Ziemniaki zapiekane po sycylijsku
Mimo,
że jesień nie daje o sobie zapomnieć, Lidl postanowił stawić jej czoła
przywołując smaki śródziemnomorskiego lata. Kuchnia włoska, to
kuchnia namiętna i gorąca, prosta i jedna z najpopularniejszych na
świecie. To nie tylko makaron z sosem, ale wiele innych potraw,
które miałam okazję poznać na własnych kubkach smakowych,
przebywając głównie na Sycylii.
Sycylijskie
dania powstają nagle, są wytworem potrzeby serca i ..chwili.
Lidl
od 16 października we wszystkich swoich sklepach zaczął Włoski
Tydzień. Nie może zabraknąć oliwy z oliwek, gęstych sosów
pomidorowych, makaronów, serów i ostrej papryki.
Dziś
przygotuję Wam danie, które na Sycylii jadaliśmy tylko wtedy,
kiedy była jakaś wyjątkowa okazja (tych nie brakowało
przynajmniej raz w tygodniu).
Makaron
zjadany dnia powszedniego...a ziemniak? Od święta. Głównie na
zimno, na plaży po południu.
Do
mojego dania użyłam tych oto produktów ze zdjęcia.
Składniki
- ziemniaki
- świeża bazylia
- tarty parmezan
- kilka pieczarek opcjonalnie
- świeży szpinak
- oliwa z oliwek
- olej kokosowy do smażenia
- sugo alla siciliana – sos pomidorowy z bakłażanem i serem
- polpa di pomodoro z bazylią
- kilka suszonych pomidorów
- pół łyżeczki zmielonych ostrych papryczek w oliwie z oliwek
- sól morska do smaku
- czosnek ok. 4 ząbki
- kawałek papryki opcjonalnie
Na
dużej głębokiej patelni rozgrzej olej kokosowy.
Podsmaż pieczarki , paprykę oraz czosnek pokrojony w plasterki.
Podsmaż pieczarki , paprykę oraz czosnek pokrojony w plasterki.
Dodaj puszkę
pomidorów, świeżą bazylię, sól.
W razie potrzeby dodaj sugo
alla siciliana, to będzie zależało od tego ile będziesz mieć
ziemniaków i ...szpinaku. Dołóż suszonych pomidorów pokrojonych
w małe paseczki lub kawałki , dosmacz ostrą papryczką ze
słoiczka. Po chwili wrzuć szpinak.
Zamknij
pokrywką i duś do chwili, kiedy szpinak opadnie.
Zamieszaj,
dosmacz solą w razie potrzeby.
Dużą
prostokątną brytfannę wysmaruj oliwą z oliwek i wsyp pokrojone na
cząstki ziemniaki, które możesz dowolnie przyprawić, na Sycylii
posypuje się je suszonym sproszkowanym rozmarynem.
Wyłóż
pomidory ze szpinakiem, posyp parmezanem.
I
do piekarnika na około 35-40 minut.
Przed
podaniem warto posypać całość tartym serem i podać w
towarzystwie ulubionej zieleniny.
Jako,
że bardzo dbam o moją wątrobę, dosmaczyłam całość tłoczonym na zimno OLEJEM Z OSTROPESTU PLAMISTEGO , gdyż
piję dużo kawy z ekspresu.
Sycylijska
zapiekanka pyszna jakieś pół godziny od wyjęcia z piekarnika, ale
najlepsza na drugi dzień, o ile doczeka!
Delizioso!
Widziałaś trwającą na zBLOGowanych akcję z dyniowymi przepisami? Nie zapomnij dodać swojego przepisu. :)
OdpowiedzUsuńhttps://zblogowani.pl/akcja/dyniowe-przepisy
Wygląda bardzo smakowicie :) Od razu widać ten włoski klimat :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie :)
Cudowne danie kochana :-)
OdpowiedzUsuń