Jaja sadzone na pomidorach i papryce z nutą imbiru
Kto
powiedział ,że na kolację to muszą być kanapki?
Niekoniecznie!
Dziś
u nas jaja sadzone z kleksami pomidorowej papryki i z lekką nutką
imbiru, wszak zimno.
Taka
kolacja może być również śniadaniem.
Jeśli
macie dostęp do jaj wiejskich ,to ten posiłek jest naprawdę bardzo
zdrowy i pożywny!
Składniki
w dowolnych ilościach
- jaja wiejskie
- kawałek zielonej papryki
- kawałek czerwonej papryki
- pomidory malinowe
- kawałek świeżego kłącza imbiru
- prażone pestki dyni
- tłoczony na zimno olej kokosowy
- pomidorowa papryka od Małe Szczęścia
- chleb razowy
Do
posiłku zaparzyłam sobie jedną z moich ulubionych herbat o
odświeżającym smaku kwiatu czarnego bzu i soczystych cytryn Teekanne
Na
patelni rozgrzej niewielką ilość oleju kokosowego, wrzuć
pokrojoną w kawałki paprykę, pomidory ,a następnie zetrzyj
odrobinę imbiru.
Dosmacz solą. Przykryj i duś.
Kiedy
pomidor się rozleci i powstanie apetyczny sosik możesz dodać łyżkę
pomidorowej papryki, a na to wszystko wbić jaja.
Przykryj
pokrywką i duś do chwili ,kiedy białko się ładnie zetnie.
Gotowe!
Wyłóż
na talerz, dodaj kleksy z pomidorowej papryki. Posyp pestkami
prażonej dyni!
Ulubiona
herbata i posiłek jak się patrzy!
Chrupiąca
delikatnie papryka, kremowe i aromatyczne jajo w sosie...i pestki
dyni!
Jest
pysznie, kolorowo ,zdrowo i do syta!
Pysznie :)
OdpowiedzUsuń