujący.
Kiedy
teść wieczorem się przebudził, poczłapał do lodówki w
poszukiwaniu macedonii. Tam na niego czekała moja teściowa.
Sycylijskie kobiety mają ręce jak wiatraki.
Wyszłam
z domu na spacer.

Rozpieszczająca wielce propozycja :) Moje smaki! - choć wódkę zastąpiłabym akurat białym winem.
OdpowiedzUsuń