Ciasto gryczane


Paweł MAłecki,cukiernia lidla,mistrz cukiernictwa,ciasto z kaszy gryczanej, zdrowe ciasto,wegetariańskie wypieki,proste ciasto czekoladowe,


To ciasto gryczane skradnie Wam serce. Mocno czekoladowe, niesamowicie aromatyczne i...autorstwa Mistrza Pawła Małeckiego z książki "Cukiernia Lidla". Sięgam po tę książkę za każdym razem, kiedy muszę mieć pewność, że wypiek na pewno się powiedzie.



Czas : 90 minut
Blaszka: 30x11cm

Składniki na ciasto
  • 180 g kaszy gryczanej (ugotowanej m.w w 400 ml wody)
  • 5 jajek
  • 180 g cukru trzcinowego
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 120 g mąki pszennej tortowej lub orkiszowej
  • 150 g masła
  • 150 g czekolady deserowej 70%
  • 50 g suszonych żurawin, posiekanych
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 25 g orzechów ziemnych solonych grubo posiekanych

Polewa czekoladowa
  • 50 ml śmietanki UHT 30 %
  • 100 g czekolady deserowej 70%
  • 20 miękkiego masła

dekoracja
  • 25 g orzechów ziemnych solonychgrubo posiekanych


CIASTO
Kaszę gryczaną gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu, mniej więcej przez 20-25 minut, do miękkości, odstawiamy do wystudzenia. Po ugotowaniu i wystudzeniu kaszę mielemy , używając maszynki do mielenia mięsa lub blendera z ostrymi nożami. W garnku rozpuszczamy masło.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Do rozpuszczonego masła dodajemy kawałki czekolady , całość podgrzewamy, cały czas mieszając, aż do momentu roztopienia czekolady.
Jaja ubijamy z cukrem trzcinowym i wanilinowym na puszystą pianę. Dalej ubijając jajka, stopniowo dodajemy czekoladę z masłem oraz zmiksowana kaszę. Do ciasta wsypujemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy .Na koniec dodajemy posiekane żurawiny i orzechy ziemne.
Ciasto przekładamy do blaszki .Pieczemy w temperaturze 180 stopni C (termoobieg) lub 190-200 stopni C (bez termoobiegu) mniej więcej przez 35-45 minut (do próby suchego patyczka). Odstawiamy do wystygnięcia.

POLEWA CZEKOLADOWA
Zagotowujemy śmietankę. Kawałki czekolady wrzucamy do gotującej się śmietanki, mieszamy do momentu roztopienia się czekolady .Następnie dodajemy miękkie masło. Mieszamy .

Powierzchnię wystudzonego ciasta możemy wyrównać za pomocą noża. Delikatnie polewamy polewą czekoladową i posypujemy posiekanymi orzechami ziemnymi.
Smacznego!
Będziecie szczerze zachwyceni!

Paweł MAłecki,cukiernia lidla,mistrz cukiernictwa,ciasto z kaszy gryczanej, zdrowe ciasto,wegetariańskie wypieki,proste ciasto czekoladowe,


Komentarze

  1. Ciekawa jestem czy Julek z Mikołajem zjedliby takie ciasto... A Twoim dziewczynom smakowało?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmmm...dobre pytanie ;-) To zależy. Moje jedzą nawet surową cebulę i rzodkiewki z liśćmi :-) to takie ciasto jest dla nich rarytasem pierwsza klasa. Powinni nic nie zauważyć :-P Zjedzą!

      Usuń
  2. Nazwa trochę myląca, bo zawiera prawie tyle samo mąki pszennej, a jak ktoś szuka gryczanego to ma na myśli jego podstawę w składnikach :)
    I zdrowe? Zwykła biała mąka, czekolada deserowa zamiast gorzkiej no i ten cukier wanilinowy...chociaż prawdziwą wanilię trzeba było dać :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzymałam się kurczowo przepisu, składników i oryginalnego słownictwa.
      Użyłam czekolady deserowej o zawartości 70% miazgi kakaowej , gorzka ma od 70% do 95 % miazgi kakaowej i pomimo ,że ta ostatnia jest bardziej wartościowa- stawiam na deserową 70 % . :-) Gdybym zmieniła składniki w sposób tak drastyczny, przepis już nie byłby przepisem P.Małeckiego, ale pomyślę nad tym w przyszłości. :-P

      Usuń
  3. robię często gryczane ciasteczka, ale ciasto też muszę wypróbować, wygląda super!

    OdpowiedzUsuń
  4. nie preferuję kaszy gryczanej, wolę jaglaną, ale przepis ciekawy i zapewne warto wypróbowania; fajnie, że coraz zdrowiej się odżywiamy i unikamy tuczącej mąki pszennej, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny patent na przemycienie kaszy gryczanej :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Gryczanych słodkości jeszcze nie robiłam, aczkolwiek kaszę gryczana uwielbiam :D
    A ciacho pewnie zjadłaś już, prawda? :P nie podzieliłaś się ZNOWU!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jakoś wyszło samo z tej blaszki i rozeszło się nam...zapewne po kościach :-P

      Usuń
  7. Pamiętam ten przepis! Też mam tę książkę :) Tak podaną kaszę gryczaną mogę jeść o każdej porze :)

    OdpowiedzUsuń
  8. To ciasto mówi do mnie - zrób mnie natychmiast!

    OdpowiedzUsuń
  9. Prezentuję się bardzo smakowicie. Czekolada i żurawina, uwielbiam. Mam ochotę pokusić się na Twoje rarytasy :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciekawy pomysł z tą kaszą gryczaną - myślałam, że będzie z mąką. Na pewno miłośnicy czekolady nie byliby zawiedzeni :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Naprawdę? Ja jakoś nie mam przekonania do przepisów Małeckiego z strony Lidla. Serio Ci się sprawdzają bezbłędnie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, mam swoje dwie ulubione książki do wypieków. Z książki Cukiernia Lidla niektóre przepisy miały swoje bisy i dokładki :-) Metodą prób i błędów modyfikuję wielkości blaszek :-P

      Usuń
  12. O takiego ciasta jeszcze nie robiłam, chociaz np. jaglane często u nas gości :) musze koniecznie wypróbować przepis :*

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!