Barszcz grzybowy na zakwasie.
Barszcz grzybowy na zakwasie.
Jak zrobić barszcz grzybowy na Wigilię.
Barszcz grzybowy na zakwasie. |
Barszcz grzybowy na zakwasie. |
Jak zrobić zakwas na barszcz grzybowy? Składniki na zakwas :
- 1 litr przegotowanej i wystudzonej wody, najlepiej, aby była przefiltrowana.
- 2 - 5 ząbków czosnku
- pół łyżeczki cukru
- pół łyżeczki soli
- 2 kopiaste łyżki mąki pszennej graham 1850
- 3 kopiaste łyżki mąki żytniej razowej 2000
- 2 kopiaste łyżki mąki żytniej 720
Barszcz grzybowy na zakwasie. |
Jak zrobić zakwas na barszcz grzybowy?
Do naczynia- np. słój litrowy lub większy, wlej chłodną wodę. Pamiętaj, że naczynie, w którym przygotujesz zakwas musi być wyparzone i czyste. Pokrój czosnek w plastry i dodaj. W osobnym pojemniku przygotuj odmierzone mąki, sól i cukier. Wymieszaj suche składniki i wsyp do mąki. Wymieszaj drewnianą mątewką, zwaną również rogolkiem, fyrlokiem, kołotuszką czy koziołkiem.
Odstaw naczynie z zakwasem przykryte lnianą ściereczką w miejsce ciepłe- blat kuchenny, szafka kuchenna itp, byle nie pod oknem. Potrzymaj minimum 3 dni, najlepiej 5. Ja lubię mocno kwaśny. Mieszaj codziennie.
Składniki na barszcz grzybowy:
- 200 ml lub więcej zakwasu na barszcz
- 4 ząbki czosnku- pokrojone w plasterki lub zgniecione w prasce
- 150 ml śmietany 18%
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- sól i pierz do smaku
- 2 listki laurowe
- suszone grzyby dowolna i duża ilość
Barszcz grzybowy na zakwasie. |
Jak zrobić barszcz grzybowy?
Najpierw opłucz suszone grzyby, następnie namocz je kilka godzin w niewielkim naczyniu. Dodaj tam ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj wszystko aż do chwili, kiedy grzyby będą zupełnie miękkie. Odcedź grzyby. Wywar odstaw. Dodaj do wywaru rozbełtany zakwas i gotuj, aż zupa zacznie gęstnieć. Jeśli będzie za gęsta można dodać wodę. Ugotowane grzyby pokrój na mniejsze kawałki, dodaj do wywaru, gotuj chwilkę, aby smaki sobą przeszły. Pod koniec gotowania zahartuj śmietanę, mieszając ją z kilka łyżkami gorącej zupy i wlej mieszaninę do całości. Wymieszaj. Jeszcze pogotuj chwilkę. Wyłącz gaz. Podawaj z uszkami z grzybami lub na drugi dzień z pierogami ruskimi lub z kwaśną czy słodką kapustą. W moim domu jest tradycja, że wyjadamy potrawy z Wigilii, stąd na zdjęciu pojawił się barszcz z pierogami. Pierogi podgrzewamy bezpośrednio w garnku z barszczem.
Wesołych Świąt!
Barszcz grzybowy na zakwasie. |
Ile potrzeba grzybów do tego barszczu ?
OdpowiedzUsuńIm więcej tym lepiej. Poważnie mówię. Moja bratowa zazwyczaj robi grzyby z barszczem.
Usuń