Farfalle z warzywami i kiełbasą czosnkową pod mozzarellą


Hańderek,Barilla,makaron,farfalle,cucina italiana,pasta con broccoli,cukinia baby,kuchnia włoska,makaron włoski,makaron zapiekany,

Obiad pyszny i soczysty poleca się na niedzielę. Farfalle to jeden z moich ulubionych kształtów makaronu. Na Sycylii podawany często dzieciom oraz w dni wyjątkowe i świąteczne, których we Włoszech nie brakuje.


Jak zachęcić dziecko do zjedzenia warzyw?
Podać mu kokardki pod pierzynką .

Hańderek,Barilla,makaron,farfalle,cucina italiana,pasta con broccoli,cukinia baby,kuchnia włoska,makaron włoski,makaron zapiekany,

Do dzieła, danie jest przepyszne!
Możecie je ze sobą wszędzie zabrać w pudełku!
Zjeść chłodne lub odgrzać w pracy. I tak i tak będzie pysznie smakowało! Składniki orientacyjnie, na oko. To nie placek. Tutaj nie mierzymy,tutaj działa intuicja i nasze zachcianki .

Hańderek,Barilla,makaron,farfalle,cucina italiana,pasta con broccoli,cukinia baby,kuchnia włoska,makaron włoski,makaron zapiekany,

Hańderek,Barilla,makaron,farfalle,cucina italiana,pasta con broccoli,cukinia baby,kuchnia włoska,makaron włoski,makaron zapiekany,

Składniki
  • farfalle u mnie Barilla
  • jasna część pora
  • kilka śliwek suszonych
  • olej kokosowy do smażenia
  • oliwa z oliwek extra virgin
  • brokuł
  • cukinia baby
  • kilka ząbków czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • kiełbasa czosnkowa Hańderek
  • papryka czerwona
  • papryka żółta
  • cebula czerwona
  • pomidory malinowe
  • około szklanki rosołu z indyka
  • mozzarella w plastrach 250 g

Hańderek,Barilla,makaron,farfalle,cucina italiana,pasta con broccoli,cukinia baby,kuchnia włoska,makaron włoski,makaron zapiekany,

Przygotuj maszynkę do mielenia mięsa. Kiełbasę obierz ze skórki- u mnie porządna laska kiełbasy. Zmiel na grubych oczkach. To samo poczyń z cebulą, paprykami i pomidorami. U mnie 4 pomidory. Dlaczego zmieliłam? Mam w domu osobę, która ma poważny problem z gryzieniem, nie chciałam pozbawiać jej smaku kiełbasy, czy papryki.
Uzyskaną masę przełóż do miski. Odstaw na bok.Ugotuj różyczki brokuła.
Rozgrzej patelnię z niewielka ilością oleju kokosowego, podsmaż pokrojoną na kawałeczki cukinię.
Na drugiej, większej patelni podsmaż pokrojonego w paski pora oraz śliwkę.Możesz podlać rosołkiem z indyka.

Hańderek,Barilla,makaron,farfalle,cucina italiana,pasta con broccoli,cukinia baby,kuchnia włoska,makaron włoski,makaron zapiekany,

Hańderek,Barilla,makaron,farfalle,cucina italiana,pasta con broccoli,cukinia baby,kuchnia włoska,makaron włoski,makaron zapiekany,


 Pora ze śliwką przełóż na patelnię , na której lekko podsmażyliśmy ugotowanego brokuła.

Hańderek,Barilla,makaron,farfalle,cucina italiana,pasta con broccoli,cukinia baby,kuchnia włoska,makaron włoski,makaron zapiekany,

Starajmy się nie rozpaciać wszystkiego.
Nastawiamy wodę na farfalle i gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. 

Hańderek,Barilla,makaron,farfalle,cucina italiana,pasta con broccoli,cukinia baby,kuchnia włoska,makaron włoski,makaron zapiekany,

Rozgrzewamy piekarnik -góra dół -do temperatury około 160 stopni.
Na dużej patelni podsmażamy masę paprykowo-pomidorową z kiełbasą.Podlewamy rosołem z indyka.

Hańderek,Barilla,makaron,farfalle,cucina italiana,pasta con broccoli,cukinia baby,kuchnia włoska,makaron włoski,makaron zapiekany,

Hańderek,Barilla,makaron,farfalle,cucina italiana,pasta con broccoli,cukinia baby,kuchnia włoska,makaron włoski,makaron zapiekany,

Dosmaczamy pieprzem i solą. Gotujemy makaron i odcedzony wrzucamy na patelnię, mieszamy .Następnie dokładamy cukinię.

Hańderek,Barilla,makaron,farfalle,cucina italiana,pasta con broccoli,cukinia baby,kuchnia włoska,makaron włoski,makaron zapiekany,

Dno prostokątnej dużej blachy smarujemy opcjonalnie olejem kokosowym. Wykładamy najpierw brokuły ze śliwką i porem.

Hańderek,Barilla,makaron,farfalle,cucina italiana,pasta con broccoli,cukinia baby,kuchnia włoska,makaron włoski,makaron zapiekany,

Na to kładziemy makaron z cukinią.

Hańderek,Barilla,makaron,farfalle,cucina italiana,pasta con broccoli,cukinia baby,kuchnia włoska,makaron włoski,makaron zapiekany,

Hańderek,Barilla,makaron,farfalle,cucina italiana,pasta con broccoli,cukinia baby,kuchnia włoska,makaron włoski,makaron zapiekany,

Kładziemy plastry mozzarelli.opcjonalnie kropimy oliwą z oliwek po wierzchu.

Hańderek,Barilla,makaron,farfalle,cucina italiana,pasta con broccoli,cukinia baby,kuchnia włoska,makaron włoski,makaron zapiekany,

Wkładamy do piekarnika i zapiekamy do chwili,aż mozzarella się rozpuści ,a wierzch zapiekanki pięknie zezłoci.

Hańderek,Barilla,makaron,farfalle,cucina italiana,pasta con broccoli,cukinia baby,kuchnia włoska,makaron włoski,makaron zapiekany,

Hańderek,Barilla,makaron,farfalle,cucina italiana,pasta con broccoli,cukinia baby,kuchnia włoska,makaron włoski,makaron zapiekany,

Hańderek,Barilla,makaron,farfalle,cucina italiana,pasta con broccoli,cukinia baby,kuchnia włoska,makaron włoski,makaron zapiekany,

Podajemy z czerwonym winem.
Dzieciaki wsuwają po dokładce.
Zapiekankę można zabrać ze sobą wszędzie.

Hańderek,Barilla,makaron,farfalle,cucina italiana,pasta con broccoli,cukinia baby,kuchnia włoska,makaron włoski,makaron zapiekany,

Hańderek,Barilla,makaron,farfalle,cucina italiana,pasta con broccoli,cukinia baby,kuchnia włoska,makaron włoski,makaron zapiekany,

Pyszna na ciepło i genialna na zimno.
Na pierwszy rzut oka smakuje trochę jak łazanki. Ktoś dal się nabrać.

Por ze śliwką ma finezyjny smak.

Hańderek,Barilla,makaron,farfalle,cucina italiana,pasta con broccoli,cukinia baby,kuchnia włoska,makaron włoski,makaron zapiekany,

Komentarze

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!