Penne zapiekane z cukinią


olej z otropestu plamistego,olej kokosowy,makaron penne z sosem pomidorowym,zapiekanka z makaronu, kuchnia wloska,szybki makaron,makaron z cukinią,woj len sklep,

Zapiekanki z makaronu sprawdzą się zawsze, kiedy musimy zrobić coś z niczego, ale żeby było pyszne i wystarczyło na np.dwa dni.
U mnie się to doskonale sprawdziło nieraz.
Przepis jest banalnie prosty. Ważne aby pomidory z puszki były dobrej jakości.


Składniki
  • 2 cukinie baby
  • puszka pomidorów krojonych bez skóry
  • 500 ml passaty pomidorowej z butelki lub z kartonu
  • sól i pieprz do smaku
  • tarty parmezan
  • makaron u mnie penne
  • sporo świeżej bazylii, trochę tymianku
  • kawalek włoskiej szynki pokrojonej w kostkę
  • malutka cebula
  • trochę czosnku
  • tarty parmezan
olej z otropestu plamistego,olej kokosowy,makaron penne z sosem pomidorowym,zapiekanka z makaronu, kuchnia wloska,szybki makaron,makaron z cukinią,woj len sklep,

olej z otropestu plamistego,olej kokosowy,makaron penne z sosem pomidorowym,zapiekanka z makaronu, kuchnia wloska,szybki makaron,makaron z cukinią,woj len sklep,

Najpierw ugotuj makaron al dente. Międzyczasie na oleju kokosowym podsmaż cebulkę i czosnek.

olej z otropestu plamistego,olej kokosowy,makaron penne z sosem pomidorowym,zapiekanka z makaronu, kuchnia wloska,szybki makaron,makaron z cukinią,woj len sklep,

olej z otropestu plamistego,olej kokosowy,makaron penne z sosem pomidorowym,zapiekanka z makaronu, kuchnia wloska,szybki makaron,makaron z cukinią,woj len sklep,

Dodaj szynkę i cukinię.
Duś. Dosmacz solą i pieprzem.
Po chwili zalej pomidorami i gotuj na malutkim ogniu ,pod przykryciem około minimum pół godziny. Dodaj tez świeżych ziół.

olej z otropestu plamistego,olej kokosowy,makaron penne z sosem pomidorowym,zapiekanka z makaronu, kuchnia wloska,szybki makaron,makaron z cukinią,woj len sklep,

Sos gotowy.
Do ugotowanego makaronu wlej sos.

olej z otropestu plamistego,olej kokosowy,makaron penne z sosem pomidorowym,zapiekanka z makaronu, kuchnia wloska,szybki makaron,makaron z cukinią,woj len sklep,

Dodaj tarty parmezan. Wymieszaj i wyłóż na dużą blachę posmarowaną wcześniej olejem kokosowym.

olej z otropestu plamistego,olej kokosowy,makaron penne z sosem pomidorowym,zapiekanka z makaronu, kuchnia wloska,szybki makaron,makaron z cukinią,woj len sklep,

olej z otropestu plamistego,olej kokosowy,makaron penne z sosem pomidorowym,zapiekanka z makaronu, kuchnia wloska,szybki makaron,makaron z cukinią,woj len sklep,

Posyp serem.
Zapiekaj około pół godziny.

olej z otropestu plamistego,olej kokosowy,makaron penne z sosem pomidorowym,zapiekanka z makaronu, kuchnia wloska,szybki makaron,makaron z cukinią,woj len sklep,

olej z otropestu plamistego,olej kokosowy,makaron penne z sosem pomidorowym,zapiekanka z makaronu, kuchnia wloska,szybki makaron,makaron z cukinią,woj len sklep,

olej z otropestu plamistego,olej kokosowy,makaron penne z sosem pomidorowym,zapiekanka z makaronu, kuchnia wloska,szybki makaron,makaron z cukinią,woj len sklep,

Przed podaniem każdą porcję skrop olejem z ostropestu plamistego, który jest zbawienny na naszą wątrobę!
Smacznego!

olej z otropestu plamistego,olej kokosowy,makaron penne z sosem pomidorowym,zapiekanka z makaronu, kuchnia wloska,szybki makaron,makaron z cukinią,woj len sklep,




Komentarze

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!