Wegetariański bigos z kapusty pekińskiej z suszoną śliwką i grzybami


bigos,wegetariański bigos,bigos z grzybami,jak zrobić bigos,katarzyna franiszyn luciano,z kuchni do kuchni,najlepszy blog o gotowaniu


Uwielbiam kombinować z tego co mam w lodówce i łączyć ze sobą smaki nieoczywiste.
Tak właśnie powstał pyszny i wyjątkowy wegetariański ,ale dość mocno wyrazisty bigos.


Można go zjeść samodzielnie lub jako dodatek.
Smakuje tak na ciepło, jak na zimno.

bigos,wegetariański bigos,bigos z grzybami,jak zrobić bigos,katarzyna franiszyn luciano,z kuchni do kuchni,najlepszy blog o gotowaniu

Składniki
  • kapusta pekińska
  • garść suszonych grzybów
  • garść suszonych śliwek
  • olej koksoowy do smażenia
  • 1 koncentrat pomidorowy lub jeśli wolisz łagodniejszą wersję- butelka passata rustica z kawałkami pomidorów
  • sól i pieprz do smaku
  • tarta na dużych oczkach marchewka
  • opcjonalnie trochę mleka kokosowego
bigos,wegetariański bigos,bigos z grzybami,jak zrobić bigos,katarzyna franiszyn luciano,z kuchni do kuchni,najlepszy blog o gotowaniu

bigos,wegetariański bigos,bigos z grzybami,jak zrobić bigos,katarzyna franiszyn luciano,z kuchni do kuchni,najlepszy blog o gotowaniu


Grzyby namocz. Po około 4 godzinach ugotuj je do miękkości pod przykryciem. Odstaw.
Na dużej patelni rozgrzej olej kokosowy i podsmaż marchewkę z pokrojoną w paski śliwką, dosmacz solą i pieprzem jak lubisz. Wsyp kapustę pekińską poszatkowaną łącznie z częściami twardymi.
Przykryj pokrywką, duś do miękkości, aż kapusta znacznie zmniejszy swoją objętość.
Od czasu do czasu zamieszaj.
Dodaj grzyby razem z wodą, w której się gotowały oraz koncentrat pomidorowy.
Duś do chwili ,aż kapusta przejdzie kolorem, a płyn się nieco zredukuje i wtedy możesz dodać opcjonalnie mleko kokosowe.
Bigos najlepiej smakuje na drugi dzień,a na trzeci to już jest rewelacja.
Smacznego!

bigos,wegetariański bigos,bigos z grzybami,jak zrobić bigos,katarzyna franiszyn luciano,z kuchni do kuchni,najlepszy blog o gotowaniu





Komentarze

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!