Lekkostrawne leczo (krem) z cukinii i pieczonej papryki



tradycyjne leczo,lekkostrawneleczo,choroba refluksowa przełyku,dieta w WZJG,problemy jelitowe,pieczona papryka,leczo z cukinii,groszek ptysiowy brześć,najlepszy blog kulinarny,z kuchni do kuchni


Ta węgierska ,tradycyjna potrawa, na stałe zagościła na naszych polskich stołach. Nic dziwnego- jest pyszna i można się nią zajadać bez wyrzutów sumienia.

 Można ją zabrać dosłownie wszędzie w lunch boxie z dodatkiem ulubionej kaszy czy ryżu! Można je przygotować na kilka sposobów, w wersji mięsnej i bezmięsnej.
U mnie dzisiaj leczo w wersji kremowej, lekkostrawnej z pieczonej papryki i cukinii z dodatkiem groszku ptysiowego BRZEŚĆ.

tradycyjne leczo,lekkostrawneleczo,choroba refluksowa przełyku,dieta w WZJG,problemy jelitowe,pieczona papryka,leczo z cukinii,groszek ptysiowy brześć,najlepszy blog kulinarny,z kuchni do kuchni,

tradycyjne leczo,lekkostrawneleczo,choroba refluksowa przełyku,dieta w WZJG,problemy jelitowe,pieczona papryka,leczo z cukinii,groszek ptysiowy brześć,najlepszy blog kulinarny,z kuchni do kuchni


tradycyjne leczo,lekkostrawneleczo,choroba refluksowa przełyku,dieta w WZJG,problemy jelitowe,pieczona papryka,leczo z cukinii,groszek ptysiowy brześć,najlepszy blog kulinarny,z kuchni do kuchni,

Wersja lekkostrawna przyda się tym, którzy cierpią na WZJG i chorobę refluksową, stąd między innymi papryka pieczona, obrana ze skóry.


Składniki
  • 6 czerwonych papryk (może być więcej)
  • 4 ząbki czosnku
  • pół butelki dobrego sugo pomidorowego
  • 3 cukinie-u mnie dwie żółte i jedna duża zielona obrane ze skóry
  • 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • garść żółtej fasolki szparagowej
  • 2 marchewki
  • kilka różyczek kalafiora
  • kawałeczek selera
  • 3 cebule
  • ok.6 łyżek oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • chuda, wędzona swojska kiełbasa (ile chcecie)
  • natka pietruszki
  • groszek ptysiowy u mnie BRZEŚĆ
tradycyjne leczo,lekkostrawneleczo,choroba refluksowa przełyku,dieta w WZJG,problemy jelitowe,pieczona papryka,leczo z cukinii,groszek ptysiowy brześć,najlepszy blog kulinarny,z kuchni do kuchni

tradycyjne leczo,lekkostrawneleczo,choroba refluksowa przełyku,dieta w WZJG,problemy jelitowe,pieczona papryka,leczo z cukinii,groszek ptysiowy brześć,najlepszy blog kulinarny,z kuchni do kuchni


Najpierw rozgrzej piekarnik do 190 stopni, paprykę umyj, przekrój na pół, pozbaw gniazd nasiennych i poukładaj na papierze do pieczenia. Upiecz do tzw. Lekko czarnej skórki, będzie już sama odchodziła od papryki.
Następnie wyjmij i włóż do szklanej miski i przykryj talerzem.
Zostaw tak na 15 minut.

tradycyjne leczo,lekkostrawneleczo,choroba refluksowa przełyku,dieta w WZJG,problemy jelitowe,pieczona papryka,leczo z cukinii,groszek ptysiowy brześć,najlepszy blog kulinarny,z kuchni do kuchni

tradycyjne leczo,lekkostrawneleczo,choroba refluksowa przełyku,dieta w WZJG,problemy jelitowe,pieczona papryka,leczo z cukinii,groszek ptysiowy brześć,najlepszy blog kulinarny,z kuchni do kuchni

Kiedy trochę ostygną, obierz je ze skórki i odstaw na bok.
Cebulę przekrój na pół i pokrój w plasterki, a te podduś w dużym garnku o grubym dnie, na oliwie z oliwek z pokrojoną, pozbawioną skóry kiełbasą. Dodaj czosnek pokrojony w plasterki. Do całości dodaj paprykę, fasolkę szparagową, marchewkę pokrojoną w kawałki, kawałeczki selera, cukinię,kalafior. Zalej szklanka wody , dosmacz solą i papryką. Duś pod przykryciem do miękkości (przede wszystkim marchewki). Dodaj pół butelki sugo pomidorowego. Sugo to gęstsza wersja salsy pomidorowej. Te dobre są tak gęste, że trudno je wytrząsnąć z butelki.
Dodaj natkę z pietruszki.
W zasadzie leczo jest już gotowe!

tradycyjne leczo,lekkostrawneleczo,choroba refluksowa przełyku,dieta w WZJG,problemy jelitowe,pieczona papryka,leczo z cukinii,groszek ptysiowy brześć,najlepszy blog kulinarny,z kuchni do kuchni

U mnie jednak dzieli się je na dwa. Jedni zjadają wersję tradycyjną,a dwie osoby muszą mieć wszystko zblendowane na gładki i gęsty krem. 

tradycyjne leczo,lekkostrawneleczo,choroba refluksowa przełyku,dieta w WZJG,problemy jelitowe,pieczona papryka,leczo z cukinii,groszek ptysiowy brześć,najlepszy blog kulinarny,z kuchni do kuchni

tradycyjne leczo,lekkostrawneleczo,choroba refluksowa przełyku,dieta w WZJG,problemy jelitowe,pieczona papryka,leczo z cukinii,groszek ptysiowy brześć,najlepszy blog kulinarny,z kuchni do kuchni


tradycyjne leczo,lekkostrawneleczo,choroba refluksowa przełyku,dieta w WZJG,problemy jelitowe,pieczona papryka,leczo z cukinii,groszek ptysiowy brześć,najlepszy blog kulinarny,z kuchni do kuchni


Powiem Wam tylko tyle, że pomimo, iż są to jednakowe dania, smakują zupełnie inaczej. Przyznam szczerze wersja zblendowana smakuje mi o wiele bardziej!
Do kremu z leczo dodajemy od serca groszek ptysiowy , który ubogaca całość i podkręca smak. Jedynym problemem jest tylko fakt, że dzieciaki sypią sobie od serca. Wcale się nie dziwię, gdyż groszek ptysiowy nawet sam w sobie jest pyszny!
Smacznego!

tradycyjne leczo,lekkostrawneleczo,choroba refluksowa przełyku,dieta w WZJG,problemy jelitowe,pieczona papryka,leczo z cukinii,groszek ptysiowy brześć,najlepszy blog kulinarny,z kuchni do kuchni

tradycyjne leczo,lekkostrawneleczo,choroba refluksowa przełyku,dieta w WZJG,problemy jelitowe,pieczona papryka,leczo z cukinii,groszek ptysiowy brześć,najlepszy blog kulinarny,z kuchni do kuchni


Komentarze

  1. Jakie to wszystko apetyczne! Jak dla mnie dania idealne właśnie teraz, na jesień :* A groszk ptysiowy Brześć uwielbiam :D

    OdpowiedzUsuń
  2. pycha! marzyłam dziś o takiej zupie, dlatego porywam miseczkę i dodatkową porcję ptysiowego groszku :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny pomysł, to w sumie taka zupka :) Uwielbiam wszystko z pieczoną papryką :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale super pomysł by dodac groszek ptysiowy. Zupka bardziej pożywna i jeszcze cieszy oko

    OdpowiedzUsuń
  5. Nawet nie masz pojęcia jak bardzo uwielbiam takie przepisy! 😘😘😘

    OdpowiedzUsuń
  6. To super pomysł że zblendowaniem lecza. Taki krem musi smakować wybornie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!