Tarta ze szpinakiem ,papryką i selerem naciowym z mozzarellą

tarta ze szpinakeim, mozzarella,papryka,szybka tarta,łatwa tarta,jak zrobić tartę


Dawno nie było u mnie tarty. Nadrobiłam. Bo odkryłam smaczne, gotowe ciasto na tartę w jednej z lodówek supermarketu.
Reszta, to już kwestia fantazji. Na tartę można położyć chyba wszystko. Podobnie jak na pizzę. Moja tarta jest z rzeczy, które miałam w lodówce , i które wykorzystałam ,by się nie zmarnowały.Taka resztkowa tarta.


Podaje składniki na oko, bo to nie sernik.
Łatwa w przygotowaniu, pyszna i ciągnąca się tarta, rozkosz dla podniebienia i radość dla dzieci.

tarta ze szpinakeim, mozzarella,papryka,szybka tarta,łatwa tarta,jak zrobić tartę

Składniki

Rozgrzewamy piekarnik na 180-190 stopni.
Głęboką patelnię rozgrzewamy i dodajemy trochę oleju kokosowego. Smażymy cebulkę pokrojoną w piórka, po chwili dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę.Dosmaczamy mieloną kolendrą.

tarta ze szpinakeim, mozzarella,papryka,szybka tarta,łatwa tarta,jak zrobić tartę

Podsmażamy. Dodajemy selera naciowego, niedużo.

tarta ze szpinakeim, mozzarella,papryka,szybka tarta,łatwa tarta,jak zrobić tartę

Dusimy pod przykryciem.
Wsypujemy szpinak.

tarta ze szpinakeim, mozzarella,papryka,szybka tarta,łatwa tarta,jak zrobić tartę

Dusimy pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, aż szpinak opadnie . Podnosimy przykrywkę, odparowujemy nadmiar płynów.
Nadzienie gotowe.
Formę smarujemy olejem kokosowym. Wykładamy ostrożnie ciasto odklejając papier, w który było zawinięte.
Zimne nadzienie mieszamy ze śmietanką 30% i spora ilością tartej mozzarelli.
Wykładamy na ciasto.

tarta ze szpinakeim, mozzarella,papryka,szybka tarta,łatwa tarta,jak zrobić tartę

 Przed włożeniem do pieca, posypujemy jeszcze mozzarellą.
Pieczemy góra dół, około 30-40 minut.
Wszystko zależy od piekarnika.
Sprawdzajcie.
Smacznego.

Tarta jest genialna!

tarta ze szpinakeim, mozzarella,papryka,szybka tarta,łatwa tarta,jak zrobić tartę

Komentarze

  1. lubię tarty z takim nadzieniem

    OdpowiedzUsuń
  2. Gdzie można takie ciasto kupic? Oprócz francuskiego, jeszcze takiego nie spotkałam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj,kupiłam w TESCO Extra . Lodówki- leży razem z ciastem francuskim, ciastem na pierogi itd :-)

      Usuń
  3. A filtrujecie wodę, na której gotujecie? Ja w sumie filtruję wodę i do herbat i do zup. Mamy filtr redox fitaqua nie tylko daje smaczną ale też zdrową wodę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mam 2 dzbanki filtrujące. Filtruję wodę DO WSZYSTKIEGO ! :-)

      Usuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!