Sernik dyniowy na biszkoptach
Jesień
w pełnej krasie, a co za tym idzie mamy piękne pomarańczowe dynie
niemal wszędzie i możemy z nich zrobić nie tylko dania wytrawne
ale również słodkości.
Dziś ,korzystając z przepisu z książki
"Domowe Wypieki" wymodziłam sernik dyniowy. Trochę
zmodyfikowałam przepis, aby było szybciej i prościej. Sernik jest
mokry, pyszny, jeden kawałek woła o drugi. Kompletnie nie czuć
dyni, a kolor jest przepiękny.
Na
spód wykorzystałam BISZKOPTY WROCŁAWSKIE MAMUT wspomnienie z dzieciństwa.
Poznajcie
jego wysokość sernik dyniowy!
Składniki
na standardową okrągłą tortownicę
- 1 kg z wiaderka lub 500 g sera pełnotłustego białego (zmielić w maszynce do mięsa) + 500 g sera z wiaderka
- 500 g puree z dyni (poniżej podam przepis na puree z dyni)
- 4duże wiejskie jaja w temperaturze pokojowej
- 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru (proszek)
- 170 g cukru pudru
Polewa
- 250 g kwasniej śmietany
- 2 łyżki płynnego miodu
- opcjonalnie dekoracja, u mnie kulki czekoladowe i wiórki cytrynowe
Jak
przygotować puree z dyni? Przygotuj 1 dynię, umyj, obierz i pokrój
na kawałki/paski podobnej wielkości, oczyść z pestek, włókien.
Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w
piekarniku nagarzanym do 200 C około 30-40 minut. Sprawdzaj czy
dynia jest miękka. Po upieczeniu wystudź ją i zmiksuj na puree w
malakserze lub w blenderze. Jeśli są grudki przetrzyj przez
sitko.Jeśli dynia jest zbyt wodnista ,przełóż ją na gazę lub
ściereczkę i odciśnij sok. Dyni Hokkaido nie musimy wyciskać jest
pięknie zbita i nie jest mokra.
Robimy
sernik.
Dno
tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i układamy biszkopty
ciasno obok siebie.
Przygotuj masę serową. Zmiksuj twaróg z puree
dyniowym na gładką masę. Dodaj jaja, cukier i budyń w proszku.
Ponownie zmiksuj do połączenia składników. Masę serową
ostrożnie wlej na biszkopty. Wyrównaj i włóż do nagrzanego do
180 stopni piekarnika, na ok. 50-60 minut. Po tym czasie śmietanę i
miód wymieszaj ze sobą i ostrożnie wyłóż na sernik.
Piecz jeszcze 8-10 minut. Posyp czym chcesz. Nie wyjmuj, pozostaw w
piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach do ostygnięcia.
Włóż
do lodówki na całą noc.
Na
drugi i trzeci dzień jest po prostu rewelacja.
Smacznego!
Dynia jest, oczekuję gości w najbliższą sobotę i zaskoczę nowym ciastem. To znaczy mam taką nadzieję, że mi się uda. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńU mnie w kuchni sezon na dynie trwa w pełni. Przyrządziłam już zupę dyniową, sos do makaronu i ciasto dyniowe z kaszą jaglaną. Muszę koniecznie spróbować również tego sernika :)
OdpowiedzUsuń