Biszkopt z jabłkami i masą śmietanowo-budyniową


ciasto biszkoptowe, ciasto na niedzielę,ciasto z jabłkami,ciasto z budyniem i jablkami,szybkie ciasto,

Oto delikatne, rozpływające się w ustach proste ciasto do kawy.
Lepiej od razu zrobić dużą blachę!
Smak zapamiętacie na długo.


Składniki
  • 6 świeżych jaj
  • 6 łyżek wody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • półtora kg jabłek
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie galaretki pomarańczowej bądź cytrynowej
  • 600 g śmietany 36% + fix do śmietany 2 opakowania
  • 1 budyń waniliowy+mleko do przygotowania budyniu (zalecenia na opakowaniu)
  • dowolne ciasteczka owsiane np.
  • Polewa czekoladowa gorzka-można kupić gotową lub zrobić samemu
  • tarte orzechy włoskie
ciasto biszkoptowe, ciasto na niedzielę,ciasto z jabłkami,ciasto z budyniem i jablkami,szybkie ciasto,

Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę i miksując dodawaj po łyżce wody, a następnie po kolei po jednym żółtku, cukier, mąkę z proszkiem do pieczenia.
Upiec biszkopt z 180 stopniach/45 minut. W czasie kiedy ciasto jest w piekarniku obrać jabłka do momentu, aż się rozpadną, wyłączyć gaz i dodać galaretkę.Jeśli jabłka z galaretką będą zbyt blade dodajcie szczyptę...kurkumy. Dokładnie wymieszać.Wystudzić.
Upieczone i wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty- jeden cienki i jeden grubszy.
Budyń ugotować i wystudzić przykrywając folią spożywczą,aby nie wytworzył się kożuch.
Ubić śmietanę z fixem, na koniec ciągle ubijając dodać zimny budyń. Zmiksować na gładką masę.

ciasto biszkoptowe, ciasto na niedzielę,ciasto z jabłkami,ciasto z budyniem i jablkami,szybkie ciasto,

Do blachy włożyć cienki biszkopt, posmarować masą budyniową. Przycisnąć drugim biszkoptem, wyłożyć na niego jabłka. Posypać zmiksowanymi ciastkami i np.polać polewą czekoladową i posypać orzechami włoskimi.
Włożyć do lodówki.
Smacznego.

ciasto biszkoptowe, ciasto na niedzielę,ciasto z jabłkami,ciasto z budyniem i jablkami,szybkie ciasto,




Komentarze

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!