Tarta ze szpinakiem ,papryką i selerem naciowym z mozzarellą
Dawno
nie było u mnie tarty. Nadrobiłam. Bo odkryłam smaczne, gotowe
ciasto na tartę w jednej z lodówek supermarketu.
Reszta,
to już kwestia fantazji. Na tartę można położyć chyba wszystko.
Podobnie jak na pizzę. Moja tarta jest z rzeczy, które miałam w
lodówce , i które wykorzystałam ,by się nie zmarnowały.Taka resztkowa tarta.
Podaje
składniki na oko, bo to nie sernik.
Łatwa
w przygotowaniu, pyszna i ciągnąca się tarta, rozkosz dla
podniebienia i radość dla dzieci.
Składniki
- gotowe ciasto na tartę
- młody szpinak
- trochę papryki, u mnie żółta
- czerwona cebula
- seler naciowy
- mozzarella tarta lub kule, ja jednak wolę tarta mozzarellę do pizzy
- sól do smaku
- olej kokosowy extra virgin do smażenia
- trochę śmietany 30 %
Rozgrzewamy
piekarnik na 180-190 stopni.
Głęboką
patelnię rozgrzewamy i dodajemy trochę oleju kokosowego. Smażymy
cebulkę pokrojoną w piórka, po chwili dodajemy paprykę pokrojoną
w kostkę.Dosmaczamy mieloną kolendrą.
Podsmażamy.
Dodajemy selera naciowego, niedużo.
Dusimy
pod przykryciem.
Wsypujemy
szpinak.
Dusimy
pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, aż szpinak opadnie .
Podnosimy przykrywkę, odparowujemy nadmiar płynów.
Nadzienie
gotowe.
Formę
smarujemy olejem kokosowym. Wykładamy ostrożnie ciasto odklejając
papier, w który było zawinięte.
Zimne
nadzienie mieszamy ze śmietanką 30% i spora ilością tartej
mozzarelli.
Wykładamy
na ciasto.
Przed włożeniem do pieca, posypujemy jeszcze mozzarellą.
Pieczemy
góra dół, około 30-40 minut.
Wszystko
zależy od piekarnika.
Sprawdzajcie.
Smacznego.
Tarta
jest genialna!
Bardzo apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńlubię tarty z takim nadzieniem
OdpowiedzUsuńGdzie można takie ciasto kupic? Oprócz francuskiego, jeszcze takiego nie spotkałam.
OdpowiedzUsuńWitaj,kupiłam w TESCO Extra . Lodówki- leży razem z ciastem francuskim, ciastem na pierogi itd :-)
UsuńA filtrujecie wodę, na której gotujecie? Ja w sumie filtruję wodę i do herbat i do zup. Mamy filtr redox fitaqua nie tylko daje smaczną ale też zdrową wodę.
OdpowiedzUsuńJa mam 2 dzbanki filtrujące. Filtruję wodę DO WSZYSTKIEGO ! :-)
Usuń