Deser buber (przepis Dominika Moskalenko, szefa kuchni Sokołów)
Przedstawiam
deser, który bardzo, ale to bardzo przypadnie Wam do gustu. Wasze
dzieci będą prosiły o dokładkę na 100%!
U
mnie tak było!
Deser
robiłyśmy z moją grupą na warsztatach kulinarnych Sokołów.
Składniki
- 500 g kaszy manny
- 1 litr mleka migdałowego
- 100 g cukru
- 2 szt.pomarańczy
- owoce w zalewie u mnie wiśnie w syropie
- mięta do dekoracji
Mleko
wlać do garnka, dodać cukier, otartą skórkę ze sparzonych
pomarańczy.Podgrzewać mieszając.
Dodać
kaszę mannę, pamiętając o tym, by podczas gotowania kaszy z
mlekiem cały czas mieszać, by składniki nie przypaliły się.
Po
8-10 minutach deser jest już gotowy!
Przelać
go do mniejszych naczyń, na górę położyć owoce w syropie,
udekorować listkiem mięty .Dodatkowo starłam trochę skórki po wierzchu przed podaniem.
Smacznego!
Ten deser jest pyszny, polecam wszystkim, dziękuje Kasiu za wspólny czas w kuchni :-)
OdpowiedzUsuń