Ciasto migdałowo-czekoladowe z galaretką i owocami

ciasto z galaretką,ciasto z serków homogenizowanych,ciasto z owocami,ciasto z pianką,blaty orzechowo czekoladowe do ciasta.tort owocowy,tort z galaretką,ciasto na lato,bez pieczenia,teekanne herbata owocowa,łatwe ciasto,


Pyszne blaty migdałowo-orzechowe, delikatna pianka z serka,galaretki i bitej śmietany. Galaretka,owoce-pyszne letnie ciasto!

Kiedy zobaczyłam przepis w książce Joanny Niedobeckiej "Domowe wypieki", pomyślałam, że i ja muszę się zdobyć na to ciasto . Upał nie odpuszcza, ciasto z lodówki , rześkie, zimne- aż się prosi samo!

ciasto z galaretką,ciasto z serków homogenizowanych,ciasto z owocami,ciasto z pianką,blaty orzechowo czekoladowe do ciasta.tort owocowy,tort z galaretką,ciasto na lato,bez pieczenia,teekanne herbata owocowa,łatwe ciasto,

ciasto z galaretką,ciasto z serków homogenizowanych,ciasto z owocami,ciasto z pianką,blaty orzechowo czekoladowe do ciasta.tort owocowy,tort z galaretką,ciasto na lato,bez pieczenia,teekanne herbata owocowa,łatwe ciasto,

ciasto z galaretką,ciasto z serków homogenizowanych,ciasto z owocami,ciasto z pianką,blaty orzechowo czekoladowe do ciasta.tort owocowy,tort z galaretką,ciasto na lato,bez pieczenia,teekanne herbata owocowa,łatwe ciasto,

Dzieci za tym ciastem przepadają. Dorośli nie poprzestaną na jednym kawałku!
Przepis zmodyfikowałam, w oryginale są zmielone orzechy laskowe, na które musi uważać moje dziecko- zastąpiłam je mielonymi migdałami.

ciasto z galaretką,ciasto z serków homogenizowanych,ciasto z owocami,ciasto z pianką,blaty orzechowo czekoladowe do ciasta.tort owocowy,tort z galaretką,ciasto na lato,bez pieczenia,teekanne herbata owocowa,łatwe ciasto,

ciasto z galaretką,ciasto z serków homogenizowanych,ciasto z owocami,ciasto z pianką,blaty orzechowo czekoladowe do ciasta.tort owocowy,tort z galaretką,ciasto na lato,bez pieczenia,teekanne herbata owocowa,łatwe ciasto,

ciasto z galaretką,ciasto z serków homogenizowanych,ciasto z owocami,ciasto z pianką,blaty orzechowo czekoladowe do ciasta.tort owocowy,tort z galaretką,ciasto na lato,bez pieczenia,teekanne herbata owocowa,łatwe ciasto,

Składniki na ciasto
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 4 jaja
  • 80 g masła
  • 80 g cukru
  • 100 g zmielonych migdałów lub orzechów laskowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na piankę
  • 250 g twarożku z wiaderka lub serków homogenizowanych
  • 250 g śmietany 30-36%
  • 1 galaretka malinowa

Dodatkowo
  • maliny i jeżyny
  • 2 galaretki malinowe
  • 3 torebki malinowo-żurawinowej herbatki Teekanne ( napar z tej herbaty użyjesz zamiast wody do przygotowania galaretek , które użyjesz na wierzch ciasta)

ciasto z galaretką,ciasto z serków homogenizowanych,ciasto z owocami,ciasto z pianką,blaty orzechowo czekoladowe do ciasta.tort owocowy,tort z galaretką,ciasto na lato,bez pieczenia,teekanne herbata owocowa,łatwe ciasto,

ciasto z galaretką,ciasto z serków homogenizowanych,ciasto z owocami,ciasto z pianką,blaty orzechowo czekoladowe do ciasta.tort owocowy,tort z galaretką,ciasto na lato,bez pieczenia,teekanne herbata owocowa,łatwe ciasto,


Najpierw przygotujemy ciasto. Czekoladę włożyłam do blendera i posiekałam drobno, wymieszałam z mielonymi migdałami (można kupić gotowe mielone migdały) i proszkiem do pieczenia.
Oddzielamy białka od żółtek. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puch. Ciągle miksując na najwyższych obrotach dodajemy stopniowo po jednym żółtku. Każde żółtko miksujemy co najmniej 1 minutę. Na koniec łopatką wmieszać czekoladę z migdałami i proszkiem.

Osobno ubić białka na sztywną pianę i wmieszać ją szpatułką do utartej masy.
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zacisnąć obręcz. Ciasto przełożyć do tortownicy, wyrównać i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 30 minut.
Upieczone wyjąć i pozostawić do całkowitego wychłodzenia i przekroić ciasto na dwa cienkie blaty. Ostrożnie gdyż są dosyć cienkie.
Przygotować piankę. Rozpuścić galaretkę w 250 ml gorącej wody, zostawić do całkowitego ostygnięcia.
Serek delikatnie ubić mikserem aby był gładki. Tężejącą galaretkę wlewać powoli do  serka ciągle delikatnie miksując. Mieszać do chwili,aż powstanie jednolita masa. Wstawić do lodówki. Kiedy masa zacznie tężeć, ubić śmietanę na sztywno i wmieszać delikatnie do masy.
Pierwszy blat ciasta ułożyć w tortownicy i zacisnąć wokół niego obręcz. Wylać na niego trochę większą połowę pianki, położyć drugi blat i delikatnie docisnąć.Rozsmarować piankę i ułożyć owoce.
Włożyć do lodówki.
Przygotować napar z herbaty ( ilość naparu zależy od ilości wody podanej do przygotowania dwóch galaretek). Trochę galaretki odłożyć i wychłodzona wylać cienką warstwą na owoce, pozostałą galaretkę wylać  do płaskiego naczynia, gdy stężeje pokroić na kawałeczki wsypać na owoce.
Wstawić placek tortownicę na noc do lodówki. Na drugi dzień ciasto jest gotowe do degustacji.
Możecie sobie ukroić spory kawałek , gdyż nie dość, że jest pyszne, to dodatkowo niezwykle lekkie .

Smacznego!

ciasto z galaretką,ciasto z serków homogenizowanych,ciasto z owocami,ciasto z pianką,blaty orzechowo czekoladowe do ciasta.tort owocowy,tort z galaretką,ciasto na lato,bez pieczenia,teekanne herbata owocowa,łatwe ciasto,

ciasto z galaretką,ciasto z serków homogenizowanych,ciasto z owocami,ciasto z pianką,blaty orzechowo czekoladowe do ciasta.tort owocowy,tort z galaretką,ciasto na lato,bez pieczenia,teekanne herbata owocowa,łatwe ciasto,

ciasto z galaretką,ciasto z serków homogenizowanych,ciasto z owocami,ciasto z pianką,blaty orzechowo czekoladowe do ciasta.tort owocowy,tort z galaretką,ciasto na lato,bez pieczenia,teekanne herbata owocowa,łatwe ciasto,

ciasto z galaretką,ciasto z serków homogenizowanych,ciasto z owocami,ciasto z pianką,blaty orzechowo czekoladowe do ciasta.tort owocowy,tort z galaretką,ciasto na lato,bez pieczenia,teekanne herbata owocowa,łatwe ciasto,

ciasto z galaretką,ciasto z serków homogenizowanych,ciasto z owocami,ciasto z pianką,blaty orzechowo czekoladowe do ciasta.tort owocowy,tort z galaretką,ciasto na lato,bez pieczenia,teekanne herbata owocowa,łatwe ciasto,

Ciasto migdałowo-orzechowe z galaretką i owocami

Komentarze

  1. Jak sądzisz-czy sprawdzi się w tym przepisie mąka migdałowa:)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę że tak, choć nie będzie to już na pewno to samo ;-) Nie będzie tych "drobinek" do rozgryzania.

      Usuń
  2. Uwielbiam połączenie słodkich ciast z niesłodzoną herbatą :) moim zdaniem połączenie idealne (w sensie żeby wypić ją do ciasta) a Twoje ciasto wygląda pysznie - na pewno wypróbuję przepis :) ostatnio miałam okazję spróbować tej herbatki u przyjaciółki i muszę powiedzieć, że robi wrażenie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto super, nigdy nie próbowałam użyćm naparu z herbaty zamiast wody do rozpuszczenia galaretek. A w tym przypadku teekanne sprawiła się super. Już kilka razy robiłam i jak najbardziej moge polecić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Te blaty same w sobie bym jadła, to musi być smak trochę jak marcepan, który uwielbiam. Co do herbaty, dziwne, ale pewnie się sprawdza, nie pomyślałabym. Uwielbiam te pomysły i te twoje sztuczki, choć czekanie z degustacją by mnie naprawdę wykończyło!

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne ciasto. Uwielbiam takie owocowe desery. A pomysł na herbatę fantastyczny.
    Mrauuuuuu.....

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawy przepis.
    Ciasto wygląda obłędnie, smakowicie i tylko go jeść.
    Nie piekę, ale zbieram dobre przepisy dla znajomej.
    Nigdy nie myślałam o herbacie, jako rozpuszczalniku galaretki. Super pomysł :-)
    Irena - Hooltaye w podróży

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda bardzo ciekawie. Szczególnie podobają mi się te różnorodne warstwy,ich faktury i smaki, które pewnie w połączeniu tworzą niezłe kombo smakowe :) Chętnie wypróbuje przepis <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Do tej pory ciasto popijałam herbatą a nie dawałam ja do środka. Oryginalny pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda pięknie I pewnie tak smakuje 🙂 Ciasto migdałowe jest bardzo popularne w Hiszpanii. Szczególnie tarta de Santiago. Takiej wersji jeszcze nie jadłam 🙂

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciasto wygląda przepysznie. Bardzo ciekawy sposób z herbatą, jeszcze się z takim nie spotkałam:)
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!