Pizza wiejska

pizza,Sycylia, prosta pizza,szybka pizza,pizza która wyjdzie,ciastona pizzę,idealna pizza,


Pamięć jeszcze mnie nie zawodzi i czasem sięgam do jej czeluści i wydobywam wspomnienia kulinarne. Pachnące Sycylią i zakrapiane suto lokalnym winem prosto z drewnianej baryłki.
Najmilej wspominam pizzę .


Nie będę tutaj wylewna, ale z ręką na sercu mogę stwierdzić, że najlepszą takową pizzę robiła moja teściowa, która pomimo ,iż z pochodzenia jest Rzymianką, to idealnie nasiąknęła zwyczajami tej malowniczej i szalonej wyspy, stając się prawdziwym kulinarnym "wow" dla tamtejszej ludności.Sędzią jej najsurowszym był malżonek, Sycylijczyk z krwi i kości, nasiąknięty swoją matką do szpiku kości. I jej zwyczajami. Nieraz zdarzało się, że talerz z "pastą" lądował na elewacji domu sąsiada. Tak. Sycylijczycy tak mają, wszystko dzieje się na ulicy.
Ale jednej jedynej rzeczy nie mógł jej nigdy "wyrzucić"- każdej pizzy, impanaty czy słynnej scacciata siciliana- tu teściowa była lepsza od jego matki.Stąd pizza byla pewniakiem.

pizza,Sycylia, prosta pizza,szybka pizza,pizza która wyjdzie,ciastona pizzę,idealna pizza,

Każdemu pizza kojarzy się z cienkim ciastem. Biedota sycylijska jednak wyrosła na pizzy o spodzie lekko grubawym i dodatkach szalonych ,sytych i niejednokrotnie zupełnie przypadkowych.
Wszystkie składniki lokalne, najwyższej jakości o niespotykanym smaku i aromacie.
Kiedy wracam pamięcią do tamtych lat, nie udaje mi się przypomnieć gdzie mogłam jeść tak samo, bądź przynajmniej-podobnie.
Najlepszą pizzą była pizza najprostsza.
Dodatek bardzo ważny- oliwa z oliwek, którą osobiście od A do Z robił teść.
Dziś postaram się zrobić pizzę teściowej ,zresztą nie pierwszy raz.

Składniki na ciasto
  • 150 g mąki z pszenicy durum lub każdej innej
  • 7 g świeżych drożdży
  • łyżeczka cukru
  • około 100 ml wody
  • oliwa z oliwek
Sos i dodatki
  • najlepsze byłyby pomidory San Marzano lub Perina, u mnie znalazły się pomidory z puszki
  • ser caciocavallo lub dla wersji delikatniejszej – ricotta- lub każdy inny jaki lubicie
  • pieprz czarny i oregano, oliwa z oliwek,
  • szynka włoska w plastrach
  • cebula
  • czosnek – ok. 2 ząbki
  • coś zielonego np.bazylia
  • papryka jaką chcecie
  • mozzarella
W misce zalać mąkę wodą i za pomocą rąk zacząć rozpuszczać w niej drożdże. Międzyczasie podlać oliwą z oliwek, wyrabiać, dolewać wodę.
Gdy ciasto zrobi się już dość mokre, ale będzie wyrabiać się, przełożyć je na stolnicę i dalej wyrabiać. Jeśli zacznie przyklejać się do rąk, podsypywać mąką i wyrabiać.
Jest to ciasto, które kocha ciepło ludzkich rąk i lubi być wyrabiane długo. Ale warto.
Odłożyć na bok przykrywając ściereczką.
Formę do zapiekania natłuścić dobrze oliwą z oliwek i przenieść na nie ciasto, wylepić rękami formę, nie używać wałka. Możęcie użyć papieru do pieczenia.
Odłożyć w dość ciepłe miejsce na około pół godziny, gdyż ciasto rośnie w formie.
Po upływie pół godziny należy ponownie pognieść ciasto znajdujące się w formie.
I odstawić na następne pół godziny.
Rozgrzać piekarnik na 230 stopni- uwaga piekarniki są różne, trzeba uważać obserwować.
Kiedy piekarnik osiągnie maksymalną temperaturę, dać mu się jeszcze nagrzewać około 10 minut "na pusto".


"Podziubać" ciasto widelcem, lekko posmarować oliwą z oliwek i nałożyć pomidory.
Dosmaczyć solą, pieprzem, oregano.
Dołożyć szynki ,cebulę, czosnek, posypać serem.

pizza,Sycylia, prosta pizza,szybka pizza,pizza która wyjdzie,ciastona pizzę,idealna pizza,

pizza,Sycylia, prosta pizza,szybka pizza,pizza która wyjdzie,ciastona pizzę,idealna pizza,

Piec w piekarniku do momentu ,kiedy ciasto nam ładnie podrośnie i zezłoci się.
Podawać na ciepło lub nawet na zimno. Przed podaniem posypać natką pietruszki lub listkami bazylii...i zajadać na zdrowie !
Na Sycylii pizzę rustykalną robi się tak, by została na drugi dzień i można ją było zabrać do ogrodów cytrynowych lub w pola. Pizza z dnia poprzedniego to świetny sposób na obiad dla ludzi pracujących fizycznie.

Jest pyszna , aromatyczna i przez tę swoją rustykalność, specyficzne wyrabianie ciasta- jest to pizza zawsze mięciutka.

pizza,Sycylia, prosta pizza,szybka pizza,pizza która wyjdzie,ciastona pizzę,idealna pizza,

Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!