Kluski śląskie z sosem borowikowym
Dawno
nie było u mnie kuchni tradycyjnej, regionalnej.
Postanowiłam zatem
zrobić coś...na co miałam od dawna ochotę. Kluski śląskie
według mojej babci. Z jajem! Z dodatkiem sosu z borowików , to przysłowiowe
niebo w gębie.
W
zasadzie sama potrawa to nic trudnego.
Prostota
i tradycja idą w parze. Kluczową sprawą w kluskach śląskich jest
ziemniak-nie może być młody, oraz fakt, że nie można zważyć
wszystkich składników z apteczną dokładnością, gdyż trzymamy
się proporcji ziemniaków do mąki ziemniaczanej.
Składniki
-
kilogram ugotowanych ubitych ziemniaków
- mąka ziemniaczana
- 2 jajka ,aby kluski się nie rozsypywały i miały piękny kolor, u mnie jaja kacze
- 1 łyżeczka masła
- ew. szczypta soliKluski podaję z sosem borowikowym lub grzybowym. Sos grzybowy bardzo łatwo przygotować.
Składniki
- 3 garście borowików z nóżkami
- mała cebula
- sól do smaku
- natka pietruszki
- trochę soku z cytryny
- około pół szklanki śmietany 30 %
- nierafinowany olej kokosowydo smażenia
Borowiki
myję, suszę i kroję w małe kawałki. Cebulę siekam i podsmażam
na oleju kokosowym. Dodaję grzyby i smażę około 5-7 minut.
Doprawiam
solą i pieprzem ziołowym, mieszam.
Zalewam
śmietaną i gotuję na małym ogniu 3 minuty, a następnie dodaję
natkę pietruszki sok z cytryny. Doprawiam do smaku i blenduję na
gładki krem.Sos gotowy.
Ugotowane
i ciepłe ziemniaki przepuszczam przez praskę i ubijam z
masłem.Przekładam do miski i uklepuję tak,aby powstała równa
powierzchnia.Masę dzielę na 4 i jedną część wyjmuję. W puste
miejsce dosypuje mąkę ziemniaczaną, dodaję pozostałe ziemniaki i
jaja.Dosmaczam solą.Wyrabiam na jednolite ciasto. Odrywam po kawału,
formuję kulki, spłaszczam je i po środku każdej kulki robię
wgłębienie.Gotuję w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia
na powierzchnię. Podaję z sosem!
Pycha!
Uwielbiam kluski śląskie z sosem :) Jaki piękny talerz *_*
OdpowiedzUsuńNie znam nikogo kto by nie lubił są wspaniałe ja mam na blogu też przepis ale jeszcze z czasów jak moja babcia robiła zapraszam
OdpowiedzUsuń