Wegetariański bigos z kapusty pekińskiej z suszoną śliwką i grzybami
Uwielbiam
kombinować z tego co mam w lodówce i łączyć ze sobą smaki
nieoczywiste.
Tak właśnie powstał pyszny i wyjątkowy wegetariański ,ale dość mocno
wyrazisty bigos.
Można
go zjeść samodzielnie lub jako dodatek.
Smakuje
tak na ciepło, jak na zimno.
Składniki
- kapusta pekińska
- garść suszonych grzybów
- garść suszonych śliwek
- olej koksoowy do smażenia
- 1 koncentrat pomidorowy lub jeśli wolisz łagodniejszą wersję- butelka passata rustica z kawałkami pomidorów
- sól i pieprz do smaku
- tarta na dużych oczkach marchewka
- opcjonalnie trochę mleka kokosowego
Grzyby
namocz. Po około 4 godzinach ugotuj je do miękkości pod
przykryciem. Odstaw.
Na
dużej patelni rozgrzej olej kokosowy i podsmaż marchewkę z pokrojoną w paski śliwką, dosmacz solą i pieprzem jak lubisz. Wsyp kapustę pekińską
poszatkowaną łącznie z częściami twardymi.
Przykryj
pokrywką, duś do miękkości, aż kapusta znacznie zmniejszy swoją
objętość.
Od
czasu do czasu zamieszaj.
Dodaj
grzyby razem z wodą, w której się gotowały oraz koncentrat
pomidorowy.
Duś
do chwili ,aż kapusta przejdzie kolorem, a płyn się nieco zredukuje i wtedy możesz dodać
opcjonalnie mleko kokosowe.
Bigos
najlepiej smakuje na drugi dzień,a na trzeci to już jest rewelacja.
Smacznego!
Mniam jakie pyszności, wpraszam się :-)
OdpowiedzUsuń