Seromakowiec z piernikami na kruchym spodzie
Pyszne
i świąteczne ciasto z lekko przyrumienioną skórką i
niespodzianką w serze- z piernikami!
Ciasta
tego typu najlepsze są z reguły dzień po.
Składniki
na masę serową
- 1 kg twarogu pełnotłustego (mielimy go 3 razy w maszynce do mięsa)
- 4 duże jaja (oddzielamy żółtko od białka)
- 120 g cukru pudru
- skórka otarta z dużej cytryny
- 4 krople aromatu waniliowego
- 2 łyżki grysiku (kaszy manny)
- 1 budyń śmietankowy
- 1 łyżka nierafinowanego cukru trzcinowego
Żółtka
utrzeć na puch z cukrem i szczyptą soli, ciągle miksując dodać
ser i połączyć. Dodać proszek budyniowy i miksując dodać kaszę
manną i skórkę z cytryny.Wymieszać, odstawić.
Z
białek ubić pianę ,kiedy zacznie sztywnieć dodawać cukier i
ciągle miksując ubijać aż będzie sztywna i lśniąca. Odłożyć
2 łyżki piany , będzie potrzebna do masy makowej.
Ubitą
pianę wmieszać w masę serową.
Masa
makowa
- 250 g suchego niebieskiego maku u mnie KRESTO
- 400 g różnych bakalii u mnie KRESTO- tarte migdały,morele, żurawina,daktyle,rodzynki,skórka pomarańczowa,orzechy itd)
- pół szklanki nierafinowanego cukru trzcinowego
- 2 łyżki naturalnego miodu spadziowego
- 2 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego
- 2 szklani mleka
Opłucz
mak, zalej mlekiem,zagotuj. Gdy mak zacznie pyrkać, zmniejsz gaz i
gotuj wolno przez 20 minut.Następnie wyłóż na sitko i odstaw
,aby obciekł.Można zostawić na noc. Nazajutrz mak zmielić trzy
razy w maszynce do mięsa. Wszystkie bakalie posiekać i wsypać do
masy makowej, dokładnie wymieszać.Miód i olej kokosowy (można
zastąpić masłem) podgrzać i wlać do maku z bakaliami i
wymieszać dokładnie.Jeśli będziemy używać jej do klusek z
makiem-taka masa jest dobra, jeśli jednak zdecydujemy się na
makowca, jak w tym przepisie, musimy dodać na koniec pianę z dwóch
białek i delikatnie wmieszać w masę makową!
Do
tego przepisu będziemy potrzebowali 500 g gotowej masy makowej,
dlatego porcję powyżej należy podwoić,chyba,że wolicie mniej
warstwy makowej.
Spód
z kruchego ciasta
- 80 g zimnego masła
- 160 g mąki pszennej
- 60 g nierafinowanego cukru trzcinowego
- 1 żółtko (odłożyć białko, będzie potrzebne do posmarowania ciasta opcjonalnie)
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Dodatkowo
- pierniki w czekoladzie
Przygotowanie
ciasta kruchego. Wszystkie składniki poza wodą siekamy lub łączymy
w malakserze ,dodajemy po trochu wodę i wyrabiamy do powstania
jednolitej kuli ciasta, którą zawijamy w folię spożywczą i
wkładamy do lodówki na 45 minut.
Rozgrzewamy
piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem. Formę 24 cm x 28 cm lub 28
cm okrągła wykładamy papierem do pieczenia.
Wałkujemy
schłodzone ciasto , wylepiamy nim formę do pieczenia i nakłuwamy
widelcem.Pieczemy około 10 minut.Powinno być lekko zrumienione.
Podpieczone
ciasto wyjmujemy ,kładziemy masę makową(nie zapomnijmy dodać
pozostawionej piany z białek) i przykrywamy połową masy serowej.
Układamy pierniki i przykrywamy druga połową masy serowej,
wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego góra/dół piekarnika na 170
stopni. Pieczemy około godziny, po tym czasie sprawdzamy i dopiekamy
następne 10 minut jeśli chcemy zrumienioną warstwę sera.
Po
upieczeniu nie wyciągamy od razu ,ale uchylamy drzwiczki piekarnika
i pozwalamy mu jeszcze siedzieć 10 minut.
Następnie
wyciągamy go ,studzimy i wkładamy w chłodne miejsce najlepiej na
noc. Sernik z lodówki jest pyszny!
Podany z kawą dosmaczoną meksykańskim syropem z agawy, nie ma sobie równych!
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!