Deser buber (przepis Dominika Moskalenko, szefa kuchni Sokołów)



dominik Moskalenko,szef kuchni sokołów, sokołow SA,kasza manna,jak ugotować grysik,kasza manna z owocami


Przedstawiam deser, który bardzo, ale to bardzo przypadnie Wam do gustu. Wasze dzieci będą prosiły o dokładkę na 100%!
U mnie tak było!
Deser robiłyśmy z moją grupą na warsztatach kulinarnych Sokołów.


Składniki
  • 500 g kaszy manny
  • 1 litr mleka migdałowego
  • 100 g cukru
  • 2 szt.pomarańczy
  • owoce w zalewie u mnie wiśnie w syropie
  • mięta do dekoracji
dominik Moskalenko,szef kuchni sokołów, sokołow SA,kasza manna,jak ugotować grysik,kasza manna z owocami

Mleko wlać do garnka, dodać cukier, otartą skórkę ze sparzonych pomarańczy.Podgrzewać mieszając.
Dodać kaszę mannę, pamiętając o tym, by podczas gotowania kaszy z mlekiem cały czas mieszać, by składniki nie przypaliły się.
Po 8-10 minutach deser jest już gotowy!
Przelać go do mniejszych naczyń, na górę położyć owoce w syropie, udekorować listkiem mięty .Dodatkowo starłam trochę skórki po wierzchu przed podaniem.

Smacznego!

dominik Moskalenko,szef kuchni sokołów, sokołow SA,kasza manna,jak ugotować grysik,kasza manna z owocami

dominik Moskalenko,szef kuchni sokołów, sokołow SA,kasza manna,jak ugotować grysik,kasza manna z owocami

Komentarze

  1. Ten deser jest pyszny, polecam wszystkim, dziękuje Kasiu za wspólny czas w kuchni :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!