Piersi z kurczaka w pomidorach ze świeżym rozmarynem, bazylią i szałwią.
To
najprostsza chyba metoda uduszenia mięsa kurzęcego z efektem nad
wyraz smacznym i aromatycznym. Pomysł zaczerpnięty z sycylijskiej
kuchni lokalnej ,doświadczonej na własnych kubkach smakowych.
Składniki
- piersi z kurczaka lub indyka
- świeże pomidory malinowe lub puszka krojonych
- salsa pomidorowa (passata w butelce)
- świeży rozmaryn
- świeża bazylia
- świeża szałwia
- sól himalajska różowa i pieprz świeżo mileony
- oliwa z oliwek extra vergine
- czerwona duża cebula
W
głębokim rondlu o grubym dnie rozgrzej oliwę z oliwek . Na gorącą
wrzuć cebulę pokrojoną w piórka. Przykryj , duś. Pomidory (ile
chcesz) sparz wrzątkiem i obierz ze skóry, pokrój na kawałki
wrzuć do cebuli, posól i popieprz, przykryj pokrywkę, duś.
( możesz wykorzystać puszkę pomidorów jak ja)
Możesz
też w tym momencie dodać rozmarynu, szałwii i bazylii wedle uznania i smaku.
Kiedy
pomidory i cebula się rozpadną, przełóż całość na dużą
patelnię lub do niskiego rondla i dołóż piersi z kurczaka
pokrojone w kawałki.
Duś
wszystko na małym ogniu pod przykryciem.
Nie
żałuj sobie ziół.
Jeśli
nie lubisz rozmarynu, dodaj całą gałązkę, a potem ją po prostu
wyciągnij. Jeśli lubisz- dodaj igiełki , gałązkę wyrzuć.
Zmiękną na tyle, że zjesz je ze smakiem.
Na
Sycylii używa się bardzo dużo szałwii, rozmarynu i bazylii.
Mięso
przełóż do rondla, serwuj np z dodatkami w postaci ziemniaka lub
chleba.
Sos pomidorowy wykorzystaj np.do makaronu.
Smacznego!
To ja się wpraszam na obiad :-)
OdpowiedzUsuńale pyszności!
OdpowiedzUsuń