Piernik czeski z zeszytu mamy. Lekko modyfikowany.

piernik czeski najlepszy,piernik,wypieki świąteczne,pierniki,masa grysikowa,toblerone,


Kolejny raz sięgam do starego ,pożółkłego zeszytu z przepisami mojej mamy. A w nim- słynny u nas w domu piernik czeski ,lekko modyfikowany ciemnym czekoladowym blatem.
Piernik czeski to u nas wspomnienie dzieciństwa.
Pyszny, niezawodny, a przede wszystkim taki, który poleży nawet 4 dni.
Im dłużej leży ,tym lepiej smakuje. Jest jak wino-dojrzewa.


Placek kroi się idealnie w kostkę i nadaje się na każdą imprezę! Super sprawa jak macie upiec coś do szkoły. Uwaga, najlepiej kroić go dopiero na drugi dzień!

piernik czeski najlepszy,piernik,wypieki świąteczne,pierniki,masa grysikowa,toblerone,


                                                         Składniki na ciasto
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 jaja
  • 150 g cukru
  • trochę przyprawy do piernika, jeśli jest dobra,aromatyczna, to wystarczy łyżeczka
  • 150 g masła (unikam margaryny)
  • łyżeczka proszku do pieczenia, płaska
  • szczypta sody
  • 2 łyżki prawdziwego miodu
  • 1 torebka cukru wanilinowego
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżko kakao

Masa grysikowa
  • 2 szklanki mleka
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 250 g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 jajko

Dodatkowo powidło śliwkowe.

piernik czeski najlepszy,piernik,wypieki świąteczne,pierniki,masa grysikowa,toblerone,


Połączyć wszystkie składniki na ciasto , wyrobić i podzielić na 4 równe części. Jedną część połączyć z kakao. Wszystkie 4 części zapakować w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.
Po upływie godziny ,każdą część rozwałkować na prostokątny placek i piec na złoty kolor.
W zeszycie nie ma podanego czasu ani temperatury, ale działamy intuicyjnie obserwując placki.
Każdy pieczemy osobno.
Odstawiamy sztywne blaty na bok. Gotowe blaty to już połowa sukcesu.

Teraz przygotowujemy masę grysikową. Gotujemy grysik na mleku i studzimy.Nie chcesz kożucha ? Przykryj garnek folią spożywczą.
Masło ucieramy z cukrem pudrem, jajkiem i dodajemy stopniowo zimny grysik, ucieramy. Możemy dodać aromat rumowy.

Każdy placek smarujemy powidłem i masą, ale w takiej kolejności. Placek-powidło-masa,spód drugiego placka ciemnego-powidło+cienka warstwa masy. Kładziemy powidłem do masy i znów powidło-masa-spód trzeciego powidłem-przykrywamy, potem czwarty blat ,który smarujemy po wierzchu masą. U mnie piernik został posypany surowym kakao i kawałkami krojonego Toblerone. Ale to ostatnie to już tylko moja słabość.
Wkładamy do lodówki.
Super się kroi i świetnie przewozi, podawać nie bezpośrednio z lodówki. On musi poleżeć w temperaturze pokojowej przed podaniem, stąd jest idealny na wszelkie imprezy.
Smacznego!

piernik czeski najlepszy,piernik,wypieki świąteczne,pierniki,masa grysikowa,toblerone,

piernik czeski najlepszy,piernik,wypieki świąteczne,pierniki,masa grysikowa,toblerone,





Komentarze

  1. Jest cudowny Kasiu!
    Mam wielką ochotę go zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kasiu, przypominasz atmosferę świat :) a tego nigdy za wiele.
    Ten piernik zapowiada się przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniałe ciasto pewnie jeszcze lepiej smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda świetnie i tak zapewne smakuje, na ciastach z zeszytu mamy jeszcze nigdy się nie zawiodłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Taki przekładaniec to raj dla podniebienia 😃

    OdpowiedzUsuń
  6. U mnie mówiło się na niego miodownik, pamietam pyszny byl :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepiękny! Muszę sobie zapisać ten przepis :) Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepis niesamowity, a samo ciasto wygląda jak z najlepszej cukierni ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie przepadam za piernikami, ale ten prezentuje się niesamowicie zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale mi smaka zrobiłaś! Zapisuję przepis! :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspaniały Kasiu :) ile ma warstw! Jestem zachwycona i jadłabym tu i teraz :D

    OdpowiedzUsuń
  12. W te Święta celowo nie piekłam piernika bo było mnóstwo innych wypieków, ale chyba skuszę się teraz. Fajnie to wygląda i nabrałam mega apetytu na to słodkie cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Podkradam przepis! Uwielbiam takie świąteczne ciacha z kremem! W tym roku zrobiłam miodownik i był hitem! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Prosiłabym o wymiar formy do pieczenia

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciasto mi się kruszy i rozpada nie wiem dla czego

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasem tak się dzieje, nie należy się tym przejmować! JA moje czasem po prostu doklejam do poprzedniej warstwy :-) Niekiedy mam do zrobienia np. 3 ciasta i jestem zmęczona i blaty upadają mi z wysokości i łamią się. Zbieram kawałki, i kleję. Nic nie widać po złożeniu, a smak ciągle ten sam :-)

      Usuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!