Farfalle z warzywami i kiełbasą czosnkową pod mozzarellą
Obiad
pyszny i soczysty poleca się na niedzielę. Farfalle to jeden z
moich ulubionych kształtów makaronu. Na Sycylii podawany często
dzieciom oraz w dni wyjątkowe i świąteczne, których we Włoszech
nie brakuje.
Jak
zachęcić dziecko do zjedzenia warzyw?
Podać
mu kokardki pod pierzynką .
Do
dzieła, danie jest przepyszne!
Możecie
je ze sobą wszędzie zabrać w pudełku!
Zjeść
chłodne lub odgrzać w pracy. I tak i tak będzie pysznie smakowało!
Składniki orientacyjnie, na oko. To nie placek. Tutaj nie
mierzymy,tutaj działa intuicja i nasze zachcianki .
Składniki
- farfalle u mnie Barilla
- jasna część pora
- kilka śliwek suszonych
- olej kokosowy do smażenia
- oliwa z oliwek extra virgin
- brokuł
- cukinia baby
- kilka ząbków czosnku
- sól i pieprz do smaku
- kiełbasa czosnkowa Hańderek
- papryka czerwona
- papryka żółta
- cebula czerwona
- pomidory malinowe
- około szklanki rosołu z indyka
- mozzarella w plastrach 250 g
Przygotuj
maszynkę do mielenia mięsa. Kiełbasę obierz ze skórki- u mnie
porządna laska kiełbasy. Zmiel na grubych oczkach. To samo poczyń
z cebulą, paprykami i pomidorami. U mnie 4 pomidory. Dlaczego
zmieliłam? Mam w domu osobę, która ma poważny problem z
gryzieniem, nie chciałam pozbawiać jej smaku kiełbasy, czy papryki.
Uzyskaną
masę przełóż do miski. Odstaw na bok.Ugotuj różyczki brokuła.
Rozgrzej
patelnię z niewielka ilością oleju kokosowego, podsmaż pokrojoną
na kawałeczki cukinię.
Na
drugiej, większej patelni podsmaż pokrojonego w paski pora oraz
śliwkę.Możesz podlać rosołkiem z indyka.
Pora ze śliwką przełóż na patelnię , na której lekko podsmażyliśmy ugotowanego brokuła.
Starajmy
się nie rozpaciać wszystkiego.
Nastawiamy
wodę na farfalle i gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Rozgrzewamy piekarnik -góra dół -do temperatury około 160 stopni.
Na
dużej patelni podsmażamy masę paprykowo-pomidorową z kiełbasą.Podlewamy rosołem z indyka.
Dosmaczamy
pieprzem i solą. Gotujemy makaron i odcedzony wrzucamy na patelnię,
mieszamy .Następnie dokładamy cukinię.
Dno
prostokątnej dużej blachy smarujemy opcjonalnie olejem kokosowym.
Wykładamy najpierw brokuły ze śliwką i porem.
Na
to kładziemy makaron z cukinią.
Kładziemy
plastry mozzarelli.opcjonalnie kropimy oliwą z oliwek po wierzchu.
Wkładamy
do piekarnika i zapiekamy do chwili,aż mozzarella się rozpuści ,a
wierzch zapiekanki pięknie zezłoci.
Podajemy
z czerwonym winem.
Dzieciaki
wsuwają po dokładce.
Zapiekankę
można zabrać ze sobą wszędzie.
Pyszna
na ciepło i genialna na zimno.
Na
pierwszy rzut oka smakuje trochę jak łazanki. Ktoś dal się
nabrać.
Por
ze śliwką ma finezyjny smak.
i z brokułami! <3
OdpowiedzUsuńDokładnie, trzeba je było schować pod spód :-P
OdpowiedzUsuń