Farfalle w kolorowym sosie


woj len,olej kokosowy,olej lniany, farfalle makaron,przepis na makaron,makaron z pomidorami,makaron ze szpinakiem,katarzyna franiszyn luciano,z kuchni do kuchni,parmezan

Polecam to pyszne,kolorowe danie. Moje dzieci uwielbiają makarony. Powstają u mnie zawsze z potrzeby chwili i ze składników , które akurat znajdują się pod ręką. Takie są najlepsze!
 Tak było i tym razem!


Składniki
  • puszka pomidorów krojonych bez skóry
  • kawałeczek imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • mała cukinia
  • marchewka
  • papryka czerwona
  • garść mrożonego szpinaku-liście
  • kawałek białej kiełbasy (bez jelita)
  • czerwona cebula
  • pół łyżeczki curry, szczypta kurkumy
  • sól i pieprz do smaku
  • olej kokosowy do smażenia
  • olej lniany do podania 
  • parmezan do posypania
  • makaron forma farfalle
woj len,olej kokosowy,olej lniany, farfalle makaron,przepis na makaron,makaron z pomidorami,makaron ze szpinakiem,katarzyna franiszyn luciano,z kuchni do kuchni,parmezan

woj len,olej kokosowy,olej lniany, farfalle makaron,przepis na makaron,makaron z pomidorami,makaron ze szpinakiem,katarzyna franiszyn luciano,z kuchni do kuchni,parmezan

Paprykę pokrój w paski, cukinię i marchewkę w kawałki. Imbir zetrzyj na tarce, czosnek poszatkuj w plasterki, cebulę pokrój w piórka. Z kiełbasy ściągnij jelito, pokrój drobniej.

Zacznij gotować makaron zgodnie z przepisem podanym przez producenta na opakowaniu. Międzyczasie rozgrzej olej kokosowy na dużej patelni, na gorący wrzuć cebulę, czosnek,imbir. Dosmacz kurkumą, curry, solą i pieprzem. Podsmaż. Wrzuć kiełbasę, podsmaż. Po chwili dodaj paprykę, cukinię, marchewkę.
Przykryj i duś.
Dodaj pomidory, szpinak, zamieszaj i duś , aż marchewka zmięknie.
Dopraw w razie czego.

woj len,olej kokosowy,olej lniany, farfalle makaron,przepis na makaron,makaron z pomidorami,makaron ze szpinakiem,katarzyna franiszyn luciano,z kuchni do kuchni,parmezan


Odcedź makaron i dodaj do niego cały sos z patelni. Zamieszaj. 

woj len,olej kokosowy,olej lniany, farfalle makaron,przepis na makaron,makaron z pomidorami,makaron ze szpinakiem,katarzyna franiszyn luciano,z kuchni do kuchni,parmezan


Zetrzyj parmezan.
Możesz już wlać trochę oleju lnianego.

woj len,olej kokosowy,olej lniany, farfalle makaron,przepis na makaron,makaron z pomidorami,makaron ze szpinakiem,katarzyna franiszyn luciano,z kuchni do kuchni,parmezan


Rozłóż na talerze i jeszcze trochę parmezanu. Gotowe. Proste. Resztkowe. 

woj len,olej kokosowy,olej lniany, farfalle makaron,przepis na makaron,makaron z pomidorami,makaron ze szpinakiem,katarzyna franiszyn luciano,z kuchni do kuchni,parmezan

Pyszne!Jeśli zrobiłaś za dużo, to na drugi dzień elegancko możesz ten sam makaron zapiec, użyj jednak mozzarelli po wierzchu. Będzie pysznie!

woj len,olej kokosowy,olej lniany, farfalle makaron,przepis na makaron,makaron z pomidorami,makaron ze szpinakiem,katarzyna franiszyn luciano,z kuchni do kuchni,parmezan



Komentarze

  1. uwielbiam makarony szczególnie te które przygotowuje się szybko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis :) Wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kasiu, Twoje farfalle jadłabym z rozkoszą!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo smacznie wygląda i fajnie, że można zrobić też w formie zapiekanki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. czy jest ktoś kto nie lubi makaronu? Takie danie są boskie! Jak dla mnie pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Swietna propozycja, lubie makar k ny szczegolnie ze wzgledu na dziecibo sa szybkie, smaczne i dzieciaki je lubią

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!