Terrina wielkanocna



Niebawem Święta Wielkanocne i czas spotkań rodzinnych. Na naszym stole nie może zabraknąć na śniadanie tej zimnej przystawki o wdzięcznej nazwie Terrina wielkanocna. 

Galaretka wielkanocna to przekąska szybka i efektowna, zrobicie ją niemal błyskawicznie z kilku składników , czas chłodzenia godzina, ale radzę potrzymać całą noc w lodówce. 


terrina wielkanocna,galaretka wielkanocna,handerek,przystawki wielkanocne,dania wielkanocne,tradycja wielkanocna,wielkanoc,sniedanie wielkanocne,


terrina wielkanocna,galaretka wielkanocna,handerek,przystawki wielkanocne,dania wielkanocne,tradycja wielkanocna,wielkanoc,sniedanie wielkanocne,



Obowiązkowo w naszej terrinie występuje symbol Wielkanocy- jajo. Kolorowe warzywa to żywy akcent – ta przekąska to ozdoba wielkanocnego stołu. W mojej terrinie zielony groszek nie rozłożył się równomiernie, stąd nie widać go w pierwszym plastrze, możecie zwiększyć jego ilość. Odradzam użycia warzyw konserwowych- marchewki i groszku. Groszek z puszki nie jest tak pięknie zielony jak ten mrożony, ugotowany.
Zapraszam po przepis !

terrina wielkanocna,galaretka wielkanocna,handerek,przystawki wielkanocne,dania wielkanocne,tradycja wielkanocna,wielkanoc,sniedanie wielkanocne,


Składniki
  • szynka włoska gotowana Hańderek - 4 grube plastry
  • 250 g mrożonki marchewka+groszek
  • 3 łyżki kukurydzy z puszki ( z tą nie należy przesadzać, aby całość nie była zbyt słodka)
  • 4 ugotowane na twardo jaja
  • 240 g słoiczek sosu ziołowego z czosnkiem
  • 150 g rosołu- u mnie rosół z kaczki . Jeśli nie macie rosołu może być z pół kostki rosołowej.
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 10 łyżek śmietany 30%
  • sól i pieprz do smaku
terrina wielkanocna,galaretka wielkanocna,handerek,przystawki wielkanocne,dania wielkanocne,tradycja wielkanocna,wielkanoc,sniedanie wielkanocne,

Szynkę pokrój w kosteczkę, warzywa-marchewkę i groszek ugotuj al dente. Nie mogą się rozgotować.Odstaw warzywa do całkowitego wychłodzenia. Jaja na twardo obierz . W gorącym rosole rozpuść żelatynę szybko i dokładnie, aby nie pojawiły się grudki. Odstaw do wychłodzenia.
Śmietankę ubij na sztywno, dodawaj następnie sos ziołowy z czosnkiem i ciągle miksując dosmacz solą i pieprzem. Na koniec wlej tężejący rosół i zmiksuj. Keksówkę wyłóż folią spożywczą. Jeśli masz podłużną silikonową formę to będzie ona idealna, gdyż terrina wielkanocna po wysunięciu będzie idealnego kształtu i będzie również (co nie pozostaje bez znaczenia) pozbawiona "zmarszczek" jakie daje właśnie folia spożywcza. U mnie jest właśnie folia spożywcza., ale następnym razem będzie już forma silikonowa.
Szynkę, kukurydzę oraz warzywa mieszamy razem. 

terrina wielkanocna,galaretka wielkanocna,handerek,przystawki wielkanocne,dania wielkanocne,tradycja wielkanocna,wielkanoc,sniedanie wielkanocne,


Wrzucamy do masy śmietanowej, szybko, ale delikatnie mieszamy, gdyż ta już zacznie nam tężeć. Na dno formy układamy całe jaja jedno za drugim i wkładamy masę. Wygładzamy łopatką. 

terrina wielkanocna,galaretka wielkanocna,handerek,przystawki wielkanocne,dania wielkanocne,tradycja wielkanocna,wielkanoc,sniedanie wielkanocne,


Wkładamy do lodówki.Przed podaniem dekorujemy na sposób wielkanocny. Terrina wielkanocna gotowa!
Kroimy pierwszy plaster i ...smacznego!
Wesołych Świąt!

terrina wielkanocna,galaretka wielkanocna,handerek,przystawki wielkanocne,dania wielkanocne,tradycja wielkanocna,wielkanoc,sniedanie wielkanocne,

terrina wielkanocna,galaretka wielkanocna,handerek,przystawki wielkanocne,dania wielkanocne,tradycja wielkanocna,wielkanoc,sniedanie wielkanocne,

terrina wielkanocna,galaretka wielkanocna,handerek,przystawki wielkanocne,dania wielkanocne,tradycja wielkanocna,wielkanoc,sniedanie wielkanocne,




Komentarze

  1. Terrina nie jest u nas tak popularna jak we Francji, ale warto od czasu do czasu zrobić taki specjał. To świetna przekąska na zimno, można ją przyrządzić w dowolnym wariancie: mięsnym, rybnym i wegetariańskim. Wygląda wykwintnie i ładnie prezentuje się na półmisku wyłożonym mieszanką różnych sałat. Robiłam już terriny mięsne i rybne, ale jakoś nigdy nie wpadłam na wersję wielkanocną z jajkiem i warzywami. W tym roku chyba się skuszę, bo wygląda bajecznie : )

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny pomysł na pyszne danie :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!