Szybka zupa krem z pieczarek i borowików z serem korycińskim
Wyobraźcie
sobie małe gospodarstwo rolne w niezwykle czystym i urokliwym
rejonie Podlasia usytuowanym między Biebrzańskim Parkiem Narodowym
a Puszczą Knyszyńską. Świergot ptaków o poranku,
zielony-niekończący się dywan trawy. Pachnące lasy pełne grzybów.
Czyste powietrze, szczęśliwi ludzie, którzy pracują ciężko, a
efekt ich pracy- dziś na moim stole.
To
nie bajka. To tradycja, którą szanują już nieliczni. Tradycja
produkcji sera korycińskiego.
Jak wygląda produkcja sera korycińskiego?
Ser
wytwarzany jest ze świeżego, niepasteryzowanego mleka krowiego
zaraz po udoju. Mleko użyte do produkcji serów pochodzi od krów z
hodowli pani Krystyny Łukaszuk, więc wielkość produkcji jest
ograniczona. Daje to możliwość zachowania najwyższej jakości.
Krowy w jej gospodarstwie karmione są wyłącznie naturalnymi
paszami, a w okresie wiosenno - jesiennym wypasane są na łąkach
obfitujących w soczystą trawę.
Ser
koryciński swojski jest serem dojrzewającym, wyrabianym z pełnego
mleka krowiego z dodatkiem podpuszczki oraz soli kuchennej. Ma
kształt spłaszczonej kuli i specyficzny wygląd z
charakterystycznymi karbowaniami na powierzchni. Podczas procesu
dojrzewania nabiera szlachetnego smaku i aromatu. Na zewnątrz jak i
w przekroju ma barwę kremową, która ulega zmianie wraz z okresem
leżakowania. Ser powinien być wilgotny i elastyczny z równomiernie
rozłożonymi oczkami o zróżnicowanej wielkości i kształcie.
Bez
konserwantów. Bez wzmacniaczy smaku. Prawdziwy.
Zatęskniłam,
stąd dziś na moim stole ,pachnące Podlasiem danie.
Zupa
krem z borowików i pieczarek. Jeśli chodzi o borowiki, użyłam
samych kapeluszy, które miałam ukryte w zamrażarce.
Składniki:
- 450 g kapeluszy z borowików może być więcej, może być mniej to zależy jak intensywną zupę chcecie uzyskać
- 200 g pieczarek
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 pietruszka
- kawałek białej części pora
- kawałek selera- korzeń
- sól- u mnie różowa himalajska
- oliwa z oliwek
- masło około 2 łyżek
- ser koryciński Serowar Podlaski z suszonym pomidorem i czosnkiem niedźwiedzim
Umyj
i poszatkuj pieczarki oraz borowiki. W garnku rozpuść 2 łyżki
oliwy oraz masło, wrzuć grzyby, przykryj i duś około 5 minut, aż
zmiękną. Dodaj warzywa pokrojone w kostkę, dosmacz solą i
pieprzem. Dolej wrzątek tak, aby nie przykryć warzyw.Dopraw do
smaku jak lubisz. Gotuj około 15 minut.
Zmiksuj
w blenderze kielichowym na gładki krem.
Podawaj
z serem korycińskimi listkami selera naciowego. Ofertę/zamówienia można zobaczyć/składać klikając w to zdanie.
Smacznego
!
Zupka wygląda naprawdę dobrze! Pyszne,pożywne danie! Coś niesamowitego!
OdpowiedzUsuń