Kapusta z grzybami leśnymi

wigilia,kapsuta z grzybami,potrawy z kapusty, kiszona kapusta jest zdrowa


Tę pyszną kapustkę zajadamy nie tylko w Wigilię, ale przez cały rok! Bo kiszonki są zdrowe! Grzyby leśne to już taka nasza słabość, której trudno się oprzeć.


Uwaga-należy z kiszoną kapustą uważać, zwłaszcza osoby z problemami jelitowymi powinny ją jeść nie w dużych porcjach na raz.
Kapustę kiszoną otrzymujemy w wyniku fermentacji z udziałem szczepów bakterii tj. Leuconostoc, Lactobacillus i Pediococcus, po uprzednim zasoleniu. Cechuje ją długa trwałość i silny kwaśny smak, który powstaje z obecności kwasu mlekowego. Kapustę powinno się spożywać z kminkiem ,a osoby które go nie lubią tak jak ja,z kminkiem mielonym.
A grzyby...no cóż taka słabość, wspomnienie spacerów i ten zapach!

wigilia,kapsuta z grzybami,potrawy z kapusty, kiszona kapusta jest zdrowa



Składniki


1,5 kg kapusty kiszonej z marchewką
2 duże cebule
2 łyżki oleju rzepakowego lub kokosowego
sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy
spora ilość leśnych grzybów
sól,majeranek i pieprz do smaku

Na dzień przed gotowaniem namocz grzyby.
Kapustę przepłukaj, jeżeli jest mocno kwaśna, następnie ugotuj do miękkości w niewielkiej ilości wody, dodając liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego.
Cebulę posiekaj i usmaż na złoto , ale jej nie spal- następnie dodaj do potrawy. Dopraw majerankiem, solą i pieprzem.
Ugotuj grzyby, dodaj do kapusty , możesz grzyby zmielić, ale to niekonieczne.
Smacznego!


wigilia,kapsuta z grzybami,potrawy z kapusty, kiszona kapusta jest zdrowa

Komentarze

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!