Ciasto francuskie z kremem. Na zimno .Bez pieczenia.

Produkty cukiernicze brześć, słomka ptysiowa,groszek ptysiowy,Brześć,paluszki francuskie,ciasto francuskie,łatwe ciasto bez pieczenia,ciasto z kremem bez pieczenia,

Upały ostatnio sięgają zenitu, nie jest to dobry moment na odpalanie piekarnika. Mimo to, chciało by się zjeść ciasteczko do kawki. Moja propozycja to ciasto bez pieczenia, wystarczy je schłodzić około 3 godzin w lodówce.
I gotowe.
Podane na talerzyku lub wzięte do ręki. Zawsze smaczne! 



Składniki
  • 2,5 paczki paluszków francuskich u mnie Brześć
  • 1 opakowanie gotowej mieszanki do karpatki ( + potrzebne produkty z opakowania, u mnie to było dodatkowo : 1 kostka masła+ 500 ml mleka)
  • kakao
Produkty cukiernicze brześć, słomka ptysiowa,groszek ptysiowy,Brześć,paluszki francuskie,ciasto francuskie,łatwe ciasto bez pieczenia,ciasto z kremem bez pieczenia,

Produkty cukiernicze brześć, słomka ptysiowa,groszek ptysiowy,Brześć,paluszki francuskie,ciasto francuskie,łatwe ciasto bez pieczenia,ciasto z kremem bez pieczenia,

Najpierw przygotuj krem zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
W naczyniu (u mnie szklane) poukładaj jedną warstwę paluszków francuskich. Możesz spryskać gorzkim, zimnym espresso.

Produkty cukiernicze brześć, słomka ptysiowa,groszek ptysiowy,Brześć,paluszki francuskie,ciasto francuskie,łatwe ciasto bez pieczenia,ciasto z kremem bez pieczenia,

Przykryj ją kremem, ostrożnie rozsmaruj.

Produkty cukiernicze brześć, słomka ptysiowa,groszek ptysiowy,Brześć,paluszki francuskie,ciasto francuskie,łatwe ciasto bez pieczenia,ciasto z kremem bez pieczenia,

Na wierzchu poukładaj kolejną warstwę paluszków. Posyp kakao.

Produkty cukiernicze brześć, słomka ptysiowa,groszek ptysiowy,Brześć,paluszki francuskie,ciasto francuskie,łatwe ciasto bez pieczenia,ciasto z kremem bez pieczenia,

Przykryj folią, włóż do lodówki.
Po kilku godzinach można kroić.
Ciasto szybkie, idealne w tym czasie kiedy jest bardzo gorąco.
Jeśli macie silną wolę nawet poleży kilka dni w lodówce!

Smacznego!

Produkty cukiernicze brześć, słomka ptysiowa,groszek ptysiowy,Brześć,paluszki francuskie,ciasto francuskie,łatwe ciasto bez pieczenia,ciasto z kremem bez pieczenia,

Komentarze

  1. Gdzie mozna kupic takie paluszki???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tesco,L'Eclerc ,podejrzewam, że w każdym większym supermarkecie powinny być. Widziane w Delikatesach Centrum

      Usuń
  2. O, bardzo lubię takie desery.
    W sam raz na lato...
    :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny pomysł, u nas są te paluszki ale dużo mniejsze zastanawiam się czy się nadają takie..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zuzia, te długie ostatnio widziane w Biedronce.Krótkie? To może masz słomkę ptysiową, ale to już nie będzie to samo. Możesz kremu nie rozsmarować.

      Usuń
  4. Bardzo lubię takie zaskakujące pomysly.Efektowna prostota.Nominacja do Oscara.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!