Biszkopt z jabłkami i masą śmietanowo-budyniową
Oto
delikatne, rozpływające się w ustach proste ciasto do kawy.
Lepiej
od razu zrobić dużą blachę!
Smak
zapamiętacie na długo.
Składniki
- 6 świeżych jaj
- 6 łyżek wody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- półtora kg jabłek
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 opakowanie galaretki pomarańczowej bądź cytrynowej
- 600 g śmietany 36% + fix do śmietany 2 opakowania
- 1 budyń waniliowy+mleko do przygotowania budyniu (zalecenia na opakowaniu)
- dowolne ciasteczka owsiane np.
- Polewa czekoladowa gorzka-można kupić gotową lub zrobić samemu
- tarte orzechy włoskie
Oddziel
białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę i miksując
dodawaj po łyżce wody, a następnie po kolei po jednym żółtku,
cukier, mąkę z proszkiem do pieczenia.
Upiec
biszkopt z 180 stopniach/45 minut. W czasie kiedy ciasto jest w
piekarniku obrać jabłka do momentu, aż się rozpadną, wyłączyć
gaz i dodać galaretkę.Jeśli jabłka z galaretką będą zbyt blade dodajcie szczyptę...kurkumy. Dokładnie wymieszać.Wystudzić.
Upieczone
i wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty- jeden cienki i jeden
grubszy.
Budyń
ugotować i wystudzić przykrywając folią spożywczą,aby nie
wytworzył się kożuch.
Ubić
śmietanę z fixem, na koniec ciągle ubijając dodać zimny budyń.
Zmiksować na gładką masę.
Do
blachy włożyć cienki biszkopt, posmarować masą budyniową.
Przycisnąć drugim biszkoptem, wyłożyć na niego jabłka. Posypać
zmiksowanymi ciastkami i np.polać polewą czekoladową i posypać
orzechami włoskimi.
Włożyć
do lodówki.
Smacznego.
Pyszne to ciasto, mniam .... :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto. Idealne do popołudniowej kawy lub herbaty.
OdpowiedzUsuń