Zupa marchewkowo -pomidorowa z pestkami dyni i siemieniem lnianym
Pyszna,
nad wyraz prosta, rozgrzewająca brzuszek zupa pomidorowa z
marchewką. Robiona na oko, ilość składników dowolna.
I
tak będzie pyszna! A co ważne , bardzo zdrowa!
Składniki
- kilka marchewek
- pomidory z puszki
- czerwona cebula
- kawałek świeżego kłącza imbiru
- sól u mnie himalajska różowa
- mleko kokosowe
- łyżeczka kurkumy
- łyżeczka curry
- olej kokosowy extra virgin
- pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
W
dużym garnku z grubym dnem rozgrzej trochę oleju kokosowego. Dodaj
pokrojoną w pióra cebulę i starty korzeń imbiru. Dopraw kurkumą
i curry.
Smaż
około 3 minut.
Dodaj
marchewkę obraną i pokrojoną w kostkę. Podduś chwilkę. Wlej
pomidory krojone z puszki. Możesz jedną puszkę, możesz dwie.
Dosmacz
solą i przykryj garnek. Gotuj około 15 minut ,aż marchewką
zmięknie.
W
razie czego dopraw tak, jak lubisz.
Dodaj
mleko kokosowe i ugotowaną kaszę jaglaną, gotuj jeszcze 5 minut,
a następnie wszystko zblenduj na gładki , aksamitny krem. Podawaj z
siemieniem lnianym i pestkami dyni.
Zupa
jest pyszna. Rozgrzewa. Dodaje sił!
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!