Ciasto francuskie z kremem. Na zimno .Bez pieczenia.
Upały
ostatnio sięgają zenitu, nie jest to dobry moment na odpalanie
piekarnika. Mimo to, chciało by się zjeść ciasteczko do kawki.
Moja propozycja to ciasto bez pieczenia, wystarczy je schłodzić
około 3 godzin w lodówce.
I
gotowe.
Podane na talerzyku lub wzięte do ręki. Zawsze smaczne!
Składniki
- 2,5 paczki paluszków francuskich u mnie Brześć
- 1 opakowanie gotowej mieszanki do karpatki ( + potrzebne produkty z opakowania, u mnie to było dodatkowo : 1 kostka masła+ 500 ml mleka)
- kakao
Najpierw
przygotuj krem zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
W
naczyniu (u mnie szklane) poukładaj jedną warstwę paluszków
francuskich. Możesz spryskać gorzkim, zimnym espresso.
Przykryj
ją kremem, ostrożnie rozsmaruj.
Na
wierzchu poukładaj kolejną warstwę paluszków. Posyp kakao.
Przykryj
folią, włóż do lodówki.
Po
kilku godzinach można kroić.
Ciasto
szybkie, idealne w tym czasie kiedy jest bardzo gorąco.
Jeśli
macie silną wolę nawet poleży kilka dni w lodówce!
Smacznego!
Gdzie mozna kupic takie paluszki???
OdpowiedzUsuńTesco,L'Eclerc ,podejrzewam, że w każdym większym supermarkecie powinny być. Widziane w Delikatesach Centrum
UsuńSuper, pysznie!!
OdpowiedzUsuńO, bardzo lubię takie desery.
OdpowiedzUsuńW sam raz na lato...
:)
Fajny pomysł, u nas są te paluszki ale dużo mniejsze zastanawiam się czy się nadają takie..
OdpowiedzUsuńZuzia, te długie ostatnio widziane w Biedronce.Krótkie? To może masz słomkę ptysiową, ale to już nie będzie to samo. Możesz kremu nie rozsmarować.
Usuńgenialne! dzięki za super przepis :*
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie zaskakujące pomysly.Efektowna prostota.Nominacja do Oscara.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWspaniały przepis
OdpowiedzUsuńSuper, szybkie ciasto.
OdpowiedzUsuń