Sernik piernikowy
Pyszny
sernik autorstwa Mistrza Pawła Małeckiego z książki "Cukiernia
Lidla".
Smak
sernika pozostanie Wam długo w pamięci, gdyż jest wyjątkowy i
niepowtarzalny.
Udało mi się uratować te dwa kawałki ,aby Wam pokazać na zdjęciu jak wygląda. Miłośnicy piernika i sernika będą zachwyceni
takim połączeniem smaków!
Podaję
składniki na blachę o wymiarach 24 x 34 cm czyli na jedną porcję.
Moja
blaszka była dwa razy większa, podwoiłam zatem ilość składników.
Kruche
ciasto czekoladowe
- 200 g mąki pszennej typ 650
- 15 g kakao
- 5 g przyprawy do piernika
- 75 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 150 g masła (lub margaryny, ja użyłam masła)
- 1 żółtko
Spód
piernikowy
- 180 g masła ( lub margaryny)
- 140 g czekolady deserowej
- 100 g miodu
- 15 g przyprawy do piernika
- 4 jaja
- 40 g cukru trzcinowego
- 2 opakowania cukru wanilinowego
- 125 g mąki pszennej tortowej
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 10 g proszku do pieczenia
Masa
serowa
- 1 kg twarogu sernikowego
- 150 g cukru
- 50 g miękkiego masła
- 2 opakowania cukru wanilinowego
- 40 g budyniu waniliowego w proszku
- 200 ml śmietanki UHT 30 %
- 4 jaja
Cukier
puder do dekoracji
KRUCHE
CIASTO CZEKOLADOWE
Mąkę
i kakao przesiewamy do naczynia miksera, dodajemy przyprawę do
piernika , cukier i cukier wanilinowy oraz masło. Wszystkie
składniki wyrabiamy za pomocą miksera. W trakcie wyrabiania
dodajemy żółtko. Kiedy składniki się połączą, z ciasta
formujemy wałek, który owijamy folią spożywczą , i wstawiamy do
zamrażalnika na 40-50 minut.
SPÓD
PIERNIKOWY
W
garnku ,na małym ogniu rozpuszczamy masło,czekoladę i miód, cały
czas mieszając. Następnie dodajemy przyprawę do piernika.Mieszamy.
Całość mocno podgrzewamy do ok. 60-70 stopni C, ale nie
zagotowujemy. Następnie zestawiamy z ognia i studzimy do temperatury
30-35 stopni C.
Ubijamy
jaja z cukrem trzcinowymi cukrem wanilinowym na puszystą masę. Mąkę
tortową, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiewamy
przez sito, a następnie łączymy z ubitymi jajami i przestudzoną
masą czekoladową. Całość wlewamy do formy wyłożonej papierem
do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 160 stopni C (termoobieg) lub
170-180 stopni C (bez termoobiegu) przez 18-20 minut.
Upieczone
ciasto studzimy, po czym za pomoca noża skrawamy górną warstwę,
która posłuży nam jako posypka do masy serowej.
MASA
SEROWA
Do
naczynia miksera wkładamy twaróg sernikowy, dodajemy cukier, masło,
cukier wanilinowy oraz budyń. Wszystkie składniki mieszamy za
pomocą miksera. Podczas mieszania stopniowo dodajemy śmietankę.
Kiedy składniki się połączą, dodajemy stopniowo po jednym jajku,
mieszamy do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji. Gotową masę
równomiernie rozprowadzamy na piernikowym spodzie.. Na tarce
ścieramy do czystej miseczki odkrojony wcześniej wierzch spodu
piernikowego. Kruche ciasto czekoladowe wyjmujemy z zamrażalnika ,
za pomocą tarki ścieramy ze zmrożonego ciasta paski, którymi
stopniowo posypujemy wierzch sernika. Ostatnią część startego
czekoladowego ciasta łączymy ze startymi okruchami spodu
piernikowego, mieszamy i również posypujemy nimi wierzch ciasta.
Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180
stopni C (bez termoobiegu) i pieczemy około 50 minut. Sernik
studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika około 20-25 minut.
Przestudzony
sernik posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego
!
świetna książka, przepisy Pawła Małeckiego zawsze się udają :)
OdpowiedzUsuńIdealne ciasto na weekend❤
OdpowiedzUsuńPyszne smaki!
OdpowiedzUsuńMogłabym jeść i jeść...
Wygląda tak pysznie i chętnie bym spróbowała, choć odstrasza mnie trochę ta długa lista składników.
OdpowiedzUsuńUwielbiam piernikowe smaki i mogłabym jeść cały rok takie aromatyczne słodkości :)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się wyśmienicie! :)
OdpowiedzUsuńWspaniały sernik! :-) piekłam go niedawno, dla mnie bajka! :-)
OdpowiedzUsuńAaaach obłędny! Serniki uwielbiam a to zestawienie brzmi i wyglada mega!
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja i na dodatek połączenie dwoch ulubionych ciast piernik i sernik <3
OdpowiedzUsuńMam ślinotok! Wygląda cudnie, bardzo apetyczny.
OdpowiedzUsuńTeż mam tę książkę, ale piernik to nie moja bajka, nie sprawdzałam tego przepisu. wygląda apetycznie 😃
OdpowiedzUsuńJestem pewna, że jest obłędny!
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda! Mam tę książkę w domu i przeglądałam ją kilkadziesiąt razy, a to ciacho nie rzuciło mi się w oczy! :)
OdpowiedzUsuńAle pięknie wygląda. Uwielbiam takie ciasta o każdej porze roku <3
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda aż kusi
OdpowiedzUsuńA czy śmietanka 30% ma być z lodówki czy ciepła?
OdpowiedzUsuńZ lodówki
Usuń