Sernik piernikowy


mistrz paewł małecki,cukiernia lidla,kuchnia lidla,sernik,jak zrobić sernik z wiaderka,jak zrobić piernik,prosty wypiek na święta,lidl,gazetka lidl,


Pyszny sernik autorstwa Mistrza Pawła Małeckiego z książki "Cukiernia Lidla".
Smak sernika pozostanie Wam długo w pamięci, gdyż jest wyjątkowy i niepowtarzalny.
Udało mi się uratować te dwa kawałki ,aby Wam pokazać na zdjęciu jak wygląda. Miłośnicy piernika i sernika będą zachwyceni takim połączeniem smaków!


Podaję składniki na blachę o wymiarach 24 x 34 cm czyli na jedną porcję.
Moja blaszka była dwa razy większa, podwoiłam zatem ilość składników.

Kruche ciasto czekoladowe
  • 200 g mąki pszennej typ 650
  • 15 g kakao
  • 5 g przyprawy do piernika
  • 75 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 150 g masła (lub margaryny, ja użyłam masła)
  • 1 żółtko

Spód piernikowy
  • 180 g masła ( lub margaryny)
  • 140 g czekolady deserowej
  • 100 g miodu
  • 15 g przyprawy do piernika
  • 4 jaja
  • 40 g cukru trzcinowego
  • 2 opakowania cukru wanilinowego
  • 125 g mąki pszennej tortowej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 10 g proszku do pieczenia

Masa serowa
  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 150 g cukru
  • 50 g miękkiego masła
  • 2 opakowania cukru wanilinowego
  • 40 g budyniu waniliowego w proszku
  • 200 ml śmietanki UHT 30 %
  • 4 jaja

Cukier puder do dekoracji


KRUCHE CIASTO CZEKOLADOWE
Mąkę i kakao przesiewamy do naczynia miksera, dodajemy przyprawę do piernika , cukier i cukier wanilinowy oraz masło. Wszystkie składniki wyrabiamy za pomocą miksera. W trakcie wyrabiania dodajemy żółtko. Kiedy składniki się połączą, z ciasta formujemy wałek, który owijamy folią spożywczą , i wstawiamy do zamrażalnika na 40-50 minut.

SPÓD PIERNIKOWY
W garnku ,na małym ogniu rozpuszczamy masło,czekoladę i miód, cały czas mieszając. Następnie dodajemy przyprawę do piernika.Mieszamy. Całość mocno podgrzewamy do ok. 60-70 stopni C, ale nie zagotowujemy. Następnie zestawiamy z ognia i studzimy do temperatury 30-35 stopni C.
Ubijamy jaja z cukrem trzcinowymi cukrem wanilinowym na puszystą masę. Mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sito, a następnie łączymy z ubitymi jajami i przestudzoną masą czekoladową. Całość wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 160 stopni C (termoobieg) lub 170-180 stopni C (bez termoobiegu) przez 18-20 minut.
Upieczone ciasto studzimy, po czym za pomoca noża skrawamy górną warstwę, która posłuży nam jako posypka do masy serowej.

MASA SEROWA
Do naczynia miksera wkładamy twaróg sernikowy, dodajemy cukier, masło, cukier wanilinowy oraz budyń. Wszystkie składniki mieszamy za pomocą miksera. Podczas mieszania stopniowo dodajemy śmietankę. Kiedy składniki się połączą, dodajemy stopniowo po jednym jajku, mieszamy do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji. Gotową masę równomiernie rozprowadzamy na piernikowym spodzie.. Na tarce ścieramy do czystej miseczki odkrojony wcześniej wierzch spodu piernikowego. Kruche ciasto czekoladowe wyjmujemy z zamrażalnika , za pomocą tarki ścieramy ze zmrożonego ciasta paski, którymi stopniowo posypujemy wierzch sernika. Ostatnią część startego czekoladowego ciasta łączymy ze startymi okruchami spodu piernikowego, mieszamy i również posypujemy nimi wierzch ciasta. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (bez termoobiegu) i pieczemy około 50 minut. Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika około 20-25 minut.
Przestudzony sernik posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego !

mistrz paewł małecki,cukiernia lidla,kuchnia lidla,sernik,jak zrobić sernik z wiaderka,jak zrobić piernik,prosty wypiek na święta,lidl,gazetka lidl,


Komentarze

  1. świetna książka, przepisy Pawła Małeckiego zawsze się udają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne smaki!
    Mogłabym jeść i jeść...

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda tak pysznie i chętnie bym spróbowała, choć odstrasza mnie trochę ta długa lista składników.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam piernikowe smaki i mogłabym jeść cały rok takie aromatyczne słodkości :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Prezentuje się wyśmienicie! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniały sernik! :-) piekłam go niedawno, dla mnie bajka! :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Aaaach obłędny! Serniki uwielbiam a to zestawienie brzmi i wyglada mega!

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszna propozycja i na dodatek połączenie dwoch ulubionych ciast piernik i sernik <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Mam ślinotok! Wygląda cudnie, bardzo apetyczny.

    OdpowiedzUsuń
  10. Też mam tę książkę, ale piernik to nie moja bajka, nie sprawdzałam tego przepisu. wygląda apetycznie 😃

    OdpowiedzUsuń
  11. Przepysznie wygląda! Mam tę książkę w domu i przeglądałam ją kilkadziesiąt razy, a to ciacho nie rzuciło mi się w oczy! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale pięknie wygląda. Uwielbiam takie ciasta o każdej porze roku <3

    OdpowiedzUsuń
  13. A czy śmietanka 30% ma być z lodówki czy ciepła?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!