Penne zapiekane z cukinią
Zapiekanki
z makaronu sprawdzą się zawsze, kiedy musimy zrobić coś z
niczego, ale żeby było pyszne i wystarczyło na np.dwa dni.
U
mnie się to doskonale sprawdziło nieraz.
Przepis
jest banalnie prosty. Ważne aby pomidory z puszki były dobrej
jakości.
Składniki
- 2 cukinie baby
- puszka pomidorów krojonych bez skóry
- 500 ml passaty pomidorowej z butelki lub z kartonu
- sól i pieprz do smaku
- tarty parmezan
- makaron u mnie penne
- sporo świeżej bazylii, trochę tymianku
- kawalek włoskiej szynki pokrojonej w kostkę
- malutka cebula
- trochę czosnku
- olej kokosowy tłoczony na zimno do smażenia
- tarty parmezan
Najpierw
ugotuj makaron al dente. Międzyczasie na oleju kokosowym podsmaż
cebulkę i czosnek.
Dodaj
szynkę i cukinię.
Duś.
Dosmacz solą i pieprzem.
Po
chwili zalej pomidorami i gotuj na malutkim ogniu ,pod przykryciem
około minimum pół godziny. Dodaj tez świeżych ziół.
Sos
gotowy.
Do
ugotowanego makaronu wlej sos.
Dodaj
tarty parmezan. Wymieszaj i wyłóż na dużą blachę posmarowaną
wcześniej olejem kokosowym.
Posyp
serem.
Zapiekaj
około pół godziny.
Przed
podaniem każdą porcję skrop olejem z ostropestu plamistego, który
jest zbawienny na naszą wątrobę!
Smacznego!
Uwielbiam takie dania 😍
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! :)
OdpowiedzUsuń