Kapusta z grzybami leśnymi
Tę
pyszną kapustkę zajadamy nie tylko w Wigilię, ale przez cały rok!
Bo kiszonki są zdrowe! Grzyby leśne to już taka nasza słabość,
której trudno się oprzeć.
Uwaga-należy
z kiszoną kapustą uważać, zwłaszcza osoby z problemami
jelitowymi powinny ją jeść nie w dużych porcjach na raz.
Kapustę
kiszoną otrzymujemy w wyniku fermentacji z udziałem szczepów
bakterii tj. Leuconostoc, Lactobacillus i Pediococcus, po uprzednim
zasoleniu. Cechuje ją długa trwałość i silny kwaśny smak, który
powstaje z obecności kwasu mlekowego. Kapustę
powinno się spożywać z kminkiem ,a osoby które go nie lubią tak
jak ja,z kminkiem mielonym.
A
grzyby...no cóż taka słabość, wspomnienie spacerów i ten
zapach!
Składniki
1,5
kg kapusty kiszonej z marchewką
2
duże cebule
2
łyżki oleju rzepakowego lub kokosowego
sól,
pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy
spora
ilość leśnych grzybów
sól,majeranek i pieprz do smaku
Na
dzień przed gotowaniem namocz grzyby.
Kapustę
przepłukaj, jeżeli jest mocno kwaśna, następnie ugotuj do
miękkości w niewielkiej ilości wody, dodając liść laurowy i
kilka ziaren ziela angielskiego.
Cebulę
posiekaj i usmaż na złoto , ale jej nie spal- następnie dodaj do
potrawy. Dopraw majerankiem, solą i pieprzem.
Ugotuj
grzyby, dodaj do kapusty , możesz grzyby zmielić, ale to
niekonieczne.
Smacznego!
Byłam grzeczna...dostanę troszkę takiej kapuchy? ;)))
OdpowiedzUsuń