Piernik bez jajek ,na miodzie
Dzisiaj
u mnie pyszny i aromatyczny piernik, który śmiało można zrobić
kilka dni przed Świętami!
Robimy
go szybko i łatwo. Jest bez jajek i proszku do pieczenia. Ponadto
jeśli nie masz miksera, dasz sobie radę, wystarczy zwykła
trzepaczka.
Pomysł
na piernik zaczerpnęłam z książki "Domowe wypieki"
J.Niedobeckiej.
Niewiele składników ,ale efekt jest niezwykle
aromatyczny i...pachnie tak świątecznie!
Składniki
- 220 g prawdziwego miodu
- 300 ml mleka
- 150 g brązowego cukru
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 500 g mąki pszennej
- 1 spora łyżka kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej i szczypta soli
- 150 ml oleju np.słonecznkowego,rzepakowego
- 120 g suszonych śliwek i żurawiny ( śliwki należy drobno posiekać, żurawina może zostać w całości)
Dodatkowo
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka oleju
Użyłam
keksówki o długości ok.30 cm.
Posiekane
śliwki i żurawinę wymieszać i odłożyć na bok. W jednej misce
wymieszać cukier, przyprawę do piernika,mąkę , kakao, sodę i
szczyptę soli.
Miód
i mleko wlać do garnka i podgrzewać do czasu, kiedy miód się
rozpuści.
Mleko
z miodem oraz olej wlać do miski z suchymi składnikami i całość
wymieszać trzepaczką, aż do połączenia się składników. Na
samym końcu wmieszać żurawinę i śliwki.
Piekarnik
rozgrzać ( góra i dół ) do 180 stopni. Keksówkę wysmarować
masłem lub olejem kokosowym, posypać mąką. Wylać ciasto,
wyrównać i piec do suchego patyczka około 50-60 minut. Upieczone
zostawić na chwilkę w formie, aby lekko ostygło. Następnie wyjąć
na kratkę i pozostawić do calkowitego ostygnięcia. Międzyczasie
rozpuścić w kąpieli wodnej gorzką czekoladę z łyżką oleju.
Polać piernik.
Smacznego!
Nigdy nie piekłam piernika więc chętnie spróbuje😚wygląda smacznie 👍
OdpowiedzUsuńTo taki piernik na początek ;-) Jest pyszny i może poleżeć !
Usuńdziękuję bardzo za przepis,mimo że nie jestem specjalistką w tej dziedzinie,piernik się udał
OdpowiedzUsuńSuper, na pewno pyszny!
UsuńDzisiaj piekę po raz pierwszy 😁
OdpowiedzUsuńNo i jak poszło? Pyszka na pewno !
UsuńCzy zwykłe mleko można zastąpić sojowym aby piernik był wegański?
OdpowiedzUsuńMożna :-) Smacznego!
Usuń