Tagliatelle all'Uovo Bolognesi z grillowanymi warzywami i szynką parmeńską
W
moim domu bardzo często pojawia się na stole makaron. Jemy go niemal
codziennie w różnej postaci. Pomysłów na makaron nigdy dość.
Makaron ma to do siebie ,że przyjmie wszytko i zawsze będzie
smaczny. Im mniej składników, tym smaczniejszy mi się wydaje.
Jeden zaś składnik musi być obowiązkowo wyrazisty i wyczuwalny w
daniu, tak by długo można było go zapamiętać.Jak najlepsze
włoskie wakacje. W przypadku tego przepisu będzie to grillowana
szynka parmeńska dojrzewająca minimum 24 miesiące.
Przy
okazji wpisu chciałabym Wam przypomnieć i zachęcić do udziału w
kolejnej edycji Barilla CUP. Każdy może wziąć udział! A
jest o co walczyć - 50 rocznych zapasów makaronów, brytfanny firmy
LE CREUSET oraz wycieczkę do WŁOCH !
Przygotujcie
danie z użyciem makaronu
Barilla
i wyślijcie swoje zgłoszenie .Więcej informacji znajdziecie W TYM MIEJSCU .
Życzę
wszystkim powodzenia i zapraszam na moje włoskie danie, które
rozwieje deszczową pogodę i pobudzi najczulsze zmysły. To danie
jest lekkie, proste , szybkie i ...pyszne!
Główne
składniki to:
Składniki
- Tagliatelle all'Uovo Bolognesi BARILLA
- gotowy przecier ze smażonych pomidorów z oliwą z oliwek
- cukinia zielona i żółta
- papryka igołomska
- szynka parmeńska dojrzewająca minimu 24 miesiące
- oliwa z oliwek extra vergine
- świeży rozmaryn
- Parmiggiano Reggiano
- sól i pieprz do smaku
Dodatki
do makaronu przygotujecie zanim ugotuje się makaron!
W tym wypadku
makaron gotuje się 6 min.
Nastaw
wodę na makaron.
Rozgrzej
patelnię do gillowania.
Pokrój
w plasterki cukinię . Paprykę w paski.
Ugrilluj warzywa uprzednio lekko posypując solą.
Wsyp
do gotującej się,osolonej wody makaron . Nastaw minutnik na 6 min.
Zdejmij
ugrillowane warzywa i na tę samą patelnię wyłóż plasterki
szynki parmeńskiej.
Ściągnij
i połóż na papryce.
Są
sztywne, można je porwać lub pociąć nożyczkami na kawałki. Mają
niesamowity smak i wspaniale chrupią w daniu! Grillowana szynka
parmeńska dodaje wyrazistości i charakteru temu na pozór zwykłemu
daniu.
Ugotowany
i odcedzony makaron wymieszaj z niewielką ilością przecieru ze
smażonych pomidorów.
Wyłóż
na talerze, dodaj warzywa, szynkę i rozmaryn.
Skrop
oliwą z oliwek.
Przed
podaniem zetrzyj parmezan.
Prosto,
szybko,lekko i smacznie!
Buon
Appetito!
Pyszna propozycja, szynka parmenska w tym wydaniu -wyborna!
OdpowiedzUsuńpyszności! aż zrobiłam się głodna!
OdpowiedzUsuń