Piernik bez jajek ,na miodzie



Dzisiaj u mnie pyszny i aromatyczny piernik, który śmiało można zrobić kilka dni przed Świętami!
Robimy go szybko i łatwo. Jest bez jajek i proszku do pieczenia. Ponadto jeśli nie masz miksera, dasz sobie radę, wystarczy zwykła trzepaczka.


Pomysł na piernik zaczerpnęłam z książki "Domowe wypieki" J.Niedobeckiej.
 Niewiele składników ,ale efekt jest niezwykle aromatyczny i...pachnie tak świątecznie!
piernik,piernik na miodzie,piernik bez jajek,piernik na boże narodzenie,wypieki na boże narodzenie,świąteczny piernik,latwy piernik,

piernik,piernik na miodzie,piernik bez jajek,piernik na boże narodzenie,wypieki na boże narodzenie,świąteczny piernik,latwy piernik,

Składniki
  • 220 g prawdziwego miodu
  • 300 ml mleka
  • 150 g brązowego cukru
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 spora łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej i szczypta soli
  • 150 ml oleju np.słonecznkowego,rzepakowego
  • 120 g suszonych śliwek i żurawiny ( śliwki należy drobno posiekać, żurawina może zostać w całości)

Dodatkowo
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka oleju
piernik,piernik na miodzie,piernik bez jajek,piernik na boże narodzenie,wypieki na boże narodzenie,świąteczny piernik,latwy piernik,

piernik,piernik na miodzie,piernik bez jajek,piernik na boże narodzenie,wypieki na boże narodzenie,świąteczny piernik,latwy piernik,

Użyłam keksówki o długości ok.30 cm.


Posiekane śliwki i żurawinę wymieszać i odłożyć na bok. W jednej misce wymieszać cukier, przyprawę do piernika,mąkę , kakao, sodę i szczyptę soli.
Miód i mleko wlać do garnka i podgrzewać do czasu, kiedy miód się rozpuści.
Mleko z miodem oraz olej wlać do miski z suchymi składnikami i całość wymieszać trzepaczką, aż do połączenia się składników. Na samym końcu wmieszać żurawinę i śliwki.
Piekarnik rozgrzać ( góra i dół ) do 180 stopni. Keksówkę wysmarować masłem lub olejem kokosowym, posypać mąką. Wylać ciasto, wyrównać i piec do suchego patyczka około 50-60 minut. Upieczone zostawić na chwilkę w formie, aby lekko ostygło. Następnie wyjąć na kratkę i pozostawić do calkowitego ostygnięcia. Międzyczasie rozpuścić w kąpieli wodnej gorzką czekoladę z łyżką oleju. Polać piernik.
Smacznego!

piernik,piernik na miodzie,piernik bez jajek,piernik na boże narodzenie,wypieki na boże narodzenie,świąteczny piernik,latwy piernik,

piernik,piernik na miodzie,piernik bez jajek,piernik na boże narodzenie,wypieki na boże narodzenie,świąteczny piernik,latwy piernik,


Komentarze

  1. Nigdy nie piekłam piernika więc chętnie spróbuje😚wygląda smacznie 👍

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To taki piernik na początek ;-) Jest pyszny i może poleżeć !

      Usuń
  2. dziękuję bardzo za przepis,mimo że nie jestem specjalistką w tej dziedzinie,piernik się udał

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzisiaj piekę po raz pierwszy 😁

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy zwykłe mleko można zastąpić sojowym aby piernik był wegański?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!