Kluski śląskie z sosem borowikowym

prawdziwe kluski śląskie,kuchnia śląska,sklep skworcu,


Dawno nie było u mnie kuchni tradycyjnej, regionalnej. 
Postanowiłam zatem zrobić coś...na co miałam od dawna ochotę. Kluski śląskie według mojej babci. Z jajem! Z dodatkiem sosu z borowików , to przysłowiowe niebo w gębie.
W zasadzie sama potrawa to nic trudnego.


Prostota i tradycja idą w parze. Kluczową sprawą w kluskach śląskich jest ziemniak-nie może być młody, oraz fakt, że nie można zważyć wszystkich składników z apteczną dokładnością, gdyż trzymamy się proporcji ziemniaków do mąki ziemniaczanej. 

prawdziwe kluski śląskie,kuchnia śląska,sklep skworcu,

Składniki
- kilogram ugotowanych ubitych ziemniaków
  • mąka ziemniaczana
  • 2 jajka ,aby kluski się nie rozsypywały i miały piękny kolor, u mnie jaja kacze
  • 1 łyżeczka masła
  • ew. szczypta soli
    Kluski podaję z sosem borowikowym lub grzybowym. Sos grzybowy bardzo łatwo przygotować.
Składniki
prawdziwe kluski śląskie,kuchnia śląska,sklep skworcu,


Borowiki myję, suszę i kroję w małe kawałki. Cebulę siekam i podsmażam na oleju kokosowym. Dodaję grzyby i smażę około 5-7 minut.
Doprawiam solą i pieprzem ziołowym, mieszam.
Zalewam śmietaną i gotuję na małym ogniu 3 minuty, a następnie dodaję natkę pietruszki sok z cytryny. Doprawiam do smaku i blenduję na gładki krem.Sos gotowy.

Ugotowane i ciepłe ziemniaki przepuszczam przez praskę i ubijam z masłem.Przekładam do miski i uklepuję tak,aby powstała równa powierzchnia.Masę dzielę na 4 i jedną część wyjmuję. W puste miejsce dosypuje mąkę ziemniaczaną, dodaję pozostałe ziemniaki i jaja.Dosmaczam solą.Wyrabiam na jednolite ciasto. Odrywam po kawału, formuję kulki, spłaszczam je i po środku każdej kulki robię wgłębienie.Gotuję w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Podaję z sosem!

Pycha!

prawdziwe kluski śląskie,kuchnia śląska,sklep skworcu,

Komentarze

  1. Uwielbiam kluski śląskie z sosem :) Jaki piękny talerz *_*

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie znam nikogo kto by nie lubił są wspaniałe ja mam na blogu też przepis ale jeszcze z czasów jak moja babcia robiła zapraszam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!