Kasza jaglana na herbacie z żurawiną i truskawkami
Sezon
truskawkowy trwa w najlepsze! Pojawiające
się na początku czerwca truskawki zwiastują nadejście lata.
Cieszą nas, nie tylko ze względu na swój orzeźwiający zapach,
kuszący wygląd czy słodki smak, ale także dlatego, że ich
spożywanie korzystnie wpływa na nasze zdrowie i urodę. Co
kryją w sobie te owoce? 100 g truskawek i ich wartości odżywcze:
0,6 g białka, 6,2 g węglowodanów, 2,2 g błonnika 160 mg potasu,
23 mg fosforu, 22 mg wapnia, 12 mg magnezu, 2 mg sodu, 0,7 mg żelaza,
0,1 mg cynku, mangan, 30 mg witaminy A, 0,02 mg witaminy B1, 0,03 mg
witaminy B2, 0,4 mg witaminy B3 (PP), 0,06 mg witaminy B6, 60 mg
witaminy C, 0,2 mg witaminy E oraz 20 mg kwasu foliowego.
Prozdrowotne
właściwości truskawek
- Choć wydaje się to nieprawdopodobne, truskawka zawiera więcej witaminy C niż owoce cytrusowe! Ponadto zawiera witaminy z grupy B, w tym witaminę B1 i B2 oraz witaminę PP, która m.in. utrzymuje skórę w dobrej kondycji, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie nerwów i przewodu pokarmowego.
- W truskawkach znajdziemy również bogactwo soli organicznych, wpływających na poprawę przemiany materii i pektyn, które oczyszczają jelita z resztek pokarmu i korzystnie wpływają na naturalną florę bakteryjną.
- Zawarty w truskawkach wapń i fosfor wzmacniają kości i zęby oraz poprawiają pracę mięśni, a w połączeniu z magnezem odkwaszają organizm.
- Owoce te posiadają także właściwości odtruwające i oczyszczające. Dzieje się tak za sprawą bromeliny - enzymu, który odpowiada za rozkład białka. Poleca się więc truskawki osobom, które mają kłopoty z trawieniem białek lub powinny obniżyć wagę ciała.
- Ze względu na wysoką zawartość żelaza są również ważnym składnikiem kobiecej diety. Chronią przed anemią wzmacniają organizm, wpływają korzystnie na cerę i włosy.
- Truskawki wspomogą także walkę z chorobami reumatycznymi i artretycznymi, obniżą kwasowość moczu i z tego powodu poleca się je przy schorzeniach wątroby, nerek, kamieniach moczowych i żółciowych oraz przy podagrze.
- Truskawki, cebula i czosnek posiadają w swoim składzie ten sam, wyjątkowo cenny składnik: fitocydy. Są to związki o właściwościach bakteriobójczych, bardzo istotne np. podczas leczenia stanów zapalnych jamy ustnej.
- Jedzenie truskawek można polecać wszystkim, niezależnie od wieku i stanu zdrowia. Nawet cukrzycy świetnie je znoszą, ponieważ zawierają one łatwo przyswajalne cukry - glukozę i fruktozę. (źródło https://www.doz.pl/)
Dziś
zrobiłam super śniadanie dla mnie i dla dzieci oraz dla mamy z
cukrzycą.
Składniki
- szklanka kaszy jaglanej
- garść suszonej żurawiny
- truskawki
- napar z 3 torebek herbaty Teekanne u mnie Irish Cream około 2 szklanki
- duża łyżeczka siemienia lnianego
- garść płatków migdałów
- opcjonalnie ulubione mleko roślinne i sezam do posypania
- bazylia
Kaszę
jaglaną kilkakrotnie przelej wrzątkiem, aby wyeliminować gorzki
smak, który może pojawić się po ugotowaniu.
Kaszę
wsyp do garnka, dodaj żurawinę, siemię lniane. Zalej naparem z
herbaty i gotuj na sypko.
Międzyczasie
upraż płatki migdałów oraz sezam.
Do
ugotowanej kaszy jaglanej możesz dodać ulubione mleko roślinne.
Wymieszaj.
Jeśli lubisz słodką kaszę wmieszaj w nią miód spadziowy.
Wyłóż
na talerze. Dodaj pysznych i zdrowych truskawek, posyp prażonymi
płatkami migdałów i opcjonalnie sezamem. Udekoruj świeżą bazylią.
Śniadanie
gotowe!
Coś cudownego! Kaszy jaglanej nigdy dość :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Rewelacyjny pomysł na jaglankę na herbacie! :) Dzięki za wspólny Błyskawiczny Piątek :)
OdpowiedzUsuńciekawy przepishttp://moje-wyroby.blog.pl/
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł aby do jaglanki dodać herbatę :) zapraszam do siebie http://zdrowoipysznienatalerzubykatarzynka.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie :)
OdpowiedzUsuń