Ziemniaki zapiekane po sycylijsku

wloski tydzień lidl polska,produkty italiamo,kuchnia wloska,kuchnia sycylijska, parmezan,pomidory włoskie,zapiekanka z ziemniaków,woj len,olej z ostropestu,ostropest plamisty


Mimo, że jesień nie daje o sobie zapomnieć, Lidl postanowił stawić jej czoła przywołując smaki śródziemnomorskiego lata. Kuchnia włoska, to kuchnia namiętna i gorąca, prosta i jedna z najpopularniejszych na świecie. To nie tylko makaron z sosem, ale wiele innych potraw, które miałam okazję poznać na własnych kubkach smakowych, przebywając głównie na Sycylii.

Sycylijskie dania powstają nagle, są wytworem potrzeby serca i ..chwili.
Lidl od 16 października we wszystkich swoich sklepach zaczął Włoski Tydzień. Nie może zabraknąć oliwy z oliwek, gęstych sosów pomidorowych, makaronów, serów i ostrej papryki.

wloski tydzień lidl polska,produkty italiamo,kuchnia wloska,kuchnia sycylijska, parmezan,pomidory włoskie,zapiekanka z ziemniaków,woj len,olej z ostropestu,ostropest plamisty

wloski tydzień lidl polska,produkty italiamo,kuchnia wloska,kuchnia sycylijska, parmezan,pomidory włoskie,zapiekanka z ziemniaków,woj len,olej z ostropestu,ostropest plamisty

Dziś przygotuję Wam danie, które na Sycylii jadaliśmy tylko wtedy, kiedy była jakaś wyjątkowa okazja (tych nie brakowało przynajmniej raz w tygodniu).
Makaron zjadany dnia powszedniego...a ziemniak? Od święta. Głównie na zimno, na plaży po południu.
Do mojego dania użyłam tych oto produktów ze zdjęcia.

wloski tydzień lidl polska,produkty italiamo,kuchnia wloska,kuchnia sycylijska, parmezan,pomidory włoskie,zapiekanka z ziemniaków,woj len,olej z ostropestu,ostropest plamisty

Składniki
  • ziemniaki
  • świeża bazylia
  • tarty parmezan
  • kilka pieczarek opcjonalnie
  • świeży szpinak
  • oliwa z oliwek
  •                                           olej kokosowy do smażenia
  • sugo alla siciliana – sos pomidorowy z bakłażanem i serem
  • polpa di pomodoro z bazylią
  • kilka suszonych pomidorów
  • pół łyżeczki zmielonych ostrych papryczek w oliwie z oliwek
  • sól morska do smaku
  • czosnek ok. 4 ząbki
  • kawałek papryki opcjonalnie

wloski tydzień lidl polska,produkty italiamo,kuchnia wloska,kuchnia sycylijska, parmezan,pomidory włoskie,zapiekanka z ziemniaków,woj len,olej z ostropestu,ostropest plamisty


Na dużej głębokiej patelni rozgrzej olej kokosowy. 



Podsmaż pieczarki , paprykę oraz czosnek pokrojony w plasterki.

wloski tydzień lidl polska,produkty italiamo,kuchnia wloska,kuchnia sycylijska, parmezan,pomidory włoskie,zapiekanka z ziemniaków,woj len,olej z ostropestu,ostropest plamisty

Dodaj puszkę pomidorów, świeżą bazylię, sól.

wloski tydzień lidl polska,produkty italiamo,kuchnia wloska,kuchnia sycylijska, parmezan,pomidory włoskie,zapiekanka z ziemniaków,woj len,olej z ostropestu,ostropest plamisty

W razie potrzeby dodaj sugo alla siciliana, to będzie zależało od tego ile będziesz mieć ziemniaków i ...szpinaku. Dołóż suszonych pomidorów pokrojonych w małe paseczki lub kawałki , dosmacz ostrą papryczką ze słoiczka. Po chwili wrzuć szpinak.
Zamknij pokrywką i duś do chwili, kiedy szpinak opadnie.

wloski tydzień lidl polska,produkty italiamo,kuchnia wloska,kuchnia sycylijska, parmezan,pomidory włoskie,zapiekanka z ziemniaków,woj len,olej z ostropestu,ostropest plamisty

wloski tydzień lidl polska,produkty italiamo,kuchnia wloska,kuchnia sycylijska, parmezan,pomidory włoskie,zapiekanka z ziemniaków,woj len,olej z ostropestu,ostropest plamisty

wloski tydzień lidl polska,produkty italiamo,kuchnia wloska,kuchnia sycylijska, parmezan,pomidory włoskie,zapiekanka z ziemniaków,woj len,olej z ostropestu,ostropest plamisty

Zamieszaj, dosmacz solą w razie potrzeby.
Dużą prostokątną brytfannę wysmaruj oliwą z oliwek i wsyp pokrojone na cząstki ziemniaki, które możesz dowolnie przyprawić, na Sycylii posypuje się je suszonym sproszkowanym rozmarynem.

wloski tydzień lidl polska,produkty italiamo,kuchnia wloska,kuchnia sycylijska, parmezan,pomidory włoskie,zapiekanka z ziemniaków,woj len,olej z ostropestu,ostropest plamisty

Wyłóż pomidory ze szpinakiem, posyp parmezanem.
I do piekarnika na około 35-40 minut.

wloski tydzień lidl polska,produkty italiamo,kuchnia wloska,kuchnia sycylijska, parmezan,pomidory włoskie,zapiekanka z ziemniaków,woj len,olej z ostropestu,ostropest plamisty


Przed podaniem warto posypać całość tartym serem i podać w towarzystwie ulubionej zieleniny.

wloski tydzień lidl polska,produkty italiamo,kuchnia wloska,kuchnia sycylijska, parmezan,pomidory włoskie,zapiekanka z ziemniaków,woj len,olej z ostropestu,ostropest plamisty

wloski tydzień lidl polska,produkty italiamo,kuchnia wloska,kuchnia sycylijska, parmezan,pomidory włoskie,zapiekanka z ziemniaków,woj len,olej z ostropestu,ostropest plamisty

Jako, że bardzo dbam o moją wątrobę, dosmaczyłam całość tłoczonym na zimno OLEJEM Z OSTROPESTU PLAMISTEGO , gdyż piję dużo kawy z ekspresu.

Sycylijska zapiekanka pyszna jakieś pół godziny od wyjęcia z piekarnika, ale najlepsza na drugi dzień, o ile doczeka!
Delizioso!

Komentarze

  1. Widziałaś trwającą na zBLOGowanych akcję z dyniowymi przepisami? Nie zapomnij dodać swojego przepisu. :)

    https://zblogowani.pl/akcja/dyniowe-przepisy

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo smakowicie :) Od razu widać ten włoski klimat :)
    Zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!