Tagliatelle all'Uovo Bolognesi z grillowanymi warzywami i szynką parmeńską

Barilla,barilla cup,konkurs barilla,dania z makaronu,kuchnia włoska,tagliatelle all uovo bolognesi barilla,makaron z warzywami,szybki makaron,szynka parmeńska,parmezan,parmiggiano reggiano,prosciutto di parma doc,Italia,


W moim domu bardzo często pojawia się na stole makaron. Jemy go niemal codziennie w różnej postaci. Pomysłów na makaron nigdy dość. Makaron ma to do siebie ,że przyjmie wszytko i zawsze będzie smaczny. Im mniej składników, tym smaczniejszy mi się wydaje.

Jeden zaś składnik musi być obowiązkowo wyrazisty i wyczuwalny w daniu, tak by długo można było go zapamiętać.Jak najlepsze włoskie wakacje. W przypadku tego przepisu będzie to grillowana szynka parmeńska dojrzewająca minimum 24 miesiące.

Barilla,barilla cup,konkurs barilla,dania z makaronu,kuchnia włoska,tagliatelle all uovo bolognesi barilla,makaron z warzywami,szybki makaron,szynka parmeńska,parmezan,parmiggiano reggiano,prosciutto di parma doc,Italia,

Przy okazji wpisu chciałabym Wam przypomnieć i zachęcić do udziału w kolejnej edycji Barilla CUP. Każdy może wziąć udział! A jest o co walczyć - 50 rocznych zapasów makaronów, brytfanny firmy LE CREUSET oraz wycieczkę do WŁOCH !
Przygotujcie danie z użyciem makaronu Barilla i wyślijcie swoje zgłoszenie .Więcej informacji znajdziecie W TYM MIEJSCU .
Życzę wszystkim powodzenia i zapraszam na moje włoskie danie, które rozwieje deszczową pogodę i pobudzi najczulsze zmysły. To danie jest lekkie, proste , szybkie i ...pyszne!

Główne składniki to:

Barilla,barilla cup,konkurs barilla,dania z makaronu,kuchnia włoska,tagliatelle all uovo bolognesi barilla,makaron z warzywami,szybki makaron,szynka parmeńska,parmezan,parmiggiano reggiano,prosciutto di parma doc,Italia,

Barilla,barilla cup,konkurs barilla,dania z makaronu,kuchnia włoska,tagliatelle all uovo bolognesi barilla,makaron z warzywami,szybki makaron,szynka parmeńska,parmezan,parmiggiano reggiano,prosciutto di parma doc,Italia,


Składniki
  • Tagliatelle all'Uovo Bolognesi BARILLA
  • gotowy przecier ze smażonych pomidorów z oliwą z oliwek
  • cukinia zielona i żółta
  • papryka igołomska
  • szynka parmeńska dojrzewająca minimu 24 miesiące
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • świeży rozmaryn
  • Parmiggiano Reggiano
  • sól i pieprz do smaku
Barilla,barilla cup,konkurs barilla,dania z makaronu,kuchnia włoska,tagliatelle all uovo bolognesi barilla,makaron z warzywami,szybki makaron,szynka parmeńska,parmezan,parmiggiano reggiano,prosciutto di parma doc,Italia,

Dodatki do makaronu przygotujecie zanim ugotuje się makaron! 
W tym wypadku makaron gotuje się 6 min.
Nastaw wodę na makaron.
Rozgrzej patelnię do gillowania.
Pokrój w plasterki cukinię . Paprykę w paski.
Ugrilluj warzywa uprzednio lekko posypując solą.
Wsyp do gotującej się,osolonej wody makaron . Nastaw minutnik na 6 min.
Zdejmij ugrillowane warzywa i na tę samą patelnię wyłóż plasterki szynki parmeńskiej.

Barilla,barilla cup,konkurs barilla,dania z makaronu,kuchnia włoska,tagliatelle all uovo bolognesi barilla,makaron z warzywami,szybki makaron,szynka parmeńska,parmezan,parmiggiano reggiano,prosciutto di parma doc,Italia,

Ściągnij i połóż na papryce.

Barilla,barilla cup,konkurs barilla,dania z makaronu,kuchnia włoska,tagliatelle all uovo bolognesi barilla,makaron z warzywami,szybki makaron,szynka parmeńska,parmezan,parmiggiano reggiano,prosciutto di parma doc,Italia,

Są sztywne, można je porwać lub pociąć nożyczkami na kawałki. Mają niesamowity smak i wspaniale chrupią w daniu! Grillowana szynka parmeńska dodaje wyrazistości i charakteru temu na pozór zwykłemu daniu.

Barilla,barilla cup,konkurs barilla,dania z makaronu,kuchnia włoska,tagliatelle all uovo bolognesi barilla,makaron z warzywami,szybki makaron,szynka parmeńska,parmezan,parmiggiano reggiano,prosciutto di parma doc,Italia,


Ugotowany i odcedzony makaron wymieszaj z niewielką ilością przecieru ze smażonych pomidorów.

Barilla,barilla cup,konkurs barilla,dania z makaronu,kuchnia włoska,tagliatelle all uovo bolognesi barilla,makaron z warzywami,szybki makaron,szynka parmeńska,parmezan,parmiggiano reggiano,prosciutto di parma doc,Italia,

Wyłóż na talerze, dodaj warzywa, szynkę i rozmaryn.
Skrop oliwą z oliwek.

Barilla,barilla cup,konkurs barilla,dania z makaronu,kuchnia włoska,tagliatelle all uovo bolognesi barilla,makaron z warzywami,szybki makaron,szynka parmeńska,parmezan,parmiggiano reggiano,prosciutto di parma doc,Italia,

Przed podaniem zetrzyj parmezan.

Barilla,barilla cup,konkurs barilla,dania z makaronu,kuchnia włoska,tagliatelle all uovo bolognesi barilla,makaron z warzywami,szybki makaron,szynka parmeńska,parmezan,parmiggiano reggiano,prosciutto di parma doc,Italia,

Barilla,barilla cup,konkurs barilla,dania z makaronu,kuchnia włoska,tagliatelle all uovo bolognesi barilla,makaron z warzywami,szybki makaron,szynka parmeńska,parmezan,parmiggiano reggiano,prosciutto di parma doc,Italia,

Barilla,barilla cup,konkurs barilla,dania z makaronu,kuchnia włoska,tagliatelle all uovo bolognesi barilla,makaron z warzywami,szybki makaron,szynka parmeńska,parmezan,parmiggiano reggiano,prosciutto di parma doc,Italia,

Prosto, szybko,lekko i smacznie!

Buon Appetito!

Komentarze

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!