Warzywny kociołek z pieczoną papryką
Nadeszły
chłodniejsze dni ,dlatego już polecam Wam sycące dania jednogarnkowe, które nie
tuczą, a które to dodadzą energii i znakomicie pachną!
Takie dania jak to poniżej
można zabrać ze sobą w lunch boxie, odgrzać w mikrofali lub tradycyjnie i mamy
danie gotowe.
Tak
na dobrą sprawę możemy zrobić zapasy z takich gęstych zup. Możemy je nawet
zamrozić. I będzie jak znalazł, kiedy będziemy mieć ochotę kolejny raz na coś
podobnego.
Składniki
-
2 czerwone papryki
-
kilka ziemniaczków pokrojonych w kostkę, ugotowanych
-
ugotowana do miękkości fasola Jaś, około 2 szklanek
-mix
warzywny z chili ROLNIK (m.in. fasola czerwona, ziarno
kukurydzy, pomidory, cebula)
-
pół szklanki przecieru pomidorowego z butelki
-
4 ząbki czosnku
-
mała cebula pokrojona bardzo drobno i podduszona na oliwie z oliwek
-
garść zielonego groszku mrożonego
-
sól i pieprz do smaku
-sporo
świeżej lub mrożonej natki pietruszki oraz bazylia
Paprykę
myjemy ,kroimy na pół, solimy i układamy w brytfannie na papierze do pieczenia.
Pieczemy w 200 stopniach do czarnej skórki. Po czym wkładamy do worka na żywność
,zamykamy i po pół godzinie ściągamy skórkę z papryki. Kroimy paprykę na mniejsze kawałki, odstawiamy na bok.
Fasolę
gotujemy do miękkości i dodajemy do niej, podduszoną cebulę, pieczoną paprykę,
mix warzywny z chili, ziemniaki wcześniej ugotowane oraz przecier pomidorowy z
butelki wymieszany z niewielką ilością wody. Dosmaczamy solą i pieprzem,
chwilkę dusimy ,aby smaki sobą przeszły i wszystko się przegryzło. Po wyłączeniu
gotowego dania dodajemy świeżej natki pietruszki.
I
w zasadzie nasz obiad już jest gotowy. Smakuje najlepiej jak zwykle drugiego
dnia. Samodzielnie lub z pieczywem, posypany natką pietruszki lub świeżą
bazylią. Jak wolicie.
Smacznego!
Warzywa wyglądają pysznie!
OdpowiedzUsuńI tyle kolorów - idealnie na jesień.
Zgadzam się..a do tego wino. Koniecznie czerwone. i dobre towarzystwo!
UsuńUwielbiam takie jednogarnkowe dania na jesień :)
OdpowiedzUsuńDanie idealne do lunchboxa do pracy, czy na uczelnię! Fajny przepis! 😁
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! Z każdą propozycją mnie zaskakujesz! 😘 Może i nie jestem super extra kucharką 😁 ale z chęcią bym wypróbowała Twojego przepisu!😘
OdpowiedzUsuńTo jest jedzonko dla mnie. Uwielbiam warzywa i wcale nie muszę mieć mięsa. Świetny pomysł miałaś!
OdpowiedzUsuńIdealne na nadchodzące chłodki. Lubię takie dania właśnie jesienią najbardziej
OdpowiedzUsuńJak pięknie kolorowo i jesienne zarazem 😍
OdpowiedzUsuńsuper pomysł na błyskawiczny obiad i to bajecznie kolorowy
OdpowiedzUsuńPrezentuje się obłędnie! Tyle smaków i kolorów, muszę koniecznie zrobić :*
OdpowiedzUsuń