Idealne ciasto na pierogi
Idealne ciasto do pierogów to klucz… do pierogów
idealnych. Szczerze powiedziawszy pierożka możemy nadziać dosłownie wszystkim
co da się w tym pierogu zlepić. Ale jak sprawić ,aby ciasto na pierogi było
delikatne, nie pękało i nie było jak podeszwa gumowców?
Jest na to sposób: sposób na idealne ciasto!
Nigdy nie ważę i nie mierzę składników na
ciasto, dodaję na oko! Mąka mące nierówna . Możecie zacząć od pół kg mąki w
sumie.
Składniki:
- mąka tortowa ( bądz mąka typu 00 )
- mąka z pszenicy durum opcjonalnie
- 1 jajko
-wrzątek
-olej bądź oliwa z oliwek
-sól
-sól
Mąkę oraz olej
mieszamy drewnianymi łyżkami w dużej misie.
Dolewamy wrzątek i
robimy "ciepłą kluchę " Mąka ma być jakby sparzona. Jeśli masz robota
,to bardzo ułatwi sprawę, nie poparzysz się, a im dłużej wyrabiane ciasto, tym
lepsze.
Następnie
dosypujemy mąki "na oko" i ciągle mieszamy łyżką, bądź obydwoma
łyżkami. Kiedy ciasto będzie już scalone i da się je dotykać rękami, dodajemy
jajo, mieszamy, wykładamy na stolnicę i wyrabiamy rękoma gładką i lśniącą kulę.
Dzielimy ciasto na
porcje , odkrawamy tyle ile nam jest potrzebne ,a resztę ciasta przykrywamy ściereczką,
aby nie wyschło .To bardzo ważne! Wykrawamy kółka na podsypanej mąką stolnicy,
aby nam się nie poprzyklejały, ale też nie przesadzamy z mąką , gdyż im więcej mąki
,tym twardsze ciasto. Ciasto podczas wykrawania kółek jest jeszcze ciepłe . Nakładamy farsz np. ziemniaki i ser, grzyby i
kasza gryczana, kapusta słodka z grzybami, itd. Składamy kółka na pół i lepimy
pierogi.
Gotujemy w
osolonej wodzie, od momentu wypłynięcia około 3 minuty.
Po wyciągnięciu
polewamy masłem z zeszkloną cebulką i …gotowe!
Nigdy nie daje jajka tylko mąkę wrzątek i sporo oleju szczyptę soli ciasto gładkie elastyczne pozdrawiam
OdpowiedzUsuń...jak nie mam jaja też nie daję :-) Jajeczko ładnie zażółca ciasto. Pozdrawiam serdecznie życząc do siego roku!
UsuńMąka tortowa! A ja myślałam że do pierogów jest nieodpowiednia. Następnym razem zastosuję taką właśnie, bo sposób wyrabiania bardzo podobny.
OdpowiedzUsuń....tortowa, poznańska, OO i durum... każda z nich w sumie będzie dobra. Można dodać rozpuszczone chłodne masło. Czasem z braku składnika i bez jajek się da. Pozdrawiam serdecznie!
UsuńZebt nadac ciastu cieplejszy, zolty kolor, daje szczypte kurkumy.
OdpowiedzUsuńPrzepis rewelacyjny !!!
OdpowiedzUsuńSuper 👍 robię bardzo podobne ciasto, tylko nie daje jajka🤔 ale ilu ludzi, tyle różnych smaków 🤷♀️ i to właśnie jest piękne 😍 Pozdrawiam serdecznie 😊
OdpowiedzUsuń