Kasza gryczana z warzywami i dynią

woj len,olej lniany wlasciwosci,olej kokosowy,kasza gryczana,dynia hokkaido,jak ugotować kaszę gryczaną, danie z kaszy gryczanej,


Dzień dobry daniem pysznym, którym będą zachwycone przede wszystkim dzieci, które nie cierpią kaszy gryczanej.
Danie jest tak dobre, że kasza gryczana jaką znamy z dzieciństwa, jest niemal niewyczuwalna i odchodzi do lamusa.


Dodatek dyni ożywi całość ,a tarty parmezan sprawi, że dzieci będą wołały o dokładkę.

Składniki
  • woreczek kaszy gryczanej, ugotowanej na sypko
  • mielona cielęcina uduszona w małej ilości wody i w sosie własnym- opcjonalnie
  • mrożonki w słupkach , dowolne
  • 2 ząbki czosnku
  • szklanka pokrojonej w kostkę dyni (u mnie mrożona )
  • por część biała
  • olej kokosowy do smażenia
  • parmezan tarty
  • świeża bazylia

Dużą patelnie rozgrzej, dodaj olej kokosowy, około łyżki. Podsmaż pora pokrojonego w talarki.
Wsyp mrożone warzywa-słupki, przykryj i duś.

woj len,olej lniany wlasciwosci,olej kokosowy,kasza gryczana,dynia hokkaido,jak ugotować kaszę gryczaną, danie z kaszy gryczanej,

Międzyczasie udusiłam mielone mięso z cielęciny z niewielką ilością tartej marchewki, które to mięso dodałam do warzyw, ale tylko w ilości jednej łyżki. Możecie śmiało pominąć mięso.

woj len,olej lniany wlasciwosci,olej kokosowy,kasza gryczana,dynia hokkaido,jak ugotować kaszę gryczaną, danie z kaszy gryczanej,

Po chwili dodałam dynię i dusiłam chwilkę.

woj len,olej lniany wlasciwosci,olej kokosowy,kasza gryczana,dynia hokkaido,jak ugotować kaszę gryczaną, danie z kaszy gryczanej,

woj len,olej lniany wlasciwosci,olej kokosowy,kasza gryczana,dynia hokkaido,jak ugotować kaszę gryczaną, danie z kaszy gryczanej,

Wsypałam kaszę gryczaną, wymieszałam,dosmaczyłam solą.

woj len,olej lniany wlasciwosci,olej kokosowy,kasza gryczana,dynia hokkaido,jak ugotować kaszę gryczaną, danie z kaszy gryczanej,

Przed podaniem posypałam tartym parmezanem i bazylią.

Każdy dostał na swój talerz, bezpośrednio przed jedzeniem , po łyżce oleju lnianego tłoczonego na zimno.

woj len,olej lniany wlasciwosci,olej kokosowy,kasza gryczana,dynia hokkaido,jak ugotować kaszę gryczaną, danie z kaszy gryczanej,


woj len,olej lniany wlasciwosci,olej kokosowy,kasza gryczana,dynia hokkaido,jak ugotować kaszę gryczaną, danie z kaszy gryczanej,
Najnowsze badania naukowe w pełni potwierdzają wartość zdrowotną nasion lnu. Najważniejszą ich zaletę stanowi zawartość ok. 45% tłuszczu, w skład którego wchodzą przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 oraz omega-6. Z pomocą kwasów jednonienasyconych w naszym ciele dochodzi do obniżenia poziomu „złego” cholesterolu LDL, przy jednoczesnym zwiększeniu wskaźnika „dobrego” cholesterolu HDL. Zmiana powyższych proporcji istotnie ogranicza ryzyko chorób związanych z układem krążenia.


Smacznego i na zdrowie!

woj len,olej lniany wlasciwosci,olej kokosowy,kasza gryczana,dynia hokkaido,jak ugotować kaszę gryczaną, danie z kaszy gryczanej,

Komentarze

  1. Mniam pyszne i bardzo zdrowe danie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda cudownie! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  3. Coś wspaniałego Gratuluję wykonania :-) To idealnie trafia w mój gust.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!