Biała kiełbasa w białym winie ze szpinakiem, perłowymi cebulkami i dymionym masłem


Sokołów,naturrino,wędliny bez konserwantów,biała kiełbasa naturrino,kiełbasa duszona w winie, szpinak,katarzyna franiszyn luciano,z kuchni do kuchni,






     To wspaniałe i nad wyraz aromatyczne, świąteczne danie, przygotowywaliśmy na Warsztatach Wielkanocnych z firmą Sokołów. Autorką przepisu jest Sandra Kotowicz.
Przepis świąteczny i pyszny. Na długo zapada w pamięci.
Minimalizm w składnikach, fuzja smaku.


W tym wypadku żaden składnik nie może zostać pominięty, szczególnie...siano!
Od razu to mówię, gdyż przygotowałam jedno danie z użyciem siana, a drugie identyczne, ale już bez siana. Bezdyskusyjnie są to dwie różne rzeczy. I od razu lećcie do zoologicznego po ekologiczne sianko.

Sokołów,naturrino,wędliny bez konserwantów,biała kiełbasa naturrino,kiełbasa duszona w winie, szpinak,katarzyna franiszyn luciano,z kuchni do kuchni,

Sokołów,naturrino,wędliny bez konserwantów,biała kiełbasa naturrino,kiełbasa duszona w winie, szpinak,katarzyna franiszyn luciano,z kuchni do kuchni,

Sokołów,naturrino,wędliny bez konserwantów,biała kiełbasa naturrino,kiełbasa duszona w winie, szpinak,katarzyna franiszyn luciano,z kuchni do kuchni,

Składniki na 5 porcji
  • 5 białych kielbas Sokołów Naturrino (w opakowaniu jest ich akurat 5, a Naturrino w nazwie nie jest przez przypadek. Tradycyjna biała kiełbasa cienka w naturalnym jelicie, przygotowana z 94% mięsa wieprzowego. Niezwykle soczysta i aromatyczna o wyśmienitym bukiecie smakowym, który zawdzięcza między innymi dodatkowi takich przypraw jak: pieprz biały, majeranek i czosnek. Jest bogata w białko, nie zawiera konserwantów, glutaminianu sodu i fosforanów )
  • 120 ml białego wytrawnego wina. Mnie się chlupnęło 150 ml.
  • 100 g szpinaku
  • 100 g cebulek perłowych
  • 1 mała cukinia baby
  • 20 g miodu
  • 50 g suszonych pomidorów
  • 100 g masła
  • 1 garść siana
  • sól i pieprz do smaku

Sokołów,naturrino,wędliny bez konserwantów,biała kiełbasa naturrino,kiełbasa duszona w winie, szpinak,katarzyna franiszyn luciano,z kuchni do kuchni,

Sokołów,naturrino,wędliny bez konserwantów,biała kiełbasa naturrino,kiełbasa duszona w winie, szpinak,katarzyna franiszyn luciano,z kuchni do kuchni,


Sokołów,naturrino,wędliny bez konserwantów,biała kiełbasa naturrino,kiełbasa duszona w winie, szpinak,katarzyna franiszyn luciano,z kuchni do kuchni,


Kiełbasę sparz i zdejmij osłonkę. Pokrój w plastry o grubości 1,5 cm. Masło trzeba poddymić w garnku z podpalonym sianem i zostawić tak na 20 minut minimum. Cebulki odsączyć z zalewy i skarmelizować z miodem.
Dodać pokrojoną w cienkie plastry cukinię (nie oieraj cukinii), suszone pomidory pokrojone w paski oraz kiełbasę.
Całość dusić na dużym ogniu, stopniowo podlewając winem.
Aromat jest fantastyczny.

Sokołów,naturrino,wędliny bez konserwantów,biała kiełbasa naturrino,kiełbasa duszona w winie, szpinak,katarzyna franiszyn luciano,z kuchni do kuchni,

Na koniec dodać szpinak, sól, pieprz i dymione masło.
Przemieszać do rozpuszczenia masła. Ze stawić z ognia. Podawać z liśćmi świeżego szpinaku.
Danie proste ,ale niesamowicie aromatyczne dzięki między innymi dlatego, że zostało dodane dymione masło.
Polecam, powtórzę jeszcze niejeden raz.
Smacznego!

Sokołów,naturrino,wędliny bez konserwantów,biała kiełbasa naturrino,kiełbasa duszona w winie, szpinak,katarzyna franiszyn luciano,z kuchni do kuchni,




Komentarze

  1. Pyszny i bardzo oryginalny przepis.
    To chyba sokołowski?

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Jest w tym daniu coś co wciąga...nie da się nie zjeść dokładki!

      Usuń
  3. Jakie fajnie, niebanalne danie! Myślę, że mój maż chętnie by go spróbował :)

    OdpowiedzUsuń
  4. to musi być pyszne!
    kiedyś jadłam rybę z takim własnie dymiącym siankiem, po prostu bajka!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo podoba mi się dodatek suszonych pomidorów i cukinii, bo to jedne z moich ulubionych składników :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To danie można jeść na okrągło. Fajnie pachną również lekko dymione pomieszczenia :-P

      Usuń
  6. To siano mnie totalnie zaintrygowało!

    OdpowiedzUsuń
  7. Było pyszne :-) mi również na warsztatach bardzo smakowało! Od tamtego czasu robiłam juz 2 razy :-D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie zjedzona dwa razy i na Święta będzie gwożdziem programu :-)

      Usuń
  8. Mmm zjadłabym teraz taką kiełbasę. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię białą kiełbasę :) w takim połączeniu jeszcze nie próbowałam. Musi być pyszna!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak Justynko, jest genialna w smaku i taka prosta w wykonaniu.

      Usuń
  10. Bardzo ciekawy pomysł na niecodzienną odsłonę kiełbasy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, przepis dopracowany w każdym calu. Podoba mi się takie nieoczywiste łączenie składników.

      Usuń
  11. Zaintrygowalaś mnie, bialej kielbasy w winie nie probowalam jeszcze

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest pysznie! Na Sycylii białą kiełbasę przyrządza się tylko z dodatkiem białego wina :-)

      Usuń
  12. Pomysł super, ale nie robiłam niczego z poddymionym sianem i kompletnie nie wiem, jak się to robi. Mogłabyś mi wytłumaczyć? I jak dodajemy to masło? To siano się je potem, czy jak? ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem jak ja robiłam.Układamy siano na spodzie głębokiego talerza, na środku robimy miejsce i kładziemy talerzyk z masłem.Podpalamy siano i szybko przykrywamy czymś okrągłym naczyniem, szklanym lub metalowym. Ogień zgaśnie i powstanie dym, który będzie uwięziony pod szczelną kopułą...Nie zaglądamy choć będzie korciło, bo dym się ulotni i całą operację diabli wezmą....Siano zwęglone wyrzucamy oczywiście, masło dodajemy prosto z talerzyka :-)

      Usuń
    2. Nie polecam pominąć tego dymionego masła gdyz ten szczegół jest niezbędny aby to wyszło i smakowało..właśnie tak jak smakuje! ;-)

      Usuń
    3. Dzięki za instrukcję, spróbuję!

      Usuń
  13. Biała kiełbasa?!? A podana tak pięknie ze można by podać ja na przyjęciu

    OdpowiedzUsuń
  14. Czy mogę prosić o informację co znaczy "poddymić masło z sianem"? Nie bardzo rozumiem na czym to polega.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem jak ja robiłam.Układamy siano na spodzie głębokiego talerza, na środku robimy miejsce i kładziemy talerzyk z masłem.Podpalamy siano i szybko przykrywamy czymś okrągłym naczyniem, szklanym lub metalowym. Ogień zgaśnie i powstanie dym, który będzie uwięziony pod szczelną kopułą...Nie zaglądamy choć będzie korciło, bo dym się ulotni i całą operację diabli wezmą....

      Usuń
  15. Jak zrobić to sianko (znaczy sianko wiem - kupić lub iść do ciotki na wieś;) )i dymione masło by było idealne? Pojęcia nie mam, prosze o pomoc:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem jak ja robiłam.Układamy siano na spodzie głębokiego talerza, na środku robimy miejsce i kładziemy talerzyk z masłem.Podpalamy siano i szybko przykrywamy czymś okrągłym naczyniem, szklanym lub metalowym. Ogień zgaśnie i powstanie dym, który będzie uwięziony pod szczelną kopułą...Nie zaglądamy choć będzie korciło, bo dym się ulotni i całą operację diabli wezmą....

      Usuń
    2. Nie można pominąć tego masła, robiłam bez dymionego masła. Nie to samo, zupełnie coś innego!

      Usuń
  16. Białą kiełbasę jadłem tylko w żurku. Chyba czas spróbować czegoś nowego :).

    OdpowiedzUsuń


  17. To brzmi jak niezwykle apetyczne i aromatyczne danie! Warsztaty kulinarne z udziałem firmy Sokołów to zawsze gwarancja ciekawych i pysznych przepisów.Tworzenie potraw z minimalną ilością składników, a jednocześnie uzyskanie fantastycznych połączeń smakowych to prawdziwe sztuki kulinarne. Dziękujemy za podzielenie się przepisem i doświadczeniem :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!